Ο Χαράλαμπος Θαμνίδης, οικονομικός διευθυντής JTI στο Invest.GR:  

Η προβλεψιμότητα και ο προγραμματισμός «κλειδί» για την αποτελεσματική φορολογία στα προϊόντα καπνού και την επενδυτική προοπτική

 

Αθήνα 19 Ιουλίου 2024  –  Στις ώριμες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση της υιοθέτησης φορολογικού ημερολογίου (tax calendar) – όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – ένα κρίσιμο μέτρο το οποίο θα διασφαλίζει την προβλεψιμότητα για την Πολιτεία και την ομαλή λειτουργία για τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο Οικονομικός Διευθυντής της JTI Hellas, κ. Χαράλαμπος Θαμνίδης, στο πλαίσιο του 7ου InvestGR Forum που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, την εισήγηση αυτή, απηύθυνε ο κ. Θαμνίδης προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Θανάση Κοντογεώργη στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο «Ένα πρόβλημα – Μια λύση» στην οποία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Αντώνης Χονδρός (Victus Network), Ιωάννης Καλλίας (TUV Austria Group) και Χρήστος Ταραντίλης (EY Greece)  και συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

«Στη JTI, πιστεύουμε στην αξία της φορολογίας για τη στήριξη των απαραίτητων δημόσιων εσόδων που εγγυώνται την οικονομική πρόοδο και συνοχή. Ωστόσο, θεωρούμε σημαντική τη φορολογική προβλεψιμότητα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την εξέλιξη των επενδύσεων. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την προϋπολογισμένη διαχείριση των εσόδων από την Πολιτεία ενώ διευκολύνει τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσαρμόζουν ανάλογα τις επιλογές τους», επεσήμανε ο κ. Θαμνίδης περιγράφοντας τις παράπλευρες ζημίες που προκαλούν οι υπέρμετρες φορολογήσεις και ως συνέπεια αυτών, το παράνομο εμπόριο καπνού: «Στην Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών είχαν ως συνέπεια οι καταναλωτές να στρέφονται σε φθηνότερα, αλλά και ανεξέλεγκτα, αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα. Αυτό κατάφερε σημαντικό πλήγμα στη νόμιμη αγορά εξαιτίας του  πενταπλασιασμού του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτεί παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, και ανθρώπων, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ακόμη και την τρομοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οικονομικός Διευθυντής της JTI αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία από την εισαγωγή φορολογικού ημερολογίου (tax calendar) άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, δηλαδή ενός προγράμματος διαμόρφωσης της φορολογίας με χρονικό ορίζοντα 4-5 ετών που θα διασφαλίζει τόσο την ομαλή λειτουργία της αγοράς όσο και την ορθή προβλεψιμότητα εκ μέρους της Πολιτείας, των εσόδων από καπνικά προϊόντα.

Τέλος, ο  κ. Θαμνίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση αυτή θα βρει ευήκοα ώτα και θα ωριμάσει με τον χρόνο, ευθυγραμμίζοντας  την Ελλάδα στο επίπεδο των πλέον προηγμένων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ευρωπαϊκών χωρών.

Η Japan Tobacco International (JTI) στην Ελλάδα  

Η JTI είναι σήμερα η Νο.1 εταιρεία στον κλάδο των συμβατικών προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά και διαθέτει τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα με το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Από τον Οκτώβριο του 2023, η JTI Hellas εισήλθε και στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με τη διεθνή μάρκα της Ploom.  Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης του ομίλου JTI παγκοσμίως για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου εστιάζοντας κυρίως στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ύψους 450δισεκ. γιεν (περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ) το διάστημα 2024-2026. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η JTI συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, από την απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού, ενώ προμηθεύεται συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα της διεθνώς. Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI Ελλάδας έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, άμεσα απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους. Το 2024 η JTI Hellas αναγνωρίστηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Top Employers Institute ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα και ως ένας από τους 3 πρώτους ‘Κορυφαίους Εργοδότες’ στη χώρα.  Σχετικά με την JTI: www.jti.com