Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης: Πρώτη, πλέον, σε εντάξεις ΕΣΠΑ με 504 εκ. ευρώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η Περιφέρεια ΑΜΘ πραγματοποίησε εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υιοθετώντας μια νέα πολιτική συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» στο κτίριο της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή, εκδήλωση διαβούλευσης των δράσεων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος Χριστόδουλος Τοψίδης καλωσόρισε τους παριστάμενους, ευχαριστώντας για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση διαβούλευσης, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ δεσμευτήκαμε ότι σε όλα τα κρίσιμα θέματα θα κάνουμε διαβούλευση ουσίας. Με την σημερινή εκδήλωση διαβούλευσης ενημερώνουμε για τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την έρευνα και την καινοτομία και ταυτόχρονα ακούμε τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας και να διαπιστώσουμε πως οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που εκδόθηκαν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα και πολλαπλασιαστικό όφελος για την επιχειρηματικότητα. Η διοίκηση μας έχει έναν στόχο, το κάθε ευρώ που δαπανά να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης κος Χριστόδουλος Τοψίδης εστίασε στη συμβολή της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πρώτη σε εντάξεις με 504 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτείται με 35 εκ. ευρώ από τομεακά προγράμματα των υπουργείων, εκτός του Αναπτυξιακού Νόμου. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος δεσμεύτηκε ότι 13 εκ. για έργα του Αναπτυξιακού Νόμου, για τα οποία έχει κλείσει ο κύκλος αξιολόγησης και εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια, θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου. Επίσης, σημείωσε, ο Υπουργός Ανάπτυξης θα εγκρίνει και τις χρηματοδοτήσεις από τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Η Περιφέρεια μας έχει αλλάξει», τόνισε ο Περιφερειάρχης  Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ακολούθησε παρουσίαση από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» των σχεδίων προσκλήσεων δράσεων επιχειρηματικότητας: Α. Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων της στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Β. Ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για έρευνα και καινοτομία. Επίσης έγινε παρουσίαση των σχεδίων εξειδίκευσης των δράσεων: Α. Συμβουλευτική – κατάρτιση – πιστοποίηση – πρακτική άσκηση – mentoring σε ανέργους.  Β. Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών στην αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης.

Στην εκδήλωση διαβούλευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους Συνδέσμους Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το ΔΠΘ, Αναπτυξιακές Εταιρείες, εταιρείες συμβούλων, επιχειρήσεις, ενώ δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις και τοποθετήσεις στους συμμετέχοντες.