Παρέμβαση στην καθημερινότητα από τον δήμο Ξάνθης

ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο νέος δήμαρχος, ξεδιπλώνει τον πολιτικό του σχεδιασμό βήμα βήμα,  με δεδομένο ότι στην κυριολεξία, παρέλαβε ένα χάος.

Με σταθερές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα του δημότη, η δημοτική αρχή, στα πλαίσια της νομιμότητας, είναι σε θέση να τοποθετεί κάδους προκειμένου να συλλέγονται εκεί τα οικιακά αδρανή υλικά και μπάζα, προκειμένου να μην δημιουργούνται ανεξέλεγκτες χωματερές.

Με λίγα λόγια, το τμήμα της καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο οποίος προτίθεται να πετάξει τα μπάζα και τα αδρανή υλικά, είναι σε θέση να τα μεταφέρει με γνώμονα να αποφευχθεί η πολύ κακή εικόνα του δήμου και να μην δημιουργούνται μικρές χωματερές και ρυπογόνε ς εστίες.

Αυτή η πολιτική απόφαση, είναι η απάντηση σε όσους βιάζονται να δούνε θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη.

Ποιο συγκεκριμένα ο δήμος Ξάνθης αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι στον υπαίθριο χώρο κοντά στο Γήπεδο της Ασπίδας είχαν τοποθετηθεί κάδοι για την απόρριψη οικιακών απορριμμάτων, όμως, λόγω της ρίψης μπάζων και αδρανών υλικών γύρω από τους κάδους, αντί εντός αυτών, οι κάδοι απομακρύνθηκαν.

Το πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλείται από την παράνομη απόρριψη αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τα υλικά αυτά, όπως μπάζα και αδρανή υλικά, εναποτίθενται παράνομα στην ύπαιθρο, δημιουργώντας μικρές χωματερές και εστίες ρύπανσης, που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Δήμος Ξάνθης αναλαμβάνει το κόστος της αποκομιδής των μπάζων, παρά το ότι δεν υποχρεούται προς τούτο βάσει νομοθεσίας (Ν. 2939/01 και Κ.Υ.Α. 36259/1757/Ε103/2010), καθώς η ευθύνη αυτή βαρύνει κάθε διαχειριστή αποβλήτων εκσκαφών και κατασκευών, ο οποίος πρέπει να μεταφέρει τα απόβλητα σε εγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης. Στην περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω και διαπίστωσης ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων στην ύπαιθρο ή σε περιπτώσεις απόθεσης αυτών πλησίον των κάδων, οι οποίοι προορίζονται για τη ρίψη οικιακών απορριμμάτων και μόνο, προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις και πιθανές ποινικές ευθύνες.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον Δήμο μας καθαρό και να υποστηρίξετε τις πρωτοβουλίες μας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.

Περισσότερες πληροφορίες: Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης  (προϊστάμενος Ηλίας Γκίκας  – 25410 -22786).