Λειβαδίτης. Βομβαρδισμένο τοπίο από τις «βολές» των ζώων.
Βρώμικοι από τα απορρίμματα των ζώων οι δρόμοι στον Λειβαδίτη – Γκρινιάζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες.
Θ. Χατζηανατωνίου: είναι ευθύνη των ιδιοκτητών των ζώων- Δεν ήρθε μέσω του τοπικού συμβουλίου παρόμοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες στους δρόμους του Λειβαδίτη με τα απορρίμματα των ζώων βοσκής δεν τιμούν κανέναν με δεδομένου ότι ο Λειβαδίτης είναι τόπος προορισμού τουριστών και επισκεπτών.
Δεχθήκαμε φωτογραφικό υλικό και την σχετική καταγγελία από κάτοικο και επιχειρηματία της περιοχής ο οποίος αποδοκιμάζει τις συμπεριφορές συγκατοίκων του και ζητά την παρέμβαση των θεσμικών φορέων για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Μεταφέραμε στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας την καταγγελία, ο οποίος έβαλε το όλο θέμα στην θεσμική του μορφή σημειώνοντας ότι ο δήμος Ξάνθης δεν εμπλέκεται πουθενά σε αυτή την διαδικασία.
Ο καταγγέλλων θα πρέπει να πάει στην αστυνομία η οποία και θα πρέπει να καλέσει το υγειονομικό για να επιληφθεί του θέματος.
Ο ΣΔΑΝΞ που μεταφέρει τα απορρίμματα δεν είναι στην αρμοδιότητα του να σκουπίζει τους δρόμους. Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ζώων θα πρέπει να μεριμνήσουν τα ζώα τους που επιστρέφουν από την βοσκή, να μην περνούν μέσα από το χωριό και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στην συνείδησή του καθενός.
Το υγειονομικό και η κτηνιατρική υπηρεσία θα πρέπει να παρέμβουν και αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν επίσημης καταγγελίας.
Σαφέστατα, όπως ανέφερε, το τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρος του θα πρέπει να καταγγείλουν στους αρμόδιους φορείς το γεγονός και γενικότερα να ψάξει να βρει λύσεις. Αν δεν μπορεί το τοπικό συμβούλιο να δώσει λύση στο όλο θέμα, να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και επίσημα πλέον να γίνει η σχετική καταγγελία και οι συναρμόδιοι φορείς να ξεκινήσουν για να κινηθεί η διαδικασία εύρεσης των ιδιοκτητών των ζώων και αυτοί να ελεγχθούν.
Άλλωστε οι ακαθαρσίες των ζώων εγκυμονούν κινδύνους της δημόσιας υγείας.
Με αυτή την αναφορά του αντιδημάρχου καθαριότητας Θ. Χατζηαντωνίου κλείνει το όλο θέμα δηλώνοντας ότι ο δήμος και η Αντιδημαρχία καθαριότητας, είναι αναρμόδια να εμπλακεί σε θέματα που αφορούν άλλους θεσμούς.
Το τοπικό συμβούλιο μπορεί να κάνει την σχετική επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία και αυτή θα επιληφθεί όπως ορίζουν οι νόμοι.
Σαφώς και οι ιδιοκτήτες των ζώων, σύμφωνα με την κοινή λογική, θα πρέπει να μεριμνούν για να μην βρωμίζουν τους δρόμους του οικισμού που είναι επισκέψιμος και τουριστικός προορισμός.
Εμείς κάναμε την σχετική μας έρευνα και παραθέτουμε αυτούσιο τον νόμο
Άρθρο 17 – Νόμος 4056/2012
Άρθρο 17
Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)
1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.
2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.
3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.
4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.
5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.
7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.
9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για
αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
11. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α’ 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος».