Πασχάλης Λύρατζης: Είχαμε τα πιο ακριβά καρναβάλια
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΝ ΘΛΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ»
Οι ΘΛΕ τελείωσαν και είναι η ώρα του απολογισμού. Είναι η ώρα να καταγράψει ο Ξανθιώτικος Λαός αν τα λεφτά του έπιασαν τόπο και με κάποιον τρόπο οι διαχειριστές των χρημάτων τους, που είναι η δημοτική αρχή τα επιστρέψει στην κοινωνία, δηλαδή στους Ξανθιώτες.
Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε μία πρώτη εκτίμηση των θεσμικών φορέων και διοργανωτών. Συνομιλήσαμε με τον πρώην πρόεδρο του Κέντρου πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη, ο οποίος έχει μέτρο σύγκρισης των καρναβαλικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν επί των ημερών του και των ημερών που προεδρεύει ο Η. Ασκαρίδης.
Η πρώτη εκτίμηση του πρώην προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού είναι ότι η Ξάνθη το 2023 είχε τις ποιο ακριβές καρναβαλικές εκδηλώσεις.
«Είναι οι πιο ακριβές ΘΛΕ από το 2011 που ιδρύθηκε το Κέντρο Πολιτισμού ως νομικό πρόσωπο και μακάρι αυτή η θεαματική αύξηση των εξόδων να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αν προσπαθήσουμε να σταθούμε σε διάφορα σημεία που η Ξάνθη είχε κόσμο το Σάββατο την Κυριακή και στην παιδική καρναβαλική παρέλαση το συνολικό κόστος του Κέντρου Πολιτισμού «έφερε» κόσμο μόνο για 3 μέρες».
Στην συνέχεια διερωτήθηκε γιατί οι ΘΛΕ δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Τι φταίει; Η οικονομική κρίση; Οι λάθος επιλογές; αυτή ήταν η στόχευση του δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού; Απειρία; Πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα για να δούμε τι φταίει. Ειδικά την τσικνοπέμπτη, σε σύγκριση με την Κομοτηνή και επειδή βγαίνω έξω, στην πόλη μας είδα μαγαζιά άδεια. Σε σύγκριση με την Ξάνθη, τα μαγαζιά της Κομοτηνής, ήταν γεμάτα, είχαν παρέλαση, είχε κόσμο».
Η ΞΑΝΘΗ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΑ
«Ειλικρινά Περίμενα να γίνει το αδιαχώρητο διαψεύσθηκα. Νεκρή πόλη την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θύμιζε η Ξάνθη. Οι επαγγελματίες, έκαναν μία πολύ καλή προετοιμασία σε αναμονή των επισκεπτών και αυτή πήγε τζάμπα. Πάντα, όταν είχαμε την καρναβαλική παρέλαση είχαμε πρόβλημα με τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στην λεγόμενη «παραλία», αυτή τη φορά, ήταν άδειος ο δρόμος. Αυτά τα μαγαζιά την ημέρα της παρέλασης, είχαν άδειους διαδρόμους. Και η πρασιά μπροστά στα καταστήματα, ήταν άδεια που άλλες χρονιές γινόταν πατείς με πατώ σε. Μιλάμε για νωρίς το απόγευμα 4-5 η ώρα της Κυριακής και επειδή έκανα παρέλαση απογοητεύτικα, μιλάω και ακούω επαγγελματίες. Άλλοτε αυτά τα καταστήματα της εστίασης έκαναν 4 και 5 γεμίσματα. Δυστυχώς την Παρασκευή το βράδυ, υπήρχαν μαγαζιά που κατά της 12 το βράδυ κλείνανε και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε κόσμο».
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΗΣ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ
«Θέλω να είμαστε ειλικρινείς, πιθανών να φταίει η οικονομική κρίση, ο covid; Φταίει η κακή οργάνωση, η μη στόχευση; Οι κακές εκδηλώσεις; Εμείς κάναμε συναυλίες και είχαμε εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος και ας πούνε κάποιοι ότι ο Λύρατζης τα λέει αυτά για να φανεί καλύτερος. Αυτά δεν με ενδιαφέρουν. Εμένα με ενδιαφέρει η Ξάνθη. Και να πω και κάτι πολύ σημαντικό; Το καρναβάλι για να το πετύχεις πρέπει να το ζήσεις από μέσα. Να το αγαπήσεις για να μπορείς να είσαι σε θέση να το οργανώσεις και να είσαι σε θέση να χτυπάς, αν χρειαστεί, το χέρι στο τραπέζι. Πρέπει να είσαι σε στενή επαφή με τους συλλόγους, τους φορείς τους Ξανθιώτες. Εδώ δυστυχώς δεν άκουσε κανείς κανέναν. Μονολογούσε σε διάφορες επιτροπές. Απλά, μονολογούσε και έλεγε, θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε το άλλο και δεν ρωτούσε κανέναν. Κατά την δική μου άποψη, όλες οι εκδηλώσεις που οργάνωσε το Κέντρο πολιτισμού, δεν είχαν το στοιχείο του τοπικού ενδιαφέροντος και για αυτό κατά την άποψη μου, είχαν αποτυχία. Πολλές φορές, όπως λένε οι παλιοί, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όντως έτσι είναι».
ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΛΕ
«Κάναμε μία έναρξη που δεν ακούστηκε πουθενά, δεν παρουσιάστηκε πουθενά. Υπήρχαν εκδηλώσεις – είχα φίλους από Κομοτηνή, από Δράμα – που δεν ήξεραν ότι θα έρθουν να τραγουδήσουν στην Ξάνθη οι Λοκομόντο. Προβολή μηδέν. Εσείς, θα σας πω τι εννοώ, εσείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν το προβάλατε, γιατί κουραστήκατε τόσα χρόνια να προβάλλεται αφιλοκερδώς το καρναβάλι, όμως, για πρώτη φορά, τα τελευταία 3 χρόνια, δύο συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν χιλιάδες αναθέσεις και δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της προβολής. Καταλαβαίνω την πικρία σας, είναι λογικό. Και σεις έχετε οικογένεια, επιχειρήσεις. Αυτά κατά την γνώμη μου είναι λάθος και δεν βοηθήθηκε ούτε ο Ξανθιώτικος λαός, ούτε το καρναβάλι μας. Θεωρώ ότι πιάσαμε πάτο».
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
«Πρέπει όμως να αφήσουμε τις πικρίες και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα. Οι θεσμοί που προάγουν πολιτισμό, φέρνουν και χρήμα. Μιλήστε εσείς που είσαστε δημοσιογράφοι, μιλήστε με καταστηματάρχες και μακάρι να διαψευσθώ. Θα δείτε ότι υπάρχει κατήφεια, στεναχώρια και στην συνέχεια θα εμφανισθεί στους επαγγελματίες αδυναμία, οι οποίοι επαγγελματίες, στην αναμονή των επισκεπτών, χρεώθηκαν, προσέλαβαν έκτακτο προσωπικό και που στην τελική έδιωξαν γιατί δεν είχε κόσμο. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι είμασταν πολύ πετυχημένοι, πήγαμε πάρα πολύ καλά και λέω ότι πήγαμε γιατί και εγώ είμαι μέλος του Κέντρου Πολιτισμού αλλά και μέλος των ΘΛΕ όπου συμμετείχα και στην νυχτερινή παρέλαση και στης Κυριακής και προέτρεψα φίλους να συμμετάσχουν και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις και θα συνεχίσω να συμμετέχω. Πέρα από εκεί όμως, κανένας δεν μπορεί να μου αφαιρέσει το δικαίωμα της κριτικής. Της καλοπροαίρετης κριτικής».
ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΦΑΚΙ» ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ «ΠΑΤΟ»
«Διότι αν αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ζούνε στο δικό τους «συννεφάκι» ότι όλα πήγαν καλά και ωραία και να τους «λιβανίζουν» αυτοί που πήραν τις απευθείας αναθέσεις, τότε λοιπόν και οι επόμενες εκδηλώσεις της πόλης, είτε λέγονται γιορτές παλιάς πόλης, είτε πόλις ονείρου μουσικών σχολείων και οποιοδήποτε άλλη εκδήλωση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο και χειρότερο. Παρακαλώ ξυπνήστε, δεν το λέω στους Ξανθιώτες, αλλά στην δημοτική αρχή, ξυπνήστε και αφήστε τα λιβανίσματα και τα μεταξύ σας χειροκροτήματα και δουλέψτε. Στο κομμάτι του πολιτισμού, είμαστε πολύ πίσω. Δεν συνεδρίασε η επιτροπή τουρισμού, δεν υπάρχουν στοχευμένες δράσεις, δεν υπάρχουν στοχευμένες διαφημίσεις, δεν υπάρχουν αντιδήμαρχοι πολιτισμού, κανείς, εξαφανισμένοι όλοι και ο πριν και η νέα, μόνο για χειροκροτήματα και φρού φρού και αρώματα».
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΘΛΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
«Να ο τίτλος για τις επόμενες ΘΛΕ αφού εμείς θα είμαστε η δημοτική αρχή με τον Σ. Μελισσόπουλο. «Φρού φρού και αρώματα».