ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

«Αλλεπάλληλα σοβαρά παιδικά ατυχήματα στην Ξάνθη που απαιτούν άμεση λήψη μέτρων πρόληψης»

 

Μέσα σε λίγες μέρες οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης ήρθαν αντιμέτωποι με 3 σοβαρά παιδιά ατυχήματα: θανατηφόρο τραυματισμό παιδιού που καταπλακώθηκε από τοιχίο και 2 παιδιά με εκτεταμένα εγκαύματα από καυτό νερό, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η αιτία δεν ήταν η έλλειψη τύχης, αλλά η μη τήρηση κανόνων ασφαλείας τόσο από το ενήλικο περιβάλλον του παιδιού, όσο και την κοινωνία: α) Το να καταρρέει τοιχίο στο κεφάλι παιδιού οφείλεται ίσως στην προχειρότητα, τη μη συντήρηση της κατασκευής και την έλλειψη ασφαλών χώρων παιχνιδιού. β) Το να αναγκάζονται οι γονείς εν έτει 2023 να κάνουν μπάνιο το παιδί σε σκάφη με νερό που ζεστάθηκε σε κατσαρόλα συνδέεται με ανασφαλείς συνθήκες κατοικίας.

Προφανώς οι γονείς ζέσταναν το νερό σε κατσαρόλα γιατί στο σπίτι τους δεν είχαν παροχή ζεστού νερού λόγω φτώχιας. Για τον ίδιο λόγο το παιδί που έχασε τη ζωή του δεν είχε την ευκαιρία να παίξει σε ασφαλή παιδική χαρά ή γήπεδο. Επίσης  απουσία επαρκών δομών στήριξης της μητέρας και επίβλεψης των παιδιών, όσο εκείνη πρέπει να εργάζεται, είναι οι βαθύτερες κοινωνικές αιτίες.

Στη σύγχρονη ιατρική επιδημιολογία τα ατυχήματα ονομάζονται μη σκόπιμες βλάβες της υγείας, αποσυνδέοντάς τα από τον παράγοντα τύχη. Συνεπώς μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν με συνεχόμενες παρεμβάσεις είχαν ενημερωθεί οι γονείς και τα παιδιά για τους θεσπισμένους κανόνες ασφαλείας στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά επίσης και σε χώρους παιχνιδιού, άθλησης ή σχολείου.

Οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε δράσεις τόσο ενημέρωσης των γονιών και των παιδιών για τους αναγκαίους κανόνες ασφαλείας σε κάθε χώρο, όσο και επεξεργασίας προτάσεων για ασφαλείς χώρους παιχνιδιού σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τις τοπικές αρχές. Τέτοιες δράσεις θα είναι ενημέρωση των γονιών στον τόπο κατοικίας τους (Ξάνθη και χωριά) και των παιδιών στο σχολείο με την ολοκληρωμένη αξιοποίηση σχετικού προγράμματος του Υπουργείου που φέτος υλοποιήσαμε σε ορισμένα σχολεία.

 

Ξάνθη 28/5/2023

Δημήτρης Αδαμίδης

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Γ.Ν.Ξάνθης