Σχέδιο εκκένωσης της παλιάς πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς
Κάθε χρόνο και επί σειρά ετών, την περίοδο των γιορτών της παλιάς πόλης, ο μέσος Ξανθιώτης, αναρωτιόνταν αν πάρει φωτιά το περιαστικό άλσος, όλος αυτός ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος στα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων πώς θα φύγει από την ζώνη της παλιάς πόλης για να σωθεί χωρίς να προκληθεί πανικός;
Ήταν και είναι βέβαιο ότι τα θύματα θύματα θα είναι πιθανών πολλαπλάσια αν σε κατάσταση πανικού οι πολίτες – κυρίως τα μικρά παιδιά – προσπαθούσαν – ήσουν να απομακρυνθούν άτακτα από την περιοχή της παλιάς πόλης.
Η εφημερίδα μας έχει στην διάθεσή της το προσχέδιο εκκένωσης της παλιάς πόλης σε περίπτωση που γίνει το κακό και όταν κοινοποιηθεί κατά την γνώμη μας, οι πολίτες και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην παλιά πόλη, καλό είναι να τον μελετήσουν.
Δεν κοινοποιούμε ακόμη τον χάρτη εκτάκτου ανάγκης που ετοίμασε η δημοτική αρχή και ο λόγος είναι προφανής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Με αφορμή της κοινοποίησης από τον δήμαρχο της Ξάνθης Στράτο Κοντό κατά την διάρκεια της λογοδοσίας του στο δημοτικό συμβούλιο για την εκπόνηση του χάρτη εκκένωσης του πληθυσμού σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, κάνουμε την σχετική αναφορά.
Στον χάρτη απεικονίζονται τα σημεία ενημέρωσης, ο χώρος που θα δραστηριοποιηθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με πράσινη γραμμή είναι οι ασφαλείς δρόμοι που μπορεί κάποιος να απομακρυνθεί από την περιοχή, με μωβ γραμμή είναι οι δρόμοι που θα κινηθεί η πυροσβεστική υπηρεσία και με κόκκινο τετράγωνο καταγράφεται η επικίνδυνη περιοχή.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι ένας χάρτης σοβαρά μελετημένος και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά της παρούσας δημοτικής αρχής, με όλες τις προηγούμενες.
Μία ματιά στον χάρτη, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η Πολιτική Προστασία με μπροστάρη τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσάπαλη και την πολιτική βούληση του δημάρχου, έγινε μία πάρα πολύ καλή δουλειά και ότι για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, χρειάστηκαν εργατοώρες και θέληση για δουλειά.
Μήπως επιτέλους, στον δήμο Ξάνθης αλλάζει κάτι προς το καλύτερο και με δεδομένο και αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε «καμένη γη» στην κυριολεξία, οι πολιτικές τοπικές δυνάμεις αυτού του τόπου, να σταθούν στο πλευρό του δημάρχου Στράτου Κοντού γιατί αργά αλλά σταθερά δει η πόλη «άσπρη μέρα»;