Συνεδρίαση δημοτικού Συμβουλίου. Ο Φανουράκης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

 

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο, ο ερωτών και ελεγκτής της διοίκησης του δήμου Ξάνθης Μ. Φανουράκης, πρώην αντί του δημάρχου και αντιδήμαρχος του Μ. Τσέπελη,  με τα θέματα που άνοιξε αναφορικά με τις παιδικές χαρές, τον ΣΔΑΝΞ, το έργο της Λ. Στρατού και τον απολογισμό των ΘΛΕ, σε μία προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης ή την δική του αρχηγική παρουσία, θα έπρεπε να ρωτήσει πρώτα τον εαυτό του και την δική του παράταξη που διοίκησε τον δήμο επί 4 χρόνια και σίγουρα θα μπορούσε να απαντήσει και να δικαιολογήσει την δική του αδράνεια αντί εμμέσως πλην σαφώς να κατηγορεί την νέα διοίκηση του δήμου Ξάνθης για αδράνεια και αδιαφορία.

Οι ερωτήσεις του, πολιτικά πυροτεχνήματα που χάθηκαν στην πορεία της συνεδρίασης και δεν άφησαν το αποτύπωμά τους, και αφού δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την παράταξη του Σ. Μελισσόπουλου με τον δήμαρχο Σ. Κοντός απλά να επιβεβαιώνει τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει και τα θέματα, παρόλο που «έσκασαν» στα χέρια της παρούσας δημοτικής αρχής, σε διάστημα μόλις 6 μηνών, αυτή ήδη, δρομολόγησε λύσεις, σε αντίθεση με την αδράνεια 4 ετών της παράταξης του μ. Τσέπελη.

Είναι άξιο να αναφερθεί το γεγονός ότι όταν η διοίκηση του Μ. Τσέπελη, «έστηνε» τις παιδικές χαρές εν ριπή οφθαλμού και καλούσε τους πολύ καλά αμειβόμενους δημοσιογράφους πληρώνοντάς τους από τον δημοτικό κορβανά για να φωτογραφηθεί ενώ όλοι γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν ενέπνεε καμία απολύτως ασφάλεια για τα παιδιά, παρόλα αυτά, ο Μ. Φανουράκης ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θα πάρουν οι παιδικές χαρές την σχετική πιστοποίηση κάτι που όπως ανέφερε ο δήμαρχος είναι θέμα 2-3 μηνών για να γίνει αυτό αφού οι υπηρεσίες του δήμου «έτρεξαν» τις διαδικασίες.

Στην παρέμβασή του ο Σ. Μελισσόπουλος απευθυνόμενος στον Μ. Φανουράκη απόρησε για τις απαντήσεις που ζητούσε αναφορικά με τις μη αδειοδοτημένες παιδικές χαρές,  επισημαίνοντας ότι τις ερωτήσεις, έπρεπε να τις κάνει στον εαυτό του ενώ παράλληλα ζήτησε από την δημοτική αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως αντιπολίτευση.

Παρόλο που ο Φανουράκης στην δευτερολογία του προσπάθησε να πείσει το Σώμα για το καλό των προθέσεων του επιμένοντας ότι το θέμα το άνοιξε για να βοηθήσει την διοίκηση και όχι για να ασκήσει αντιπολίτευση.

Δεν έπεισε ούτε τον εαυτό του, για να κλείσει το θέμα της συζήτησης ο δήμαρχος ο οποίος ανέφερε ότι «πιάσαμε ζεστά το θέμα και σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης».

Στην συνέχεια ο Μ. Φανουράκης έθεσε το θέμα της διάλυσης του ΣΔΑΝΞ μία απόφαση που πάρθηκε το 2019 με 2020 από όλους τους μετόχους, διότι ο ΣΔΑΝΞ κατέστη ζημιογόνος και λαϊκίζοντας ολοφάνερα, ανέφερε ότι το κλείσιμο του ΣΔΑΝΞ, θα φέρει την σχετική αναστάτωση στους εργαζομένους χωρίς όμως να αναφέρει ότι επί προεδρίας της παράταξης του, μειώθηκε το αποθεματικό της επιχείρησης από το 1εκ. 900.000 ευρώ σε μόλις 50.000 κάτι που πλέον κάνει αδύνατη την λειτουργία του ΣΔΑΝΞ και στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρθηκε στον  covid  και σε πληρωμές υποχρεώσεων κατηγορώντας στην συνέχεια την διοίκηση του Δημαρχόπουλου ο οποίος δεν ζήτησε ο ΣΔΑΝΞ  να μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ, οπότε θα είχε λυθεί το όλο πρόβλημα και θα τύγχανε των σχετικών χρηματοδοτήσεων όπου θα συνέχιζε απρόσκοπτα την λειτουργία του  για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι προειλημμένες οι αποφάσεις να δοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ζητώντας παράλληλα να πληροφορηθεί από την νέα διοίκηση του δήμου τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με τους εργαζόμενους για να εισπράξει το ερώτημα από τον Σ. Μελισσόπουλο αναφορικά με τα πεπραγμένα της δικής του παράταξης που επί 4 χρόνια που υφίστατο το πρόβλημα δεν έπραξε τίποτε,  επιμένοντας στην θέση του να αναζητηθούν οι λόγοι που το αποθεματικό του ΣΔΑΝΞ έπεσε από το 1,9 εκ. σε μόλις 50.000 ευρώ.

Ήταν ένα εύλογο ερώτημα από τον Σ. Μελισσόπουλος προς τον Φανουράκη όπου εκεί τα πνεύματα με την παρέμβαση του Π. Λύρατζη άναψαν και άρχισαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ τους όπου και έγινε αναφορά για προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές επί προσωπικού. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, προκαλώντας όμως την παρέμβαση του Χ. Ευσατρατίου ο οποίος καυτηρίασε την ανεπάρκεια της προηγούμενης διοίκησης η οποία επί 4 χρόνια, γνώριζε το πρόβλημα και «σφύριζε» αδιάφορα.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Σ. Κοντός ανέφερε ότι η μελέτη βιωσιμότητας που έγινε, δείχνει ότι ο ΣΔΑΝΞ κατέστη μη βιώσιμος από τις μειώσεις τον τελών ώσπου μειώθηκε το αποθεματικό σε σημείο που δεν είχε επιστροφή και μοιραία θα δρομολογηθεί με ευθύνη των μετόχων η διάλυση του και όσο για τους εργαζόμενους δεν τίθεται θέμα αφού θα μετακινηθούν στις αντίστοιχε υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Το χειρότερο σημείο των αναφορών που έδειξε τις όχι αγνές προθέσεις του Φανουράκη ήταν στο έργο της Λ. Στρατού όπου προβλεπόταν και οι πολυδιαφισμένοι κυκλικοί κόμβοι από τον πρώην δήμαρχο Μ. Τσέπελη ο οποίος βεβαίως και φωτογραφιζόταν στην διασταύρωση Λ. Στρατού και Δημοκρίτου από τους γνωστούς  καλοπληρωμένους «κονδυλοφόρους» και φωτογράφους από τον ιδρώτα του Ξανθιώτικου λαού.

Σαφέστατα και παρατηρείται καθυστέρηση στο  εν λόγω έργο, τόνισε ο Π. Λύρατζης γιατί η μελέτη ήταν «αρπακολατζίδικη» και παρουσίασε κενά αφού δεν υπήρξε προσυνενόησει με την ΔΕΗ και άλλους φορείς οι οποίοι είχαν προγραμματισμένα έργα στα ίδια σημεία.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Παπαδόπουλος καθησύχασε το Σώμα ότι δεν θα χαθεί η χρηματοδότηση και ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος η αναφορά του κ. Ασκαρίδη ο οποίος ζήτησε απολογισμό για τις ΘΛΕ από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, φάνηκε στο τέλος της αναφοράς του ότι ο αντιδήμαρχος πολιτισμού έπραξε ότι έπραξε  και με την δική του στήριξη.

Τέλος είναι καλό να ανοίγονται όλα αυτά τα θέματα προκειμένου να ενημερωθεί ο Ξανθιώτικος λαός, αλλά όχι για να αυτοπροβληθεί ο Φανουράκης.

Θα έπρεπε πριν ο Φανουράκης ανοίξει αυτά τα θέματα για συζήτηση, να κοιτάξει πρώτα στον καθρέπτη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ