Γιάννης Καλτσάς, επιστήμων, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, Νο 2 στην Δημοτική Παράταξη «Δήμος Πρότυπο», και … αγρότης

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι νεολαίοι της Ξάνθης πετυχαίνουν στο διάβα τους από τούτο τον κόσμο την αναγνωρισιμότητα που τους αρμόζει. Μία αναγνωρισιμότητα που έχει σαν υπόβαθρο την δουλειά, την αγάπη για τον τόπο και την σωστή λειτουργία και την οργάνωση.

Ο Γιάννης Καλτσάς, ανεβασμένος στο υψηλότερο κομματικό βάθρο της νεολαίας της ΝΔ δεν βρίσκεται εκεί από τύχη. Ευγενικός, επιστημονικά καταρτισμένος και εργατικός.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσα στα κομματικά του καθήκοντα, τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, τις παραταξιακές του υποχρεώσεις,  βρίσκει το χρόνο για να στηρίξει την οικογένεια στις αγροτικές εργασίες στο χωριό Διαλαμπή από όπου είναι η καταγωγή του πατέρα του.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί στην εφημερίδα ΗΧΩ της ΘΡΑΚΗΣ, ξεκινάει λέγοντας: «Να συγχαρώ πρώτα απόλα τους επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην μετέπειτα πορεία τους και για όσους δεν πήγαν καλά, δεν έγινε και τίποτε η ζωή δεν τελειώνει»

Ποιο είναι το μήνυμα που έλαβε η νεολαία της ΝΔ Ξάνθης από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Η νεολαία έλαβε το ίδιο μήνυμα που έλαβε και ο Πρωθυπουργός. Ο κόσμος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι λαμβάνει τα μηνύματα της κάλπης. Ακούσαμε την κριτική με σκοπό να γίνουμε καλύτεροι. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και απαντά με μεταρρυθμίσεις».

Στις μεταρρυθμίσεις αναφέρει, είναι ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα των προσλήψεων στο δημόσιο, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τα κόκκινα δάνεια.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην σκληρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση και στον αντίποδα ο Κ. Μητσοτάκης απαντά με την ενίσχυση της Εθνικής Ασφάλειας.  «Εμείς σαν ΝΔ και ΟΝΝΕΔ είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η κυβέρνηση και το κυβερνητικό επιτελείο, δεν τάζουν λαγούς με πετραχήλια αλλά εργάζονται και προσπαθούν να ενισχύσουν τα σημεία που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών»

Ο Γ. Καλτσάς, κάνοντας αναφορά στο επίκαιρο αντιπυρικό έργο της κυβέρνησης ανέφερε: «Λαμβάνονται πολύ σημαντικά μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, ενισχύοντας με νέα μέτρα, νέες ομάδες πιστοποιημένες από το υπουργείο και την πυροσβεστική για την ενίσχυση του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης  μέσω του ταμείου ανακάμψεις και τα δε μέτρα ξεκίνησαν πιλοτικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με την έξυπνη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη που μέσω ντρόουν να μπορούν να εντοπίζουν πυρκαγιές και που βοηθάει σε αυτό το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης με τον κ. Παπαστεργίου και Κυρανάκη. Βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα μέσω sms δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους τα τελευταία χρόνια».

ΑΓΟΡΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσο για την αγορά και το κόστος ζωής που ρωτήσατε συνεχίζουμε ως κυβέρνηση μέχρι τις 31 – 12 επεκτείναμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, που αυξάνει το περιθώριο κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με το καλάθι του νοικοκυριού για να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια, επίσης. Σαφώς και υπάρχουν θέματα στην αγορά, τα εντοπίζουμε και με διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Κάτι που δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης που είπε ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε για πιθανές αστοχίες και να τις διορθώσουμε.

Οι νεολαίοι της ΝΔ συνεχίζουν να ονειρεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούνε να ονειρευτούνε οι νεολαίοι της ΝΔ και κατ επέκταση όλοι οι νεολαίοι

«Η νεολαία της ΝΔ και όπως όλη η νεολαία, συνεχίζει να ονειρεύεται. Βλέπει τις προσπάθειες του κ. Πρωθυπουργού, συμφωνεί με αυτές. Να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι η ΟΝΝΕΔ έχει κάνει πρόταση στο Υπουργείο οικογένειας και την κα  Ζαχαράκη για εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους  για να στηρίξουμε την Χώρα στο θέμα της υπογεννητικότητας. Έγινε αποδεκτή από το κυβερνητικό επιτελείο και μπήκε προς συζήτηση και θα ψηφιστεί. Αυτό σημαίνει ότι μας ακούνε. Θέλουμε τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, τον έχουμε, θέλαμε ψηφιακά σχολεία, τα έχουμε.

 

Ποια ήταν η πρόταση της ΟΝΝΕΔ για τους νέους επιστήμονες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό επειδή στην Ελλάδα υπό – αμείβονται;

«Η πρόταση των νέων της ΝΔ ήταν να αυξηθούν οι μισθοί Αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος που το έκανε. Αύξησε διαδοχικά τους μισθούς  και αυτή τη στιγμή ο μικτός μισθός είναι στα 830 ευρώ».

Αναφέρομαι στους νέους επιστήμονες

«Στους νέους επιστήμονες δίνουν πριμοδότηση μέσω προγραμμάτων στις επιχειρήσεις οι οποίες τους προσλαμβάνουν χωρίς σχεδόν κανένα κόστος και σε πολλές επιχειρήσεις ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί, με προοπτική στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι στα 1500 ευρώ».

 

Οι νεολαίοι της ΝΔ αν είναι ευχαριστημένοι και αν ναι κοινωνούν το έργο της κυβέρνησης στην κοινωνία της Ξάνθης;

 

«Εγώ ως πρόεδρος, μαζί με την ομάδα μας, δουλεύουμε σαν ομάδα, και στις Εθνικές εκλογές δουλέψαμε ως ομάδα και στις ευρωεκλογές. Μιλήσαμε με την νεολαία πριν τις εκλογές τρέξαμε την επιστολική ψήφο, η νεολαία βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα όσον αφορά την πόλη μας, βρίσκουν δουλειές, οι εταιρείες της Ξάνθης δίνουν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στου νέους Ξανθιώτες, είναι επιστημονικά καταρτισμένοι,  είναι ικανοποιημένοι. Μας λένε τα παράπονά τους, τα ακούμε, τα καταγράφουμε και τα στέλνουμε γραπτώς εκεί που πρέπει για να είναι αποτυπωμένα, Η νεολαία είναι εδώ για να κρίνει τους μεγαλύτερους  και όχι να είναι πομπός των ειδήσεων».

 

Πανεπιστήμιο. Είναι ικανοποιημένοι οι νέοι με την λειτουργία του; Είναι συνδεδεμένο με τις ανάγκες της αγοράς.

 

«Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε όλη την Ελλάδα είναι πρώτη δύναμη στην Ξάνθη μόνο βγήκε δεύτερη δύναμη. Το πανεπιστήμιο μας είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλές επιχειρήσεις της Χώρας όπως και εγώ που εργάζομαι σε εταιρεία, όπου το ίδιο κάνουν και συνάδελφοι απόφοιτοι του πανεπιστημίου συνεργάτες μηχανικοί, που δίνουν δουλειά σε νέα παιδιά και με την χρήση των προγραμμάτων. Όσο για την διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εμείς σαν ΔΑΠ ΝΔΦΚ κάνουμε τις προτάσεις μας. Εκτιμούμε ότι είναι σε κάποιο βαθμό διασυνδεδεμένο με την αγορά, χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα αλλά  είναι καθαρά θέμα πανεπιστημίου»

 

Ιδιωτική Εκπαίδευση

Ήταν μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Για μας ήταν μία δικαίωση για την ΔΑΠ ΝΔΦΚ, το 87 είχε ξεκινήσει με πρόταση μας να υπάρχει στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό θα βοηθήσει και τα δημόσια πανεπιστήμια μέσω του ανταγωνισμού να γίνουν καλύτερα. Θα έρθει η χρηματοδότηση τους, υπάρχου τα σχετικά Ευρωπαϊκά κονδύλια στα δημόσια πανεπιστήμια.

Θα υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος;

«Τα κριτήρια τα οποία έχει θέση το Υπουργείο και ο κ. Πιερακάκης μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Για να πάρει άδεια ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα χρειάζονται οι προυποθέσεις του νόμου που  είναι από τους  πιο αυστηρούς στην Ευρώπη, οπότε θα υπάρχει ισότιμη εκπαίδευση, θα γίνονται εντατική έλεγχοι, και έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος δεν βαδίζει σύμφωνα με τον νόμο θα καρατομείτε».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ