Ο «γρίφος» των γαλλικών εκλογών και οι σχέσεις Αθήνας – Παρισιού

Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» η Γαλλία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να είναι στον «αέρα» προς το παρόν και τους αναλυτές να εκτιμούν πώς θα στηθούν ξανά κάλπες σε έναν χρόνο .

Την εκτίμηση ότι η συμμαχία της Αριστεράς σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν «προφανώς λειτούργησε και οι Γάλλοι ίσως και συμβολικά να ξύπνησαν», διατυπώνει μιλώντας στο CNN Greece ο ιστορικός και πολιτικός αναλυτής Αναστάσιος Καράμπαμπας.

Τα σενάρια για τον πρωθυπουργικό θώκο

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας αλλά και η ανθρωπογεωγραφία της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Καράμπαμπα τρία είναι τα σενάρια:

Πρώτον, ο επόμενος Γάλλος πρωθυπουργός να ανήκει στο Λαϊκό Μέτωπο ωστόσο ο Μελανσόν δεν έχει την εύνοια των Σοσιαλιστών.

Δεύτερο σενάριο, να κρατήσει ο Μακρόν κατά κάποιο τρόπο μία «ένωση δημοκρατών», με ένα μείγμα από κέντρο, σοσιαλιστές, λίγο από το κέντρο και ρεπουμπλικανούς δημιουργώντας δηλαδή μία κυβέρνηση με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Τρίτη επιλογή, μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες και όχι πολιτικούς.

Τι ξημερώνει για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και την Ευρώπη

«Δε νομίζω ότι θα αλλάξουν ριζικά ελληνογαλλικές σχέσεις. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν κάτι θα αλλάξει ίσως να είναι στην Ευρώπη και στην αντιμετώπιση της Ευρώπης», αναφέρει ο ιστορικός και πολιτικός αναλυτής.

Παράλληλα διευκρινίζει πώς «εάν αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ζει σε μία αστάθεια και μία κυβέρνηση που δεν αγαπά πχ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Λεπέν ή όπως και Μελανσόν, οι οποίοι έχουν μια κακή εντύπωση της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή αν μπει σε αυτήν την γραμμή Γαλλία θα έχει επιπτώσεις στις αγορές και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Γιατί αν δεν πιστεύουν οι αγορές στην Γαλλία δεν θα πιστεύουν και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Είναι ντόμινο αυτό».

Αναστάσιος Καράμπαμπας, ιστορικός -πολιτικός αναλυτής
O Αναστάσιος Καράμπαμπας, ιστορικός και πολιτικός αναλυτής

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ενώ η ενωμένη Αριστερά νίκησε. Πώς οδηγήθηκε η Γαλλία σε αυτή την πολιτική ανατροπή;

Νομίζω ότι λειτούργησε το δημοκρατικό μέτωπο , δηλαδή στον β΄ γύρο εκεί που υπήρχαν αυτό που λέμε οι τριγωνικές, δηλαδή τα τρία κόμματα μαζί του Μακρόν, της Λεπέν και το Λαϊκό Μέτωπο προσπάθησαν το κόμμα του Μακρόν και το Λαϊκό Μέτωπο να αποσυρθούν ο ένας για τον άλλον για να υπάρξει μία ενότητα απέναντι στην ακροδεξιά. Οπότε, προφανώς αυτό λειτούργησε και νομίζω ότι και οι Γάλλοι κατά κάποιο τρόπο ένα μέρος από αυτούς φοβήθηκαν την Λεπέν. Σου λέει « αυτή τη στιγμή θα έχουμε την Λεπέν στην κυβέρνηση με τους ολυμπιακούς αγώνες; Είμαστε δεύτερη οικονομία στην Ευρώπη». Ίσως και συμβολικά σε εισαγωγικά να ξύπνησαν κάποιοι άνθρωποι.

Η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για αναβολή της νίκης. Τι σηματοδοτεί για την επόμενη ημέρα στην Γαλλία, το γεγονός ότι το κόμμα Εθνική Συσπείρωση σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του στην Εθνοσυνέλευση;

Η αλήθεια είναι ότι είναι μία ξεκάθαρη ήττα γιατί περίμενε η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά να κυβερνήσουν, εντούτοις αυτή τη στιγμή από το 2012 μέχρι σήμερα σε όλες τις εκλογές τουλάχιστον στις εθνικές η Εθνική Συσπείρωση κερδίζει έδρες. Τα 10 χρόνια που πέρασαν από τις 8 έδρες πήγε στις 88 και σήμερα από τις 88 στις 140 και κάτι. Οπότε αυτή την στιγμή η Λεπέν νομίζει ότι με την πολιτική αστάθεια, η οποία έρχεται αυτή την στιγμή και είναι μπροστά μας θα καταφέρει κατά κάποιον τρόπο αυτό που θέλει τόσα χρόνια, δηλαδή να κυβερνήσει. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον πάμε σε μία πολιτική αστάθεια και μάλιστα πολλοί λένε ότι δεν θα αντέξουμε και σε ένα χρόνο θα έχουμε πάλι εκλογές. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει εκλογές αυτή την στιγμή, στους επόμενους 12 μήνες. Δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Όμως, τον επόμενο Ιούνιο και αρχές Ιουλίου το 2025 αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα ξαναπάμε σε εκλογές. Και εκεί πιστεύω ότι η Μαρίν Λεπέν νομίζει ότι θα τα καταφέρει.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Το τεράστιο ερωτηματικό. Είναι τρία τα πιθανά σενάρια. Και λέω πιθανά σενάρια γιατί όπως έχετε δει και εσείς τα πάντα μπορούν να συμβούν. Πρώτον να πάει το Λαϊκό Μέτωπο , βέβαια είναι πρώτο σε ψήφους. Βέβαια αυτή την στιγμή δεν έχει πλειοψηφία. Οπότε, αν πάει το Λαϊκό Μέτωπο πρώτο ερώτημα: ποιος θα πάει για πρωθυπουργός; Γιατί τον Μελανσόν δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, οπότε μεταξύ τους δεν τα έχουν βρει ακόμα. Δεύτερο σενάριο, να κρατήσει ο Μακρόν κατά κάποιο τρόπο μία ένωση δημοκρατών σε εισαγωγικά, δηλαδή να πάρει λίγο από τους σοσιαλιστές, λίγο από το κέντρο, λίγο από τους ρεπουμπλικανούς και να καταφέρει να κρατήσει θα λέγαμε μια κυβέρνηση που μοιάζει με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα με τον Γκαμπριέλ Ατάλ ίσως στη μέση; Με κάποιον που να μοιάζει με τον Γκαμπριέλ Ατάλ; Κάπως έτσι δηλαδή αν καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς πλειοψηφία πάντα. Και τρίτο σενάριο, οι τεχνοκράτες. Δηλαδή, μέχρι να περάσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση ή μέχρι τον Ιούνιο του 2025 να έχουμε κάποιους ανθρώπους που να οργανώσουν κατά κάποιο τρόπο τη χώρα να υπάρξει μία ροή.

Τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε το στοίχημα ή παραμένει ο κύριος πρωταγωνιστής των εξελίξεων;

Για την Γαλλία το στοίχημα έχει χαθεί γιατί ο Εμάνουελ Μακρόν αυτή τη στιγμή άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Βλέπουμε μία ανθό συνέλευση η οποία είναι τελείως διαλυμένη τουλάχιστον με τρία ή τέσσερα μπλοκ. Οπότε, αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μία πολιτική έντασης και αστάθειας που δεν έχει ξαναδεί Γαλλική Δημοκρατία από το 1958. Οπότε σε αυτόν τον τομέα έχει χάσει ο Εμανουέλ μακρόν γιατί υπάρχει αστάθεια και σύγχυση στην κοινωνία. Όμως, προσωπικά είναι ένα στοίχημα το οποίο έχει κερδίσει, γιατί; Γιατί στο τέλος που καταλήγουμε; Ότι ο Μακρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προστατέψει τους θεσμούς και θα βρει την καλύτερη λύση άρα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Πώς το γαλλικό μάθημα θα επηρέασει Ελλάδα και Ευρώπη;

Πρώτον, η Γαλλία είναι ένα τεράστιος σύμμαχος για την Ελλάδα. Οπότε θα πρέπει να δούμε κι εμείς ως Έλληνες πόσο θα κινηθούμε σε σχέση με την επόμενη κυβέρνηση σε οικονομικό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο, λόγου χάρη απέναντι στην Τουρκία πόσες φορές οι Γάλλοι μπήκαν στη μέση; Οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα δράσει. Για την Ευρωπαΐκή Ένωση μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη οικονομία στην Ευρώπη μετά την Γερμανία. Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ζει σε μία αστάθεια και μία κυβέρνηση που δεν αγαπά πχ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Λεπέν ή όπως και Μελανσόν, οι οποίοι έχουν μια κακή εντύπωση της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή αν μπει σε αυτήν την γραμμή Γαλλία θα έχει επιπτώσεις στις αγορές και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Γιατί αν δεν πιστεύουν οι αγορές στην Γαλλία δεν θα πιστεύουν και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Είναι ντόμινο αυτό.

Η Αριστερά καλείται να ανταποκριθεί στις ευθύνες της. Τι σημαίνει αυτό σε σχέση με τις ελληνογαλλικές σχέσεις;

Δε νομίζω ότι θα αλλάξουν ριζικά ελληνογαλλικές σχέσεις. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν κάτι θα αλλάξει ίσως να είναι στην Ευρώπη και στην αντιμετώπιση της Ευρώπης. Και δίνω ένα παράδειγμα, το Λαϊκό Μέτωπο είπε ότι εάν καταφέρει να κυβερνήσει δύο πολύ συμβολικά και σημαντικά μέτρα για εκείνο είναι: η σύνταξη στα 60 αντί για 64 και ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 200 € δηλαδή από τα 1400 € καθαρά να κυμανθεί στα 1600 € καθαρά. Αυτή τη στιγμή Γαλλία έχει ένα χρέος που είναι 120 % του ΑΕΠ και η Ευρώπη είπε μαζεύτε τα ταμεία οπότε καταλαβαίνετε ότι θα μπούμε σε μία διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και της Γαλλίας και αυτό δε συμφέρει κανέναν.

CNN