Έκκληση των ΔΕΥΑ της Π.Ε. Ξάνθης για λελογισμένη χρήση νερού

ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;

 

Κανένας δεν αμφισβητεί τον ρόλο και την σπουδαιότητα των ΔΕΥΑ σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ξάνθης  και αυτή η έκκληση των προέδρων και των διαχειριστών του πόσιμου νερού για λελογισμένη χρήση, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητά των Δημοτικών Επιχειρήσεων ύδρευσης σε όλο τον νομό Ξάνθης, σε σχέση πάντοτε με το τι έπρεπε να γίνει τις περασμένες δεκαετίες και δεν έγινε.

Το λεπτό σημείο της έκκλησης είναι ότι δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής τους, αυτά που έπρεπε να γίνουν, για να μη φτάνουν σήμερα  οι ΔΕΥΑ να ζητούν  από τους καταναλωτές – πελάτες –   λελογισμένη χρήση του νερού.

Φυσιολογικά οι ΔΕΥΑ των δήμων της Ξάνθης, απευθυνόμενοι προς τους καταναλωτές – πελάτες – θα έπρεπε να τρίβουν τα χέρια τους για να γίνεται κατανάλωση νερού και να πληρώνουν περισσότερα χρήματα οι καταναλωτές – πελάτες της.

Αντί αυτού όμως τι βλέπουμε;

Υπέρογκες χρεώσεις, διαρροές, πεπαλαιωμένο σύστημα διανομής του πολύτιμου «εμπορεύματος» και άρα πονοκέφαλος για την Διοίκηση η οποία καλείτε να ξοδεύει περισσότερο χρήμα σε υλικά και εργατοώρες για την επισκευή των βλαβών και δυσαρεστημένους δημότες – πελάτες- οι οποίοι πληρώνουν και δεν έχουν το πολύτιμο αγαθό όποτε θέλουν στην διάθεσή τους.

Με λίγα λόγια, σε βάθος δεκαετιών του παρελθόντος, οι ΔΕΥΑ της Π.Ε. Ξάνθης, δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και αντί σήμερα με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, ζητούν από τους πολίτες – πελάτες – να μην κάνουν χρήση του προϊόντος που πληρώνουν.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;

Ότι οι προηγούμενοι δεν εξασφάλισαν την επάρκεια του νερού.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα νερά του Παραδείσου λιγοστεύουν και άρα ήταν δεδομένο ότι από κάποιο σημείο και μετά θα στερέψουν.

Τι έκαναν για αυτό οι διοικήσεις των δήμου στην επικράτεια του Νομού;

Απολύτως τίποτε. Δεν φρόντισαν οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας, να συγκεντρώσουν το νερό της βροχής σε ταμιευτήρες ή από ρυάκια για να διασφαλίσουν τουλάχιστον την άρδευση των χωραφιών, με δεδομένο ότι είμαστε αγροτική περιοχή.

Ξεκάθαρα η ευθύνη είναι των δημάρχων που δεν εισηγήθηκαν στην περιφέρεια – δεν το κοινώνησαν – και φυσικά της ίδια της Π.Ε. Ξάνθης, που αδιαφόρησε για το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργημένων εκτάσεων τις τελευταίες δεκαετίες και άρα δεν πρόβλεψαν ορθά για τις ανάγκες των πολιτών στο μέλλον. Δυστυχώς, το μέλλον είναι σήμερα, και φάνηκε η γύμνια των διοικήσεων όλα αυτά τα χρόνια στην διαχείριση του νερού, την στιγμή που οι περισσότεροι πόλεμοι στο Νότιο ημισφαίριο της Γης γίνονται για το νερό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σήμερα που τα αποθέματα είναι λιγοστά, οι υποδομές παλιές και ασυντήρητες,  να χρησιμοποιείτε ακόμη και πόσιμο νερό για να ολοκληρωθεί η παραγωγή και φυσικά η συνέπεια φαίνεται στα τιμολόγια των ΔΕΥΑΞ αλλά και στις εκκλήσεις των δημάρχων και των προέδρων των ΔΕΥΑ για λελογισμένη χρήση νερού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ