Το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία Μητροπόλεως και τους γύρω δρόμους, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, ο Δήμαρχος της Ξάνθης, Στράτος Κοντός, κήρυξε την έναρξη των 33ων Γιορτών Παλιάς πόλης χαρακτηρίζοντας την Ξάνθης ως την Νύμφη της Θρακικής Χερσονήσου.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε στους πάρα πολλούς Ξανθιώτες και επισκέπτες που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην έναρξη των 33ων Γιορτών Παλιάς Πόλης, της Ξάνθης μας, όπου περιηγητές δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν νύμφη της Θρακικής χερσονήσου. Της πόλης όπου έζησαν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που ακούμπησαν τα όνειρά τους, σε αυτά τα σπίτια, τους δρόμους στις πλατείες, δίνοντας αγώνα να τα κάνουν πραγματικότητα και δημιούργησαν μία πόλη, έστω και μέσα στους πολέμους, που συνέχισε να εμπνέει και που έγινε ποίημα, μυθιστόρημα κινηματογραφική ταινία  και πίνακας ζωγραφικής».

Ακολούθως επεσήμανε το γεγονός ότι αυτή την πόλη την έχουμε και είμαστε τυχεροί. «Πρώτα από όλα, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης και οι επισκέπτες που θέλουν να την γνωρίσουν, να την θαυμάσουν, να ζήσουν κάτι από αυτό που δεν προσφέρει μία σύγχρονη μεγαλούπολη», για να καταλήξει λέγοντας ότι η πόλη μας διδάσκει πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια, επισημαίνοντας ότι η πολιτική και ο πολιτισμός πρέπει να ξαναβρούν το νόημα τους.

Στην συνέχεια, έκανε αναφορά στην δομή της παλιάς πόλης η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και επιτρέπει την θέα στον γείτονα και επιτρέπει την συνύπαρξη ανθρώπων και θρησκειών. «Αυτές τις εμπειρίες που μας διδάσκει η Παλιά Πόλη, με την ιεράρχηση των αναγκών, την νοηματοδώτηση της πραγματικότητας, τις μελετούμε καθημερινά και είναι οδηγός μας για μία Παλιά Πόλη και νέα, που να μπορεί να εμπνέει, να γαληνεύει και να κάνει ευτυχισμένους κατοίκους και επισκέπτες»

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, ευχαρίστησε από καρδιάς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που στην κυριολεξία είναι η ψυχή των γιορτών.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης, όχι μόνο για την υπομονή τους, αλλά και την ενεργή συμμετοχή.

Ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας, που με αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, φροντίζουν για την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατήρτισαν ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα.

Κάλεσε τον κόσμο, αυτήν την εβδομάδα, να γνωρίσει την παλιά πόλη της Ξάνθης, τα μνημεία της, τα σοκάκια της, τους ανθρώπους της, να στηρίξουν τους συλλόγους και να περάσουν όμορφα.

Ακολούθως ξεκίνησε η συναυλία της με την  Ματούλα Ζαμάνη.

Α.Π.