Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκπομπή Viewpoint και τη δημοσιογράφο Ιρένα Αργύρη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τη στρατηγική της γειτονικής χώρας. 

 

«Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η διακήρυξη φιλίας θα τηρηθεί και από τις 2 πλευρές»

 

«Έκαναν λάθος όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία θα ρίξει τους τόνους και θα τηρήσει τη συμφωνία» επισημαίνει ο κ. Καμπουρίδης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επαναξιολογήσουμε το θέμα της υπογραφής της διακήρυξης φιλίας». Όσον αφορά στις πρόσφατες κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ο ανώτατος αξιωματικός τονίζει πώς ο Ερντογάν κάλυψε ένα κενό 8 χρόνων, το οποίο κατά τον κ. Καμπουρίδη οφείλεται στο γεγονός ότι ο τούρκος ηγέτης δεν εμπιστευόταν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.  Οι πρόσφατες αλλαγές συνεπώς δημιούργησαν για την Τουρκία «ένα στρατό πραιτοριανών, γιατί αυτό θέλει ο Ερντογάν».

 

«Η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει το τουρκικό προξενείο και τους πράκτορές του στη Θράκη»

 

Ο κ. Καμπουρίδης κάνει ειδική αναφορά στη Θράκη και τη σημαντικότητα της περιοχής, αναλύοντας τις επεμβάσεις που πρέπει να κάνει το κράτος για τη βελτίωση της κατάστασης. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι το «αφεντικό» στη Θράκη και αυτό γίνεται με κρατική παρουσία» τονίζει ο στρατηγός, προειδοποιώντας πως «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να περάσει τη διδασκαλία της «γαλάζιας πατρίδας» μέσα από τα τζαμιά».

 

«Πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου»

 

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στην Κύπρο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και του ελληνοτουρκικού ζητήματος. «Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν το μέτωπο Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος ως μια ολότητα» εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης, τονίζοντας ότι «ο Ελληνισμός περιλαμβάνει Κύπρο και Ελλάδα. Η Κύπρος είναι Ελλάδα»

 

«Εάν προετοιμαστείς για πόλεμο ο Τούρκος δε θα το κάνει, γιατί φοβάται ακόμα και την ισοπαλία»

 

Ο στρατηγός αναλύει επίσης την ψυχολογία του τουρκικού μωσαϊκού εθνοτήτων και της παρούσας ηγεσίας του. Ο ίδιος εξηγεί ότι «το τουρκικό καθεστώς φοβάται την αφύπνιση των λαών που απαρτίζουν την τουρκική κοινωνία, οι οποίοι αρχίζουν να αναζητούν την ταυτότητά τους». Όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας, ο κ. Καμπουρίδης τονίζει ότι «δεν δικαιολογείται καμία ηττοπαθής στάση από εμάς λόγω της ιστορίας, της θέσης και των δυνατοτήτων μας».

 

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας»

 

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη στην εκπομπή Viewpoint στο IRISTV.gr https://youtu.be/MoNO2U_EC08