-Τα αιτήματα πέρα από το κόστος παραγωγής, είναι οι εκρηκτικές διαστάσεις με το πετρέλαιο και το ρεύμα που να βρίσκονται στα ύψη.

Πάνω από 150 γεωργικοί ελκυστήρες- τρακτέρ- και 8 φορτηγά μεταφορέων,  πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη της Κομοτηνής, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Τα τρακτέρ και τα φορτηγά αφού ολοκλήρωσαν τον κύκλο στην πόλη, παρατάχθηκαν προσωρινά στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη που τους υποδέχθηκε με τον αναπληρωτή του Νίκο Ευκαρπίδη ακούγοντας τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών μετέφερε στον περιφερειάρχη κι επί του μικροφώνου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος.

Τα αιτήματα πέρα από το κόστος παραγωγής, που -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- ήδη ήταν μεγάλο πρόβλημα και πλέον έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς το πετρέλαιο και ρεύμα βρίσκονται στα ύψη, είναι επίσης τα κενά σε σχέση με την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική και το ονομαζόμενο  «πρασίνισμα». Δεν έχουν προχωρήσει τα οικολογικά σχήματα και αυτό στερεί επιδοτήσεις από τους Αγρότες καθώς η εφαρμογή τους συνδέεται με αυτές. Όπως λένε, έχουν εισπράξει σε ποσοστό 40% και άνω, μειωμένες τις επιδοτήσεις  που παίρνουν.

«Αν συνέβαινε αυτό σε κάποια επαγγελματική ομάδα του δημοσίου, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι θα γινόταν», ισχυρίζονται οι Αγρότες και ζητούν να εισακουσθούν από την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και να προχωρήσει σε τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με προτάσεις που μπορούν να μπουν σε εφαρμογή, ζητώντας να συμμετέχουν στην διαβούλευση.

Ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε στους Αγρότες πως θα έλθει στην Κομοτηνή ο ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, πριν ή μετά την έκθεση Agrotica, όπου θα τεθούν όλα τα προβλήματα επί τάπητος.

Επιπλέον ανέφερε πως ειδικά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ανοίγει τώρα, είναι ευκαιρία και μπορεί να προταχθεί η υλοποίηση του φράγματος Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου, οπότε προχωρά άμεσα σε επικαιροποίηση της μελέτης.

Το φράγμα Κομψάτου θα αρδεύσει πάνω από 200.000 στρέμματα και θα βάλει φρένο στις γεωτρήσεις που συνεχώς ανοίγονται, αλλά το νερό της θάλασσας πια έχει περάσει πολύ προς το βόρειο κομμάτι της Ροδόπης, δείχνοντας πως το πρόβλημα της υφαλμύρινσης έχει προχωρήσει και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.

Τη διαμαρτυρία στήριξαν επίσης καπνοπαραγωγοί με «μπλόκ» του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και τον πρόεδρο Αμέτ Σινάν, καθώς επίσης αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί και κτηνοτρόφοι που ήταν παρόντες. Επίσης παρόντες ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μολλά Ισά Ριτβάν και άλλοι.