Η κυβέρνηση κλείνει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Ξάνθη;

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της Ξάνθης και της Ελλάδος επιθυμούν την λειτουργία τα οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο της ψυχικής μεταρύθμισης προβλέπετε η κατάργηση τους.

Διασφάλιση του έργου της Πρόληψης και της εργασίας των στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την μεγάλη ανησυχία στην οποία έχουμε περιέλθει ως εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Μέσα απ’ αυτό διαφαίνεται η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να καταργήσει τα Κέντρα Πρόληψης με καταληκτική ημερομηνία την  31/12/2027.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που εποπτεύονται επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ. Χρηματοδοτούνται πάγια και τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιο συγκεκριμένα 50% από το  Υπουργείο Υγείας και 50% από Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Η μισθοδοσία των εργαζομένων πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και  είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι συμβάσεις εργασίας των παραπάνω, είναι αορίστου χρόνου.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εντάσσονται στα σχέδια δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης αποτελούμε έμπειρο, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό με μακρά πορεία 30 χρόνων στις τοπικές κοινότητες, στο πεδίο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης για την πρόληψη κάθε εξαρτητικής και παραβατικής  συμπεριφοράς, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στους επαγγελματίες υγείας, σε κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται  καθένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι κάτωθι υπογεγραμμένοι επιθυμούμε την συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών μας αιτούμενοι την:

  1. Διασφάλιση της συνέχισης εργασίας όλων των στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης.
  2. Αδιάλειπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πληθυσμού (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινότητα),  με τη μορφή περιφερειακών υπηρεσιών, στις περιοχές όπου ανήκουν τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σχεδιασμού, τεκμηρίωσης, εφαρμογής, αξιολόγησης, καταγραφής και δημοσιοποίησης απολογιστικών στοιχείων όπως συμβαίνει στην παρούσα συνθήκη ύστερα από τη μακροχρόνια συνεργασία και εκπαίδευση από τον ΟΚΑΝΑ.