ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

 

Κυριακή 19-05-2024              Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                     τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

 

ΩΡΑ 10:30                                 Ἐπιμνημόσυνη δέηση ἐπί τῇ ἡμέρᾳ μνήμης                                                        τῆς Γενοκτονίας τῶν Ποντίων.

 

Δευτέρα 20-05-2024              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 18:30                             Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.

 

ΩΡΑ 20:00                        ΄    Ἀρτοκλασία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

                                                Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Λυκοδρομίου.

 

Τρίτη 21-05-2024                 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Μαγικοῦ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

«Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

 

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Μυροφόρων αφηγείται δύο γεγονότα, τον ενταφιασμό του σώματος του Χριστού από τον Ιωσήφ και την επίσκεψη των μυροφόρων γυναικών στον κενό τάφο. Ο ενταφιασμός είναι η τελευταία πράξη του δράματος του σταυρού, με την οποία κλείνει ο κύκλος της επίγειας δράσεως του Χριστού. Η Ανάσταση είναι η απαρχή ενός καινούργιου κόσμου που προσφέρεται στους ανθρώπους που πιστεύουν.

Την στιγμή που οι μαθητές, τρομοκρατημένοι απήλθαν εις τα ίδια, ο Ιωσήφ «τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού».

Ο Ιωσήφ ο κρυφός μαθητής του Χριστού, ξεπέρασε τους υποσυνείδητους φόβους του, συνειδητοποίησε το χρέος του και ζήτησε από το Ρωμαίο διοικητή να του επιτρέψει να προσφέρει τις τελευταίες τιμές στο σώμα του εσταυρωμένου, τοποθετώντας το στον κενό τάφο.

Οι μυροφόρες γυναίκες αναζητούν το νεκρό Ιησού στον τάφο. Ενώ πηγαίνουν για να αποδώσουν τις τελευταίες νεκρικές τιμές στο διδάσκαλό τους, βρίσκονται έκθαμβες μπροστά στον κενό τάφο, και ακούνε την φωνή του αγγέλου «Μη εκθαμβείσθε· Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένο; ηγέρθη ουκ έστιν ώδε· ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν».

Η Ανάσταση του Χριστού προκαλεί τον άνθρωπο κάθε εποχής και τον προσκαλεί να λάβει θέση απέναντί της. Η αρνητική και εχθρική στάση απέναντί της σημαίνει την υποδούλωση του ανθρώπου στα στενά όρια μιας ενδοκοσμικής υπάρξεως στην οποία κυριαρχεί ο τρόμος του θανάτου. Ενώ η θετική τοποθέτηση, η εν πίστει αποδοχή της Αναστάσεως, σημαίνει το άνοιγμα του ανθρώπου σε ένα νέο κόσμο ελπίδας. Γιατί ο αναστάς εκ νεκρών Ιησούς Χριστός «απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΠΙΔΟΣ (1)

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ