ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ
ΜΗΠΩΣ ΠΟΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ;
Το δεύτερο δεν έγινε, το πρώτο όμως, επειδή είναι πολλά τα λεφτά, θα ενισχύσει τους αγρότες της Ξάνθης ή τους διοικούντες;
Να σημειώσουμε ότι όποιο ποσό καταφέρει η δημοτική αρχή να φέρει στην πόλη είναι ευπρόσδεκτο ανεξάρτητα από αυτά που έχουν στο πίσω μέρος της κεφαλής τους αυτοί που «παλεύουν» για να φέρουν έργα.
6 εκατομμύρια λέει ο δήμαρχος στην ανακοίνωση του θα φέρει στον δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί η λυματολάσπη που βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ.
6 εκ. είναι αυτά όσα και να «χαθούν» από την Ξάνθη μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ όλο και κάτι θα μείνει για το έργο.
Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι όταν ο νυν δήμαρχος ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και «μοίραζε» με απευθείας αναθέσεις γραφικής ύλης σε «κολλητούς», μας είχε πει τότε ότι από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ από τα αποβαλλόμενα νερά, θα ποτίζεται το πράσινο της πόλης με συστήματα άρδευσης και αξιοποίηση γενικώς των υπολοιμάτων του βιολογικού.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, το πράσινο στην πόλη φυτοζωεί στην κυριολεξία και κάθε καλοκαίρι πεθαίνει.
Αυτό το έργο δεν έγινε ποτέ.
Σήμερα ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης, μας λέει στην ανακοίνωσή του ότι αφού θα επενδυθούν 6 εκ. που ενέκρινε το αρμόδιο υπουργείο, θα στηριχθεί πάλι το πράσινο όχι μόνο της πόλης αλλά θα στηριχθεί η Γεωργία και το πράσινο γενικά της Ξάνθης αφού οι επεξεργασμένη λυματολάσπη θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση των εδαφών με σκοπό να γίνουν πιο εύπορα τα χωράφια και πάει λέγοντας.
Άρα από την διαχρονική του πορεία και από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, είδαμε ότι έχει μια αδυναμία με το πράσινο και γενικότερα με την «φύσι (ς)» και ελπίδα όλων είναι η δημόσια αυτή επένδυση που θα πληρωθεί από τις τσέπες των φορολογούμενων να έχει σαν σκοπό την στήριξη των πολιτών.
Βέβαια ο δήμαρχος Ξάνθης δεν ξέχασε και το «μπόνους» στους κατοίκους της Σταυρούπολης δηλαδή έναν βιολογικό καθαρισμό, εννοείται βέβαια πώς αν τον ψηφίσουν θα το κάνει.
Και από εδώ και πέρα ξεκινά ο έλεγχος της δαπάνης σε πολιτικό επίπεδο από την αντιπολίτευση.
Άραγε η παρουσίαση του έργου και οι λεπτομέρειες τους και γενικά το όφελος προς τους πολίτες της Ξάνθης θα καταγραφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: Εγκρίθηκε το έργο του Δήμου Ξάνθης για την επεξεργασία λυματολάσπης – Προϋπολογισμός 6 εκατομμύριων ευρώ
Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έργο για την «Υλοποίηση Μονάδας Ξήρανσης Ίλυος ΕΕΛ Ξάνθης», συνολικού προϋπολογισμού 6.015.840,00 €, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίλυση ενός από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα της διαχείρισης και διάθεσης της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).
Η Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ξάνθη θα λειτουργεί με την πιο αποτελεσματική μέθοδο -την ηλιοθερμική ξήρανση- με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση του όγκου της τελικής ποσότητας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το τελικό προϊόν μπορεί να διατεθεί:
Στην γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό
Στην αποκατάσταση εδαφών (ΧΑΔΑ, λατομείων)
Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ως εναλλακτικό καύσιμο (Η θερμογόνος δύναμη της ξηραμένης ιλύος είναι παραπλήσια του λιγνίτη)
Σε συνδυασμό με ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Χρήση ως πρόσθετου σε προϊόντα τσιμεντοβιομηχανίας και κεραμοποιίας
Την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα, σχετικά με τα έργα υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς και το ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την άριστη συνεργασία, παρουσίασε το έργο της Ξάνθης και τα αποτελέσματα που θα αποφέρει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Όπως τόνισε, το έργο εγγυάται το πέρασμα της περιοχής μας στη νέα εποχή σχετικά με τη διαχείριση, επεξεργασία και διάθεση της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποφέροντας σημαντικούς πόρους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης και παράλληλα, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα.
Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για έργα σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων, οπότε η δημοτική αρχή είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή μιας μικρής Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Σταυρούπολη.