Επανεξέταση της Περιφερειακής Ελκυστικότητας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε συνεργασία με την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με στόχο την επανεξέταση της περιφερειακής ελκυστικότητας.

Έχοντας αναγνωρίσει τη χαμηλή απόδοση της ΠΑΜΘ σε κοινωνικοοικονομικούς δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης σύστησε μια ομάδα εργασίας, με αποστολή τον συντονισμό ενεργειών για την αναβάθμιση της θέσης της ΠΑΜΘ. Η ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) και της ΠΑΜΘ, αναζήτησε τεχνική υποστήριξη από τον ΟΟΣΑ, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και ακολούθησαν διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας της ομάδας με τα στελέχη του ΟΟΣΑ. Αποτέλεσμα των συσκέψεων ήταν η αρχική εκτίμηση της θέσης της ΠΑΜΘ (διάγραμμα) και ένα πρόγραμμα δια ζώσης συναντήσεων και επισκέψεων για την επαλήθευση και τη συλλογή επιπλέον δεδομένων.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τη δέσμευση για συνεχή συνεργασία. Επισημάνθηκαν και τονίσθηκαν αναλυτικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν την ΠΑΜΘ ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό από τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, η σημασία της «παραμεθορίου» περιοχής και πως αυτή η γεωγραφική συντεταγμένη έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στην περιοχή.

Τα στελέχη του ΟΟΣΑ σε επόμενο στάδιο θα προσκομίσουν στην ΠΑΜΘ μια τεχνική έκθεση με την οριστική αποτύπωση της θέσης και προτεινόμενες ενέργειες, ώστε να καταφέρει η Περιφέρεια να ενισχύσει τη θέση της, στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ αναμένεται να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες που θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας για να γίνει πιο ελκυστική και ανταγωνιστική, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της περιφέρειάς μας. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες μας και να δημιουργήσουμε μια πιο ελκυστική και βιώσιμη περιοχή για τους κατοίκους μας. Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ θα είναι ανεκτίμητα εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια».

Τέλος, ο κ. Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συνεργασία τους και την παροχή πληροφοριών.