«Η Επιστροφή μιας Ψυχής» – Μια παράσταση του θεάτρου Noh στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Πολιτισμού-Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας

Με την υποστήριξη της JTI Hellas

 

Αθήνα 9 Ιουλίου 2024  –  Η JT International Hellas ήταν ο αποκλειστικός υποστηρικτής της παράστασης παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Noh, «Η Επιστροφή μιας Ψυχής» του Akihiko Yamamoto, η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή 7 Ιουλίου στην Ανοιχτή Σκηνή – «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά», όπου στεγάζεται σήμερα η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του 2024 ως Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Η ανακήρυξή του έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2023 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ιαπωνίας-Ελλάδας στο Τόκιο, σηματοδοτώντας την 125η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και η ενίσχυση των διμερών δεσμών μέσω ενός πλούσιου προγράμματος δρώμενων.

Μιλώντας για την παράσταση, η Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας της JTI Hellas, κυρία Μάη Σαμούρκα δήλωσε: «Φέτος  συμπληρώνονται 20 χρόνια συνεργασίας της JTI Hellas με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει τη συστηματική συμβολή μας στην οικοδόμηση πολιτιστικών γεφυρών μεταξύ των δύο χωρών.  Η παράσταση ‘Η επιστροφή μιας ψυχής’, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο αυτής της συνεργασίας και μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου Noh στο πλαίσιο των εορτασμών για το «2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας». Από την πλευρά μας, ως JTI Hellas θα συνεχίσουμε σταθερά να υποστηρίζουμε την προαγωγή και περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων και τον δημιουργικό διάλογο δύο ιστορικών πολιτισμών με εξέχουσα θέση και στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Για το ιαπωνικό θέατρο Noh

Το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Noh, με ιστορία που χρονολογείται πάνω από 700 χρόνια, αποτελεί μια από τις πιο εκλεπτυσμένες δραματικές τέχνες του κόσμου. Οι ρίζες του βρίσκονται σε μουσικά και χορευτικά δρώμενα των ιερών τελετουργιών της αρχαίας Ιαπωνίας, ενώ εξελίχθηκε στην επίσημη τελετουργική τέχνη της αυλής των στρατιωτικών ηγεμόνων Shogun. Το Yamamoto Noh Theatre, ιδρύθηκε το 1927 και είναι το παλαιότερο θέατρο Noh στην Osaka και παραμένει πιστό στην παράδοση, παρουσιάζοντας το Noh ως μια κλασική και ζωντανή μορφή τέχνης.

Για την παράσταση «Η επιστροφή μιας ψυχής»

Ο σκηνοθέτης και βασικός πρωταγωνιστής του Yamamoto Noh Theatre, Akihiko Yamamoto, παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο Jiai「慈愛」- Η επιστροφή μιας ψυχής. Η παράσταση αυτή αναδεικνύει τα δομικά στοιχεία του Noh, την κατάκτηση της σωματικής φόρμας, του τραγουδιού και της αρχαίας ιαπωνικής γλώσσας.

 

* * * * *

Η Japan Tobacco International (JTI) στην Ελλάδα  

Η JTI είναι σήμερα η Νο.1 εταιρεία στον κλάδο των συμβατικών προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά και διαθέτει τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα με το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Από τον Οκτώβριο του 2023, η JTI Hellas εισήλθε και στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με τη διεθνή μάρκα της Ploom.  Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης του ομίλου JTI παγκοσμίως για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου εστιάζοντας κυρίως στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ύψους 450δισεκ. γιεν (περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ) το διάστημα 2024-2026. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η JTI συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, από την απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού, ενώ προμηθεύεται συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα της διεθνώς. Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI Ελλάδας έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, άμεσα απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους. Το 2024 η JTI Hellas αναγνωρίστηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Top Employers Institute ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα και ως ένας από τους 3 πρώτους ‘Κορυφαίους Εργοδότες’ στη χώρα.  Σχετικά με την JTI: www.jti.com