Τέθηκαν οι βάσεις για την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Σίγρι Λέσβου και τα Μεστά Χίου

 

Έγινε το πρώτο βήμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίτημα που έθεσαν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης για την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το Σίγρι Λέσβου και τα Μεστά Χίου, στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανο Γκίκα, στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν χθες, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024.

Στην συνάντηση που παρέστησαν και αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες εξετάστηκε το κοινό αίτημα που φέρνει πιο κοντά τις δυο ακριτικές Περιφέρειες, όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά γιατί λύνει και ζητήματα τροφοδοσίας των νησιών με πρώτες ύλες που παράγονται από του αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να καταθέσουν οι δυο Περιφερειάρχες, αρμοδίως στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μελέτη σκοπιμότητος, προκειμένου να εγκριθεί από το Υπουργείο η γραμμή, για να ξεκινήσει την λειτουργία της το 2025.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα με θετική διάθεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθεί στον  προγραμματισμό δρομολογίων, υπό το πρίσμα του εξορθολογισμού των επιδοτούμενων γραμμών και των διαθέσιμων πιστώσεων.

Ο κ. Τοψίδης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί από την επόμενη χρονιά και για διάστημα 4 μηνών – ως αρχή – η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Σίγρι Λέσβου και τα Μεστά Χίου, η οποία δεν θα αφορά μόνο την διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την παροχή πρώτων υλών – ζωοτροφών που παράγει η Περιφέρειας μας προς τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και της Χίου που τις έχουν ανάγκη. Επιπλέον εκτιμώ ότι θα ενδυναμωθούν γενικότερα και οι εμπορικές σχέσεις που υπήρχαν από το 1970. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τα νησιά του Β. Αιγαίου για το κοινό καλό των δύο Περιφερειών»