Ερώτηση βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  κ.  Νίκη Κεραμέως για τα κτηριακά προβλήματα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της ΔΥΠΑ Ξάνθης»

 

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην πόλη της Ξάνθης, βρίσκεται αντιμέτωπο με πλείστα όσα  κτηριακά προβλήματα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε γονείς και προσωπικό για την ασφάλεια την οποία παρέχει. Οι αναφορές για τις υποδομές του σταθμού αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές καθώς επανειλημμένως έχουν γίνει πολλές  καταγγελίες για την κακή κατάσταση του κτηρίου. Σημαντικά προβλήματα στατικότητάς του, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής συντήρησης, οι εμφανείς φθορές στους τοίχους, στα δάπεδα και στις οροφές, θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονται στο χώρο κατά τις ώρες λειτουργίας του. Όλα αυτά όχι μόνο επιδεινώνουν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγιεινή στον εν λόγω Βρεφονηπιακό σταθμό. Η αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση του χώρου είναι πλέον επιτακτική.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για επισκευές, φαίνεται ότι οι απαραίτητες εργασίες δεν έχουν προχωρήσει, καθώς μόλις στις 10 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η υπ’ αριθμ.: 1913/66/09.07.2024 απόφαση του Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α. με θέμα την έγκριση μελέτης, της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς και της ανάθεσης του έργου επισκευής τμήματος της στέγης, αποκατάστασης της μόνωσης του δώματος του κτιρίου στέγασης του ΒΝΣ Ξάνθης και λοιπών επισκευαστικών εργασιών συνολικού προϋπολογισμού 35.534,00 ευρώ με ΦΠΑ.

Τα προβλήματα όμως για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό  δεν σταματούν εδώ καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, είναι μεγάλες και η αποκατάσταση των φθορών και των κακοτεχνιών του, καθίσταται πλέον απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές και εκπαιδευτικά επαρκές περιβάλλον για τα παιδιά.

Η ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της ΔΥΠΑ στην Ξάνθη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών χρήζει άμεσης προτεραιότητας και ως εκ τούτου απαιτείται αποτελεσματική και προσήκουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1) Εγγυάται η Δ.ΥΠ.Α. και η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αυτής ότι η κτηριακή κατάσταση του Βρεφονηπιακού σταθμού είναι ασφαλής για την φιλοξενία των παιδιών και την εργασία των υπαλλήλων του μέχρι την 31η Ιουλίου, όπου και κλείνει λόγω τέλους της σχολικής περιόδου ή απαιτείται η άμεση διακοπή της λειτουργίας του μέχρι την πλήρη παράδοση του εν λόγω έργου;

2) Τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αποπεράτωση της αποκατάστασης των κτηριακών προβλημάτων του Βρεφονηπιακού Σταθμού μέχρι την επαναλειτουργία του; Υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα για το πως θα διασφαλιστεί η εξεύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας καθώς και η προσωρινή μεταφορά των παιδιών σε άλλες διαθέσιμες εγκαταστάσεις ή κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν