Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο πιστεύουμε σε ένα κοινό καλό και όχι σε πολλά ατομικά καλά, ναι θα συνεχίσω στην τοπική αυτοδιοίκηση

Θέσαμε ερωτήματα στον Γραμματέα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Β. Παπαδόπουλου και αφήνουμε τις απαντήσεις του στην κρίση του Ξανθιώτικου Λαού.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Β. Παπαδόπουλος, στις προηγούμενες εκλογές, συμμετείχε στην παράταξη με επικεφαλής τον Σ. Μελισσόπουλο «ΜΠΡΟΣΤΑ» και ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του δίνουν το δικαίωμα του λόγου στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι – άλλωστε για την θέση του Γραμματέα στην Έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισε όλο το Σώμα.

Ο Β. Παπαδόπουλος, δεν πιστεύει σε λόγια, αλλά σε έργα, που έχουν σαν βάση την πολιτική βούληση αυτά, να γίνουν, αφού μελετηθούν σωστά και ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προεδρείο, πως καταγράφονται από «ψηλά» συμπεριφορές δημοτικών συμβούλων; Συνάδουν με το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου;

Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί ως “σώμα”. Δεν μπορεί να πάσχει ένα μέρος χωρίς να επιδρά δυσμενώς στο σύνολο. Υπό την έννοια αυτή, και οι καλές και οι ατυχείς στιγμές χρεώνονται σε όλους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: 6 μήνες ελάσσων αντιπολίτευση. Πώς κρίνετε το έργο της μείζονος αντιπολίτευσης και της διοίκησης;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα νέο ρόλο και οι δυο, ψάχνουν το βηματισμό τους. Οι εποχές είναι απαιτητικές και οι συνθήκες δύσκολες. Εύχομαι η ιστορία να λειτουργήσει ως διδαχή. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχόλιο για την στήριξη των νεοπροσληφθέντων γιατρών του νοσοκομείου.

Αρκεί; Θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο; Είναι ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες;

Έχει απήχηση στους επιστήμονες γιατρούς;

Η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν θα έπρεπε να προσθέσει κάποιο «μπόνους»;

Η Περιφέρεια;

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν οι γιατροί, και ιδίως οι νέοι, καταφεύγουν συχνά στη διέξοδο του εξωτερικού. Δεν αποφασίζει κανείς εύκολα να ξενιτευτεί αν οι συνθήκες στη χώρα του τον καλύπτουν. Η τάση αυτή δεν αναστρέφεται εύκολα με τοπικές παρεμβάσεις. Ένα ελκυστικό ΕΣΥ είναι καθαρά θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων. Μόνο ειλικρινείς και γενναίες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε λύσεις αποτελεσματικές και βιώσιμες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οδεύει προς ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου με δεδομένο ότι με χρήματα της κυβέρνησης δίνεται προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και αργότερα ίσως «ενοικίαση» γιατρών, νοσοκόμων εν ήδη καθαριστριών κ.τ.λ.;

Την γνώμη σας.

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το να μεριμνά κανείς για υποδομές δεν είναι κακό. Δεν αρκεί, όμως, για να λειτουργεί ένα εθνικό σύστημα υγείας. Επίσης, και στο εξωτερικό «νοικιάζουν» γιατρούς αλλά βλέπετε ότι πολλοί συνάδελφοι προστρέχουν εκεί λόγω των πολύ καλών αμοιβών που προσφέρονται. Αυτό που γνωρίζουμε είναι προς το παρόν είναι η γενική κατεύθυνση: συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού περνάει από μία μεταβατική φάση γεμάτη αβεβαιότητες και προκλήσεις. Δε γνωρίζουμε το κοινωνικό κόστος αυτής της μετάβασης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δημοτικό ιατρείο. Πόσο εφικτό κρίνεται την δημιουργία του με δεδομένο ότι καλός ο εθελοντισμός αλλά, δεν είναι επαγγελματισμός και εκτιμώ ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα πρέπει να προσφέρετε από επαγγελματίες υγείας.

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μιλάμε για Δημοτικό Ιατρείο, δεν εννοούμε εθελοντισμό, αλλά, για καλά αμειβόμενο ειδικό επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να συνδράμει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να ανακουφίσει το Νοσοκομείο. Είναι ένα εγχείρημα που έχει στεφθεί με επιτυχία σε άλλους Δήμους και ελπίζω να πάρει σάρκα και οστά και στο δικό μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο ακίνητο του δήμου κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί; Ποιο το κόστος της συντήρησης από την δημοτική αρχή και φυσικά το κόστος συντήρησης του προσωπικού;

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εγχείρημα σαν και αυτό που αναφέρεται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι φιλόδοξο και απαιτεί μεγάλους χώρους και σημαντικούς πόρους. Προσωπικά θα περίμενα μέχρι η Δημοτική αρχή να καταθέσει ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση πριν τοποθετηθώ για το θέμα του χώρου και του κόστους. Όπως και να έχει, ένα Δημοτικό Ιατρείο δεν είναι έξω από τις δυνατότητες ενός Δήμου σαν το Δήμο Ξάνθης και αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά θα έχει μεγάλη ανταποδοτικότητα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τέλος ποιο είναι το μέλλον του δημοτικού συμβούλου Β. Παπαδόπουλου; Θα συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό καλό;

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο πιστεύουμε σε ένα κοινό καλό και όχι σε πολλά ατομικά καλά, ναι.

 

  1. Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της συζήτησης. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Ευχαριστήσαμε τον γιατρό Β. Παπαδόπουλο για τις ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέσαμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ