ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: Βήμα-Βήμα προς διάλυση

ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ: Αυτά πρέπει να γίνουν για την υγεία των Ξανθιωτών

 

Με παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καυτηριάζοντας την συμπεριφορά του κυβερνόντος κόμματος στο θέμα της διαχείρισης του προσωπικού του νοσοκομείου της Ξάνθης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία στην Ξάνθη και παράλληλα προτείνει τον τρόπο επαναπατρισμού των γιατρών.

Εντολή υποχρεωτικής απόσπασης (για 3 μήνες) σε επιμελητή της Ορθοπεδικής από το Νοσοκομείο Ξάνθης στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη στο εν λόγω νοσοκομείο.  Την ίδια στιγμή για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ορθοπεδικής Κλινικής  του Νοσοκομείου μας χρησιμοποιούνται ιδιώτες γιατροί με μεγαλύτερη αμοιβή από τους γιατρούς του ΕΣΥ, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου.

Είναι κατανοητό ότι με τέτοιες πρακτικές γιατροί εξωθούνται σε παραίτηση, ενώ το Νοσοκομείο μας αποψιλώνεται. Και αναρωτιέται κανείς. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Γιατί άραγε δεν υπάρχει διαμαρτυρία από το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών;

Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο μας:

  1. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  2. Υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι και το πρόγραμμα των εφημεριών καλύπτεται από ιδιώτες και στρατιωτικούς γιατρούς. Εξ ου και οι χιλιάδες αναμονές στη λίστα των χειρουργείων.
  3. Υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι Παθολόγοι και κανένας ειδικευόμενος για την κάλυψη της Παθολογικής κλινικής και του αντίστοιχου ΤΕΠ.
  4. Υπάρχουν μόνο 4 μόνιμοι Γενικοί Χειρουργοί για την κάλυψη της κλινικής και του αντίστοιχου ΤΕΠ.
  5. Η ουρολογική κλινική εφημερεύει μόνο 15 μέρες/μήνα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στα νοσοκομεία όμορων νομών.

 

Είναι ολοφάνερο ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ είναι η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το Νοσοκομείο μας να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, όπως ήταν το «όνειρο» του Υπουργού Γεωργιάδη από το 2012.

Πέρα, όμως από τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, που προκαλεί η εγκατάλειψη του ΓΝΞ, επιφέρει συνέπειες πιθανόν μη αναστρέψιμες στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Το κόμμα μας έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γ.Ν. Ξάνθης.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίξαμε το ΕΣΥ που κατέρρεε με ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού, δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε 2,5 εκ ανασφάλιστους πολίτες, αποπλήρωσε το χρέος των 4,3 εκατομμυρίων € του Γ.Ν.Ξ. που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και  ΝΔ, κατήργησε το 5ευρο για την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, ενέταξε στο ΕΣΠΑ την προμήθεια εξοπλισμού όπως ο μαγνητικός τομογράφος αξίας 900.000 ευρώ που η μετέπειτα κυβέρνηση της ΝΔ σταμάτησε, υπέρ των ιδιωτών.

 

Ως αξιωματική αντιπολίτευση  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανακατέθεσε τον Ιούλιο τρεις τροπολογίες για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς, για τις άγονες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, για τo «clawback» και το «rebate» και τέλος  για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών με 20%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί όλους τους Ξανθιώτες σε πανδημοκρατική προοδευτική αντεπίθεση ώστε:

 

  • Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί: Να μετατραπεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης σε Νοσοκομείο Άγονο Ζώνης Α, να δοθεί επιδότηση ενοικίου τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους επικουρικούς ιατρούς (κάτι που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν εφαρμόστηκε).
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών (20%).
  • Ελάχιστο εισαγωγικό μισθό γιατρού ΕΣΥ 2.000 (όσο δηλαδή παίρνουν σήμερα οι ιδιώτες που εργάζονται στα νοσοκομεία).
  • Μόνιμα ανοικτές προκηρύξεις, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης ιατρού χωρίς την καθυστέρηση της γραφειοκρατίας.