Στον χώρο της ΣΕΒΑΘ, εκεί όπου για δεκαετίες «κτυπούσε» η καρδιά του συνεταιριστικού κινήματος στην Ξάνθη, και στον κτητορικό  Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου και το ετήσιο μνημόσυνο  του Αλέξανδρου Μπαλτατζή.

 Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας,

κ.κ. Παντελεήμων,   παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του λόγω των εκδηλώσεων του Πολιούχου της Ξάνθης, ο οποίος εγκωμίασε  τον αείμνηστο Πρόεδρο Αλέξανδρο Μπαλτατζή, τον σπουδαίο αυτόν Πολιτικό και Συνεταιριστή,  για το έργο και την προσφορά του στην Ελληνική γεωργία, τον Έλληνα αγρότη αλλά και στην Ξάνθη ειδικότερα.

Προηγήθηκε Εσπερινός,  την προηγουμένη,  μετά το πέρας του οποίου οι κυρίες Αλεξάνδρα Θεοφυλάκη και Κατερίνα Κυριαζίδου προσέφεραν εξαιρετικά, νηστίσιμα και σπιτικά εδέσματα. Την επομένη, 30 Αυγούστου 2024,  ημέρα εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου και χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας τελέσθηκε  Θεία Λειτουργία με το πέρας της οποίας προσφέρθηκαν , από την ΣΕΚΕ, καφές, αναψυκτικά και  διάφορα συνοδευτικά.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Προέδρου μας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ταρενίδης Αναστάσιος, ο περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Ταρενίδης Παναγιώτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αβδήρων κ. Μαρουσάρης Φίλιππος, η πρώην Δήμαρχος Αυδήρων κ. Εύα Τσακίρη, ο Στρατηγός ε. α κ. Φωτιαδης Νικόλαος, ο πρώην Πρόεδρος της ΣΕΠΕΚ κ Αλέξανδρος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος και μέλη του Κέντρου Μελετών «Αλ. Μπαλτατζής»,  εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά  εργοστάσια, συνεργάτες και  φίλοι του αειμνήστου Προέδρου.

Σημειώνουμε την παρουσία του  92χρονου κ. Ζουρνατζιδη Χρήστου, γνωστός ως «Κίσινγκερ», ο οποίος μας τραγούδησε και πάλι το αυτοσχέδιο ποντιακό τραγούδι του για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.

Το ΔΣ του Κέντρου Μελετών Αλ. Μπαλτατζής θέλει να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο του Δήμου Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη για την συνδρομή του , μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των κυριών Αλεξάνδρας Θεοφυλάκη και Κατερίνας Κυριαζίδου για την ιδιαίτερη φροντίδα στην άψογη εμφάνιση του Ναού.

Η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος του οφείλουν πολλά στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.

Η Ξάνθη πρέπει να τον ευγνωμονεί.

 Ας είναι αιώνια η μνήμη Του.