Τσάπαλης και Ηλιάδης μαζί στον κοινό αγώνα

Ι.Τσάπαλης: θετικά τα πρώτα δείγματα από την επιτήρηση του drone του Δήμου Ξάνθης- Καταγράφηκαν τα πρώτα αποτελέσματα –

Ηλιάδης Θωμάς: Δεν προσελήφθησαν οι 30 που περιμέναμε. Στο μέλλον θα οργανώσουμε χώρο συγκέντρωσης υλικών καθαρισμού των οικοπέδων, όχι όμως να δημιουργήσουμε εστίες πυρκαγιάς με τα ξερόχορτα.

Έντονα απασχολεί τους δύο αντιδημάρχους του δήμου της Ξάνθης Γιάννη Τσάπαλη Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου Θωμά Ηλιάδη ο καθαρισμός των οικοπέδων των δημοτών και του δήμου και μεταφορά σε ασφαλή χώρο προκειμένου να θρυμματιστούν και να μην δημιουργηθούν εστίες πυρκαγιάς.

Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που οι δύο αντιδήμαρχοι δεν προβαίνουν προς το παρών, – απαιτείται εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου – στην εύρεση οικοπέδου και εξοπλισμό ενός χώρου συγκέντρωσης των χόρτων και των θάμνων, διότι σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να υπάρχει ένα ολόκληρο συνεργείο με προσωπικό το οποίο με μηχανήματα και βαρύ εξοπλισμό  να θρυμματίζει όλον αυτόν των όγκο κλαδιών και πολλές φορές κορμών δένδρων. Δυστυχώς το προσωπικό δεν υπάρχει και οι ηλικίες των υπαλλήλων του Πρασίνου που ουσιαστικά προσφέρουν τα περισσότερα στον καθαρισμό οικοπέδων και την στήριξη των δημοτών οι οποίοι καθαρίζουν μόνοι τους τα οικόπεδα τους.

Άλλωστε δεν υπήρχε περίπτωση ο Θ. Ηλιάδης να στηρίξει τους συνδημότες μας και να μην το κάνει αλλά το δυστύχημα είναι ότι το προσωπικό είναι λιγοστό και όλοι κοντά στην σύνταξη και μοιραία, με το υπάρχον προσωπικό το τμήμα πρασίνου και την συνδρομή του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, προσπαθούν εκ των ενώντων να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις του δήμου της Ξάνθης σε αυτό το κομμάτι.

DRONE του δήμου Ξάνθης. Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν

Στη μίσθωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), προχώρησε ο Δήμος Ξάνθης, με στόχο την  πρόληψη ή ανίχνευση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, κυρίως κατά την θερινή και αντιπυρική περίοδο, εντός των ορίων του Δήμου.

Το στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης


 

Όπως ανέφερε στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ο Γιάννης Τσάπαλης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, για πρώτη φορά ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος με την μίσθωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, από πιστοποιημένη εταιρεία της Αθήνας, όπως και άλλοι 60 Δήμοι της χώρας, που εφαρμόζουν ανάλογο πρόγραμμα, με στόχο  να συνδράμει στην προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών και ήδη όπως σημείωσε ο κύριος Τσάπαλης στην πρώτη εβδομάδα επιτήρησης τα δείγματα είναι θετικά, αφού εντόπισε δέκα πυρκαγιές στους όμορους Δήμους, όπως στη Γενισέα, στη Λευκόπετρα και στη Διαλαμπή του Δήμου Ιάσμου.

 

Το drone  έχει τη δυνατότητα να επιτηρεί μέχρι και την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, πετάει 24 ώρες το 24ωρο, διαθέτει θερμικές κάμερες για τις νυχτερινές πτήσεις και οι πιστοποιημένοι πιλότοι στέλνουν τις εικόνες και στο κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα.

 

Ο κύριος Τσάπαλης καθησύχασε τους κατοίκους της Ξάνθης ότι οι κατοικίες τους δεν παρακολουθούνται από το drone διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια πτήσεων λαμβάνουν υπόψη την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων και εάν παρατηρούν το drone να βρίσκεται για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο, αυτό συμβαίνει γιατί σε συγκεκριμένα σημεία έχει καλύτερη εικόνα επιτήρησης.

 

 

  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

 

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες από την Πολιτική Προστασία και του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης με παρεμβάσεις σε σημεία εντός των ορίων του Δήμου που χρήζουν καθαρισμό και απομάκρυνσης χόρτων και κλαδιών, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Τσάπαλης από την  πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων ήταν ο καθαρισμός των ακαθάριστων οικοπέδων και του εντοπισμού των «άγνωστων ιδιοκτητών», μία διαδικασία που κύλησε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ για τα οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί μέχρι τώρα, έχει συσταθεί η επιτροπή ελέγχου και θα δοθεί λύση. Ο κύριος Τσάπαλης διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τα οικόπεδα που καθάρισαν οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι  οφείλουν-όπως ορίζει η νομοθεσία- να τα απομακρύνουν οι ίδιοι.

Στον ίδιο ρυθμό και ο Αντιδήμαρχος Θ. Ηλιάδης σε σχετική μας συνομιλία υποστήριξε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός και ευτυχώς που υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των αντιδημάρχων και των υπαλλήλων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σημειώνοντας ότι φέτος, θα είναι μία δύσκολη χρονιά, αλλά από του χρόνου που τα οικόπεδα που χρήζουν παρεμβάσεων θα είναι σε μία σχετική σειρά και έτσι θα μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τις παρεμβάσεις τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ