‘ΑΦΙΞΙΣ..’

Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με αφορμή τον πρόλογο από τις Βάκχες του Ευρυπίδη.

Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου διοργανώνει εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με υπεύθυνη την  ξανθιώτισσα ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη και προσκαλεί όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, να κάνουν την εγγραφή τους έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

ΘΕΜΑ: Στο εργαστήριο θα προσεγγίσουμε υποκριτικά τον πρόλογο των Βακχών του Ευριπίδη. Με όχημα τον λόγο θα διερευνήσουμε τον πρώτο μονόλογο του θεού Διονύσου και την άφιξη του στην πόλη των Θηβών. Τι είναι Θεός επί σκηνής; Πώς αυτό γίνεται σώμα; Πως το σώμα λόγος; Το εργαστήριο θα είναι βιωματικό και απευθύνεται σε όσους και όσες θέλουν να έχουν μια πρώτη επαφή με το Αρχαίο Δράμα, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, performers, υποψήφιους ηθοποιούς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καθώς σε όποιον επιθυμεί να ανέβει σε μια σκηνή και να ζήσει την εμπειρία.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ: Θα εργαστούμε μέσα από ασκήσεις φωνής και αναπνοής που προέρχονται από τη Ρωσική Παράδοση και το σύστημα της Μίρκας Γεμεντζάκη, με στόχο την απελευθέρωση του φωνητικού οργάνου και τη διερεύνηση της προσωπικής φωνητικής μας γκάμας, την ενδυνάμωση της αναπνοής και τη διεύρυνση του ήχου, την ανακάλυψη των αντηχείων του σώματος και των φωνητικών μας ορίων. Μέσα από φωνητικά και ρυθμικά σχήματα, θα παράξουμε και θα συνθέσουμε υλικά ήχου και κατ’ επέκταση Λόγου.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός του εργαστηρίου είναι μέσα από τα υλικά αυτά, να δημιουργήσουμε μία δραματουργία του ήχου και του λόγου. Να συνθέσουμε ένα χορικό, μια συλλογική αφήγηση, μία σύνθεση για έναν πολυπρόσωπο και πολυφωνικό θεό. Τον θεό του Θεάτρου! Μέσα από την ομαδικότητα θα δημιουργήσουμε έναν τόπο ασφάλειας, ελευθερίας και συμπερίληψης. Ο κοινός λόγος θα γίνει ο τρόπος να εμβαθύνουμε στο κείμενο και τις ποιότητες του, ένα όχημα για να φτάσουμε στην αυθεντική μας έκφραση και αυτή να ‘ναι η δραματουργία του κειμένου.

Η τελική σύνθεση ιδανικά θα παρουσιαστεί υπό μορφή ανοικτού μαθήματος.

ΔΡΑΣΕΙΣ: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του θεατρικού εργαστηρίου Ανατολικά του Νέστου, στην οδό Λυγδών 3 στις 20,21,22&27,28,29 Σεπτεμβρίου και ώρες 18.00-21.00.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, ένα από τα μαθήματα θα πραγματοποιηθεί, σε ανοιχτό χώρο, κοντά στη φύση. Η Ξάνθη μας προσφέρεται γι’αυτό. Θα χρειαστούν χαλαρά ρούχα εργασίας και ένα υπόστρωμα για ασκήσεις στο πάτωμα.

Υπευθυνη σεμιναρίου: Παρθενόπη Μπουζούρη, Γεωπόνος, Ηθοποιός, Δασκάλα αγωγής λόγου και υποκριτικής, Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Δωματίου.

Μαθήτευσε δίπλα στην Άντζελα Μπρούσκου και την Ειρήνα Προμτοβα, Καθηγήτρια στην έδρα της Αγωγής Λόγου στο Πανεπιστήμιο του Gidis στη Μόσχα.

Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στη Δραματική Σχολή Ιάκωβος Καμπανέλης,στη Δραματική Σχολή ‘Αρχή’ της Νέλης Καρρά, στη Δραματική Σχολή του Δήμου Πετρούπολης, στη Δραματική Σχολή Έκτη Τέχνη καθώς και σε σεμινάρια και εργαστήρια.

Πληροφορίες για  συμμετοχή στο σεμινάριο και εγγραφές στο τηλ. 6973498913 (Πολυξένη Καρακατσάνη).

Οι εγγραφές για συμμετοχή στο εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, θα γίνονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Σεμιναρίου: 100 ευρώ