Πνέει μένεα ο Τοψίδης για την δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

 

 Δήλωση Περιφερειάρχη σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Με την δήλωση του ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης εκφράζει την δυσαρέσκεια του για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr όπου και εμφανίζει τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μην είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της Διοίκησης του στην Περιφέρεια.

Εμείς παραθέτουμε το απόσπασμα του aftodioikisi.gr που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη.

 

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site  aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού

 

Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.

Όποιος έχει παρακολουθήσει την προσωπική μου διαδρομή, αλλά και την πορεία της παράταξής μας, γνωρίζει ότι δείχνουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας στη χάραξη της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αλλά, τα δεδομένα που προκύπτουν από σοβαρές και αξιόπιστες έρευνες.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.

Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής»

 

ΤΙ ΕΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΨΙΔΗ

 

-Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζει η νέα περιφερειακή Αρχή και στην «κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της περιοχής», με το 38% των πολιτών να είναι «καθόλου ικανοποιημένο», το 27% «λίγο» και το 35% «πολύ».

 

-«Ισοπαλία» (27% «πολύ», 27% «καθόλου ικανοποιημένοι») καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας περιφερειακής Αρχής, αναφορικά με τη «διαχείριση του ΕΣΠΑ», ενώ το 46% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο».

 

-Τέλος, τις καλύτερες επιδόσεις της εμφανίζει η νέα περιφερειακή Αρχή στην «διευκόλυνση των επιχειρήσεων της περιοχής», καθώς το 42% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο», το 19% «λίγο» και το 35% «καθόλου».

Μικτή (διαδικτυακή -80% και τηλεφωνική -20%) έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 927 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 741 με την online έρευνα και τα 186 με την τηλεφωνική έρευνα με ποσοστώσεις δήμων.

Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα GoogleForms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα έξι ημερών, από 25 έως 30 Ιουνίου 2024. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 5 και 6 Ιουλίου 2024.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, και τα εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης που παρέχει το Microsoft Excel.

View Fullscreen

 

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/plugins/pdfjs-viewer-shortcode/pdfjs/web/viewer.php?file=https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2024/07/%CE%91%CE%9C%CE%98_624_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7_arxiko-1.pdf&attachment_id=1365132&dButton=true&pButton=true&oButton=false&sButton=true#zoom=auto&pagemode=none&_wpnonce=d81c2f864a


Άποψη

Είναι δικαιολογημένη η έκρηξη Τοψίδη για την δημοσκόπηση που παρουσίασε το site Aftodioikisi.gr;

Εκτιμούμε πώς όχι. Γιατί κακά τα ψέματα. Όσο δίκιο και αν έχεις, αυτό χάνεται όταν εκφράζεις οργή και φωνασκείς προκειμένου να υποστηρίξεις το δίκιο σου.

Όσο άδικο και αν είναι το δημοσίευμα του site, κακά τα ψέματα είναι ένα site που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και όλο και κάτι γνωρίζει.

Όσο για τα στοιχεία και την εγκυρότητα της δημοσκόπησης που εξόργισε τον Περιφερειάρχη, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει δίκιο ή άδικο στα ευρήματα του γιατί, δεν έχουμε ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε και την επιστημοσύνη για να απορρίψουμε ή να επικροτήσουμε τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης πόσο μάλλον να διασταυρώσουμε του λόγου το αληθές.

Εμείς θα μείνουμε στην οργίλη αντίδραση του Περιφερειάρχη απέναντι σε ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο και πραγματοποίησε ή όχι, δεν το γνωρίζουμε, κάποια δημοσκόπηση στην επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Θα περιμέναμε από τον Χριστόδουλο Τοψίδη μία ποιο συγκρατημένη αντίδραση ενός μικρού Πρωθυπουργού, όπως είναι, και ενός ανθρώπου που αποφασίζει για την τύχη μισού εκατομμυρίου περίπου πολιτών που κατοικοεδρεύουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ένας πολιτικός αρχηγός, κατά την ταπεινή μας άποψη, – όσο και αν «κιτρινίζει» το μέσο ενημέρωσης που έχει απέναντι του, δεν πρέπει να εξοργίζεται και να προσπαθεί να βγάλει λάθος το μέσο ενημέρωσης που μέσα από τα δημοσιεύματα του να προσπαθήσει να καταγράψει τις ελλείψεις στην διοίκηση που ασκεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ