«Η φτώχεια», όπως έγραψε ο Αριστοτέλης αιώνες πριν είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος».

 

Στην δραματικά δοκιμαζόμενη χώρα μας, σε μία περίοδο όπου οι οικονομικές ανισότητες διογκώνονται καθημερινά, η φτώχια και η ανεργία καλπάζουν με αμείωτο ρυθμό. Η ακρίβεια ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα και δεν υπάρχει καμία περεταίρω ανοχή για κοινωνικές αδικίες, για φορολογικές επιβαρύνσεις, για λάθη που κοστίζουν στο δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η πανδημία της covid-19 και τα lockdown μας γονάτισαν οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Αποκορύφωμα ο Ρωσσο-Ουκρανικός πόλεμος σύγκρουσης συμφερόντων, που  έστειλε στον ουρανό τις τιμές της ενέργειας. Γεγονότα που ξεπερνούν και τα όρια των πιο εφιαλτικών ονείρων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών;

Έχουν εξαθλιωθεί τα λαϊκά στρώματα και συμπιέζεται μέχρι αφανισμού η μεσαία τάξη. Αυξήθηκε σε δραματικά και πρωτόγνωρα επίπεδα ο αριθμός των ανέργων  όλων των ηλικιών. Αυξήθηκαν οι αριθμοί των αυτοκτονιών, των ανθρωποκτονιών, των διαζυγίων, της ενδοοικογενειακής βίας και βουλιάζουμε μέρα με τη μέρα στην εθνική κατάθλιψη.

Παρ’ όλα αυτά καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για ακόμη μία φορά έναν ανεφάρμοστο, οικονομικά μετέωρο και κοινωνικά άδικο προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που δεν διεκδικεί καμία πρωτοτυπία και που ως θύματά του έχει τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Σε μια εποχή που ο πληθωρισμός στη χώρα μας κάνει αγώνες ράλι, με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στα ύψη και το κόστος ζωής να αυξάνεται τραγικά.

Στην Περιφέρεια μου την Ξάνθη και εν γένει στην ακριτική Θράκη, οι εικόνες καθημερινής διαβίωσης αντικατοπτρίζουν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα. Είμαστε ένας τόπος που παρά την οικονομική του ταπείνωση παλεύει καθημερινά να ανταπεξέλθει με περηφάνια και με το κεφάλι ψηλά στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται. Η φυγή ανθρώπινου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό συνιστά μία μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής αλλά και ευρύτερα κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής δυναμικής. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που ο πληθυσμός της γερνά χωρίς προοπτική, χωρίς παραγωγικότητα και κυρίως χωρίς χρήματα στην τσέπη. Εξαθλιωμένος οικονομικά και ψυχολογικά. Και παραθέτω ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποδυνάμωση και υποστελέχωση σε γιατρούς αλλά και νοσηλευτές του Περιφερειακού μας Νοσοκομείου οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος σε έναν άνισο για αυτούς αγώνα. Τους καπνοπαραγωγούς μας που σταματούν να καλλιεργούν αυτό το χαρακτηριστικό εξαγώγιμο προϊόν της περιφέρειάς μας. Τους αγροκτηνοτρόφους μας στους οποίους δεν παρέχετε καμία ουσιαστική στήριξη παρά μόνο λόγια. Τους συμπολίτες μου που αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους καθώς τα επιδόματα τα οποία τους παρέχετε είναι μηδαμηνά και απαιτείται να επαναπροσδιορίσετε τη χορήγησή τους με άλλες πηγές  θέρμανσης. Και όλα αυτά καθώς η ενεργειακή κρίση, η φορολογία, η άδικη και αναποτελεσματική κατανομή του εισοδήματος και η παραμέληση από τις κρατικές αρχές κάνουν οικονομικά δυσβάσταχτη την επιβίωση. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων οδηγεί την ΑΜΘ σε οικονομικό μαρασμό. Δεν είμαστε επαίτες κύριε Πρωθυπουργέ αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι μας αντιμετωπίζετε ως τέτοιους.

Με τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, προσδοκία όλων μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που μειώνουν ηθικά την ακριτική μας περιοχή. Περιμέναμε και περιμένουμε ακόμη την περιβόητη ανάπτυξη. Τον τρόπο που  θα καταπολεμήσει η κυβέρνηση  αυτές τις αβεβαιότητες και θα διασφαλίσει την ευημερία και την κοινωνική προστασία για τους πολλούς. Απαιτείται όσο τίποτε άλλο, εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και στην καλλιέργεια. Αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων που είναι αναξιοποίητες. Δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, επανεκκίνηση στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής. Πρέπει να εξειδικεύσουμε λοιπόν την καινοτομία ενισχύοντας τη γνώση.

 Η σύσταση της Διακομματικής επιτροπής έγινε τελικά με σκοπό όντως την ανάπτυξη ή αρκεστήκατε μόνο στα θεσμικά θέματα της μειονότητας;

Και εν μέσω όλων αυτών, ο τομέας της Υγείας παραπαίει και του δίνετε τη  χαριστική βολή καθώς πηγαίνουμε ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση αφού αυτή ήταν άλλωστε και η επιθυμία σας.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται, οι υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται και την ίδια ώρα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς για να μπουν και οι τίτλοι τέλους σε όλη αυτή την προσπάθεια. Μεταβάλλεται προς το χειρότερο η κεφαλαιώδης προσπάθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.

Η κρίση που βιώνουμε θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια αναγέννηση της χώρας και της κοινωνίας της. Δυστυχώς, όμως, πέρα από την επιφάνεια, αναπαράγονται η ίδια λογική και η ίδια νοοτροπία στην άσκηση της εξουσίας.

Και σήμερα στη χώρα, δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η κοινωνική συνοχή,  ούτε οι πυλώνες στους οποίους παραδοσιακά βασίζονται οι κοινωνίες για να συγκροτήσουν  την ύπαρξή τους.  Αντιθέτως. Μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στο απόλυτο χάος.

 

 

Σας ευχαριστώ