Ιράν: Ποιος θα διαδεχθεί στον προεδρικό θώκο τον Εμπραχίμ Ραΐσι;

Ποια είναι η πορεία των εξελίξεων;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΙΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΛΩΝ.

Με το βλέμμα στις μελλοντικές εξελίξεις η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν με δεδομένο ότι είναι ανοιχτός ο πόλεμος με το Ισραήλ, και η κοινή πορεία με την Ρωσία και την Κίνα καθώς και το πυρινικό οπλοστάσιό της είναι στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας.

 

Τι προβλέπει το ιρανικό Σύνταγμα σε περιπτώσεις θανάτου εν ενεργεία προέδρου

Με τα ιρανικά μέσα να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει στο εξής.

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το ιρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος θα αναλάβει, με την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη, τις εξουσίες και τα καθήκοντα του προέδρου.

 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος είναι ο Μοχάμεντ Μοκμπέρ και θα αναλάβει τον ρόλο εάν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το εγκρίνει. Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι ο Μοκμπέρ ήταν καθ’ οδόν προς την περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του προέδρου.

 

 

Εκλογές μέσα σε 50 ημέρες

Επιπλέον, το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο αρχηγός του δικαστικού σώματος πρέπει να μεριμνήσουν για εκλογές για την επιλογή νέου αρχηγού εντός 50 ημερών από την ανάληψη του ρόλου του αντιπροέδρου. προεδρεύων.

 

Θα πρέπει βεβαίως να εξηγήσουμε πως ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν και όχι ο πρόεδρος, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον μετριοπαθή πρώην Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο Ραΐσι είχε καλλιεργήσει μια στενή συμμαχία με τον Χαμενεΐ. Πολλοί Ιρανοί πίστευαν μάλιστα ότι ετοιμαζόταν να τον διαδεχθεί στη θέση του ανώτατου ηγέτη. Ήταν ένας από τους πλέον συντηρητικούς προέδρους του Ιράν, με σκοτεινό ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνει εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.