Χριστόδουλος Τοψίδης: «Δεσμεύομαι ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει να επιδείξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα»

 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ για το υψηλό επίπεδο των εργασιών μια τα άριστα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027

 

Η πολυπληθέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η σημερινή, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, στην Μεγάλη Λέσχη, το ιστορικό κτήριο της Καβάλας. Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ και παρουσίασε τις 10 προτεραιότητες της διοίκηση του, για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που ξεκινάει. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και όλοι οι δήμαρχοι των Π.Ε. Καβάλας – Θάσου, Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Νέστου και πρόεδρος της ΤΕΔ Σάββας Μιχαηλίδης, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και  Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Επίσης το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων υπηρεσιών και υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση του προγράμματος ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι «Πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση καθώς είναι η πρώτη μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας, της προηγούμενης προ-γραμματικής περιόδου (2014-2020). Θυμίζω ότι η επιλεξιμότητα έληξε στις 31-12-2023.

Η σημερινή Συνεδρίαση σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 που αν και τυπικά έχει ξεκινήσει από το 2022,μέχρι και στο τέλος του 2023 οι κύριες προσπάθειες όλων επικεντρώνονταν στο ασφαλές κλείσιμο της περιόδου 2014-2020.

Είναι επίσης κρίσιμη, γιατί γίνεται υπό την προεδρία μας ως νέα Διοίκηση της Περιφέρειας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Καλούμαστε λοιπόν, πλέον και στην πράξη, να διαχειριστούμε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, προσβλέποντας φυσικά και στην δική σας βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη.

Ο βασικός μας στόχος είναι όλο αυτό το έργο να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη στήριξη των κατοίκων της Περιφέρειά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» αποτελεί βασική μας επιδίωξη και η επιλογή να συνεδριάσουμε σήμερα εδώ στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης αποτυπώνει και χαρακτηρίζει πλήρως τη βούλησή μας και τη στόχευση της Διοίκησής μας «χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας». Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, είναι ιστορικής σημασίας και αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία μετά από ανακαίνιση με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια».

Ακολούθως ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι «η Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μειώνεται και γερνάει με ρυθμό μεγαλύτερο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος του πληθυσμού που περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Π–ΑΜΘ αλλά και χαρακτηριστικά που συνδέονται με το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διάρθρωση της παραγωγικής δομής. Η ανάλυση της τομεακής σύνθεσης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας αναδεικνύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς καταγράφεται υπερ-συγκέντρωση σε όρους απασχόλησης στον Αγροτικό τομέα βασικό μειονέκτημα του οποίου είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητά του.

Είναι επίσης η ισχυρή συμμετοχή του Δημόσιου Τομέα (ΔΠΘ και Στρατός) στην διάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας

Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και υφίσταται έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 2023, τη μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1980 που επηρέασε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

 

Από την άλλη όμως πλευρά ολοένα και εντονότερα αναγνωρίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Π–ΑΜΘ και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των συνδυασμένων μεταφορών, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της διασύνδεσης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων κ.α..

Επίσης, θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε ότι, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές, με σημαντικούς Κοινοτικούς αλλά και Εθνικούς πόρους, που επιδιώκουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Π–ΑΜΘ και να  αντιμετωπίσουν την υστέρηση που καταγράφεται.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, μας ενέταξε, μαζί με άλλες 10 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες σε ένα πρόγραμμα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ώστε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία και με τις άλλες ομότιμες περιφέρειες της ΕΕ έναν οδικό χάρτη, μια πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που καταγράφονται στην Περιφέρειά μας και επηρεάζουν σημαντικά την ελκυστικότητά της ως τόπο για επενδύσεις, προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων (ταλέντων) και τουριστών.

Το έργο αυτό είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις ανάγκες μας καθώς το όραμα μας είναι από πέρασμα να γίνουμε προορισμός – προορισμός επενδύσεων, νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων – ταλέντων και επισκεπτών.

Στηριζόμενοι στις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και φυσικά στους οικονομικούς πόρους που ξεπερνούν τα 639 εκατ. € (αυξημένοι κατά 182 εκατ. € σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ )εξειδικεύουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική και επιδιώκουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειάς μας

Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε10βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για και οικοδομούμε τη νέα μας προσπάθεια μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας.

 

  1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  2. Ψηφιακή Διακυβέρνηση
  3. Κλιματική Αλλαγή
  4. Κοινωνική Πολιτική
  5. Ανάπτυξη Τουρισμού
  6. Στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
  7. Ενέργεια
  8. Μεθοριακός Σταθμός Κήπων
  9. Περιβάλλον
  10. Ενίσχυση Εργαζομένων

 

Επίσης ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε με έμφαση ότι η περαιτέρω εξειδίκευση των παραπάνω στόχων θα είναι μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεσμεύτηκε ότι  στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει να επιδείξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα»