Από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης γίνεται γνωστό ότι μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου, θα δεχτεί τις ευχές στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Γίνεται  γνωστό  ὅτι  τό Σάββατο 27η Ἰουλίου 2024, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί Ἰαματικοῦ Παντελεή-μονος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεω-ρίου κ.κ. Παντελεήμων θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Μητροπο-λιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί θά δεχθεῖ τίς εὐχές τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος στό Μητροπολιτικό Μέγαρο ἀπό 10:30 ἔως 13:30.

 

Φέρεται εἰς γνώσιν τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν ὄτι τήν προσεχῆ Κυριακή 28η Ἰουλίου 2024 καί ὤρα 09:30 θα τελεσθεῖ στήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Εἰρήνης Ξάνθης πολυαρχιερατικόν ἱερόν μνημόσυνον τριαντακονταετές τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ξάνθης κυροῦ Ἀντωνίου καί τριετές τῆς Μακαριστῆς καθηγουμένης γερόντισσας Σεργίας.

Καλεῖσθε ὅπως παρασθεῖτε γιά νά προσευχηθοῦμε γιά τήν ἀνάπαυση τῶν ψυχῶν τους

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Πέμπτη 25-7-2024                Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερόν

ΩΡΑ: 19:00-21:00                     Ναόν Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων

Παρασκευή 26-7-2024            Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

ΩΡΑ: 19:00-20:30                      Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Γαλάνης.

Σάββατο 27-7-2024                   Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Ναόν Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης. 

Κυριακή 28-7-2024                Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱερά Μονή Ἁγίας

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Εἰρήνης Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 «Η ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΗ ΤΗΣ»

Μια από τις λίγες φορές που οι δαίμονες είπαν την αλήθεια ήταν στην έρημο των Γεργεσηνών. Εκεί τυραννούσαν δυό δυστυχισμένες υπάρξεις. Τους είχαν κάνει ράκη, τους είχαν απομονώσει από την κοινωνία, τους είχαν καταντήσει φόβητρα ολόκληρης της  περιοχής. Μόλις όμως  ο Χριστός παρουσιάσθηκε, τα δαιμόνια πανικοβλήθηκαν. Κάτω από την ανθρώπινη όψι Του αναγνώρισαν τον Λυτρωτή του κόσμου. Και αναγκάσθηκαν να προβούν σε μία ομολογία: «Ποιά σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σε μας, Ιησού υιέ του Θεού;». Μας χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα.

Η αντίθεση ανάμεσα στον Πονηρό και στον Κύριο είναι συνέπεια της βαθειάς και ουσιαστικής αλλαγής, την οποία υπέστη ο διάβολος μετά την ανταρσία του εναντίον του Θεού και την πτώση του. Αγγελική ύπαρξη ήταν πριν. Μπορούσε να  ακούει τον Θεό, να τον νοιώθει, να τον υπηρετεί και έπειτα βυθίστηκε στην πονηρία. Έγινε η πηγή και ο εκπρόσωπος του κακού. Αυτόματα δημιουργήθηκε το χάσμα.

«Εγώ ειμί η αλήθεια» βεβαιώνει με το θεϊκό Του κύρος ο Χριστός.  Στο άλλο άκρο ο διάβολος.  Έμπνευσή του είναι το ψέμα. «Είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψεύδους».

«Ο Θεός φως εστί». Το χάσμα είναι αφάνταστα πιο ευρύ. Ο διάβολος είναι ο καταλύτης κάθε ηθικής αξίας και κάθε αρετής. Η Αγία Γραφή, για να χαρακτηρίση το άθλιο βάθος του και το καταστροφικό έργο του, τον ωνόμασε «εξουσία του σκότους»και «κοσμοκράτορα του σκότους».

«Ο Θεός αγάπη εστί».  Η τέλεια αγάπη.  Ο διάβολος, αντίθετα, είναι η προσωποποίηση του μίσους, εστία και πηγή του.  Μισεί και μόνο μισεί.  Τον είδαμε στην αφήγηση του Ιερού Ευαγγελίου να βασανίζει τα θύματά του.  Ανάλογα ταλαιπωρεί τον κάθε άνθρωπο κι επιδιώκει να κουρελιάσει την ψυχική του δυνάμη, να φθείρει την πνευματική του υπόσταση. Ο διάβολος «ανθρωποκτόνος ην απ’αρχής».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ