Γ. Τσάπαλης άμισθος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

 

Με δεδομένη την ένδεια και την έλλειψη της αίσθησης του  καθήκοντος από το τοπικό   πολιτικό προσωπικό της Ξάνθης όπου επί δεκαετίες τα έργα τους χαρακτηρίζονται κάτω του μετρίου, το θετικό που καταγράφεται υπέρ του δημάρχου Σ. Κοντού είναι ότι στον συνδυασμό του έχουν εκλεγεί συνδημότες μας που συμπορεύονται με βάση την αίσθηση του καθήκοντος.

Με μία ματιά, μπορεί κανείς να δει ότι σήμερα στα οικονομικά του δήμου, χάρις στον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Μπαντάκ, δεν ακούγονται αυτά που ακουγόταν αναφορικά πάντοτε με την διαχείριση του δημοτικού χρήματος, όπως με τον Μ. Φανουράκη, μαιτρ των απευθείας αναθέσεων και η καθαριότητα με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Χατζηαντωνίου Θανάση όπου η πόλη είναι ποιο καθαρή.

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα ακόμη στενό συνεργάτη του δημάρχου Στράτου Κοντού, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Τσάπαλη που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει βάλλει σκοπό να μην κινδυνεύσουν συνδημότες μας από ακραίες καταστάσεις όπως πυρκαγιά, πλημύρα κ.α.

Η Ξάνθη πρώτη φορά έχει την δυνατότητα να έχει απέναντί της ένα πολιτικό που έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την προστασία, πρωτίστως των αδύναμων συμπολιτών μας και όχι μόνο γιατι είναι αστυνομικός εν ενεργεία αλλά γιατί θέλει να προσφέρει στην κοινωνία όσα μπορεί περισσότερα.

Σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα στην Ξάνθη, επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή στου Στράτου Κοντού να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του έναν εν ενεργεία αστυνομικό ήταν πολύ σωστή.

Ο Γιάννης Τσάπαλης, εν ενεργεία αστυνομικός, είναι «μπολιασμένος» με το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος και με αυτό λειτουργεί και στον πολιτικό στίβο.

Σαν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Ξάνθης, η πρώτη του δουλειά  ως αντιδήμαρχος ήταν να έρθει σε επαφή με τους άμεσα σχετιζόμενους με την ασφάλεια των δημοτών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπου αναζήτησε πεδία συνεργασίας και που απαρτίζουν την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του νομού Ξάνθης.

Ακολούθως διασφάλισε τα χρήματα για να πληρωθούν τα τυχών βαριά μηχανήματα ιδιωτών που θα χρειαστεί να  «επιστρατευτούν» για να συνδράμουν στα δύσκολα.

Στην συνέχεια (δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι μόλις 2 μήνες στην διοίκηση), διασφάλισε και πιέζει για επιπλέον πόρους από την Πολιτική Προστασία για την πρόσληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εποχικών υπαλλήλων για τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους και εδώ προτίθεται να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εποχικοί υπάλληλοι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο όπου η διψασμένη και στεγνή γη μπορεί να αναφλεγεί.

Με αφορμή την σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή το πρωί, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Τσάπαλη όπου κατά αρχάς πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο ότι  την προηγουμένη (Σάββατο), πήρε φωτιά ο ΧΥΤΑ και απασχολήθηκαν επί 8ωρο για τις αναγκαίες επιχωματώσεις.

Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κάνοντας αναφορά στην πρώτη επαφή της Ομάδας εργασίας που απαρτιζόταν από εκπρόσωπο της αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής, του δασαρχείου, ΕΚΑΒ, την πρόνοια  και πολιτική προστασία,  σε πρώτη φάση για να μπορέσουν να γνωριστούν και στην δύσκολη περίπτωση ακραίων φαινομένων να δουν αν ταιριάζουν τα «χνώτα» τους και σύμφωνα με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία όπως αυτή που ήταν το θέμα της σύσκεψης, δηλαδή την προστασία και μεταφορά ευάλωτων συμπολιτών μας σε περίπτωση κινδύνου από πυρκαγιά.  Ακούστηκαν απόψεις, προτάσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο και θα προσαρτηθούν στο σχέδιο – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά στον δήμο της Ξάνθης – Σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση ακραίας κατάστασης όπως φωτιά, πλημύρα κ.α.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσάπαλης, στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι κοινοτάρχες οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους που βρίσκονται οι ευπαθείς συμπολίτες τους προκειμένου να απομακρυνθούν έγκαιρα – προληπτικά – αν χρειαστεί από την περιοχή, συζητήθηκαν οι πρώτοι χώροι συγκέντρωσης των ευπαθών συμπολιτών μας, και εν συνεχεία από εκεί να προωθηθούν σε ποιο ασφαλές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο δήμος αυτή την στιγμή και για αυτόν τον σκοπό, διαθέτει δύο λεωφορεία και δύο μίνι μπας 9 θέσεων. Όμως, αν δεν επαρκούν, ενεργοποιείται το πρωτόκολλο και παίρνουν οχήματα μεταφοράς προσωπικού  από ιδιώτες λεωφορειούχους και το ΚΤΕΛ.

Αναφορικά με την εμπλοκή του δασαρχείου και σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον δασάρχη κο Μουχταρίδη, έχει βγει ένα κονδύλι πριν από ένα μήνα ύψος 300,000 ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί  για την αντιπυρική ζώνη του περιαστικού  την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία.

Ο Γιάννης Τσάπαλης, ήρθε επίσης σε επαφή με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου όπου ζήτησε την συνδρομή και μέσα στην εβδομάδα με τα μηχανήματα της θα μεταβούν στην είσοδο του περιαστικού από την οδό Ταξιαρχών, προκειμένου την υπάρχουσα ζώνη πυρασφάλειας όπου υλοτόμοι άφησαν πάρα πολλά κλαδιά μέσα στην εβδομάδα, να τα πάρουν από εκεί, να  καθαρίσουν και να την ενισχύσουν όπου χρειαστεί και θα γίνει η σχετική διάνοιξη όπου απαιτηθεί.

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ;

Όπως μας ενημέρωσε  υφίστανται αυτές οι προσλήψεις  αλλά θα προσπαθήσει να τους πάρει αρχές Ιουνίου και τα χρήματα αυτών των ανθρώπων για να πληρωθούν βγαίνουν από την Πολιτική Προστασία . «Αυτή τη στιγμή, εγώ ως πολιτική προστασία, διαθέτω ένα ποσόν, αλλά δεν θα επαρκέσει να τους ξεκινήσω από τον Μάιο – Ιούνιο, προσωπικά εγώ θέλω να τους αξιοποιήσω από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο όπου είναι ο ποιο στεγνοί μήνες, με γνώμονα ότι η μεγάλη ζημιά στον Έβρο και την γύρω περιοχή έγινε τον Αύγουστο Σεπτέμβριο. Θα χρειαστώ επιπλέον χρήματα για να τοποθετήσω κάποιον κρουνό, κάποια γραμμή υδροδότησης».

Τέλος, η ουσία είναι ότι ο Γιάννης Τσάπαλης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει ως πολιτική προστασία και από ότι μας είπε, μέχρι τέλος Απριλίου, θα έχει καταθέσει το σχέδιο προστασίας ευάλωτων συμπολιτών μας από ακραίες καταστάσεις για να ετοιμαστούν και οι ασκήσεις ετοιμότητας.

Ο Γιάννης Τσάπαλης, προτιμά να κάνει μικρά και σταθερά βήματα στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και δηλώνει ότι πολύ σύντομα το περιαστικό δάσος θα το θωρακίσει.

Εμείς να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ