Θ. Ξανθόπουλος προς Αδ. Γεωργιάδη: Τα ψέματα τελείωσαν –

Είναι αδιανόητο το νοσοκομείο Δράμας να είναι σε κατάσταση αποδιάρθρωσης λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών-Οφείλετε, χθες, να δώσετε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις-Νέες υποσχέσεις του υπουργού για επίλυση στο προσεχές μέλλον αλλά και επίθεση κατά ιατρών

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Θ. Ξανθόπουλος με ερώτηση του καλεί τον υπουργό υγείας Άδωνη Γεψργιάδη να πάψει να βλέπει το νοσοκομείο της Δράμας ως διαδικαστικό γεγονός.

Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει.

“Τα ψέματα έχουν τελειώσει. Κανείς δεν δικαιούται να αντιμετωπιζει την λειτουργία του νοσοκομείου Δράμας ως διαδικαστικό γεγονός. Ζητώ από σας, χθές, να  επιληφθείτε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Είναι αδιανόητο ένα νοσοκομείο που αφορά έναν ολόκληρο νομό, να είναι σε κατάσταση πλήρους αποδιάρθρωσης, λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών”. Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, κατά την συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, σχετικά με την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου και την ανάγκη άμεσης στήριξης και ενίσχυσης του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο κ. Ξανθόπουλος περιέγραψε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που σύμφωνα με την επιστολή των εργαζομένων στο νοσοκομείο  φτάνουν το 50%, σημειώνοντας ότι εκτός από την Παθολογική Κλινική και η ΜΕΘ λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο γιατρό. Και υπογράμμισε: “Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συγκυρία. Την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε την παραίτηση της η μια και μοναδική παθολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής και ακολούθησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, μετά την εντολή της διοίκησης σε άλλες ειδικότητες ιατρών να καλύψουν τις ανάγκες εφημερίας χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί για τις συγκεκριμένες θέσεις. Το “εντέλλεσθε” της διοίκησης λειτούργησε ως “τετέλεσται” για το νοσοκομείο. Αλλοι δύο γιατροί παραιτήθηκαν, άλλοι δέκα είναι σε παραίτηση και σήμερα βλέπω ότι και οι ειδικευόμενοι είναι σε καθεστώς παραίτησης”.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, είπε ότι έγιναν 14 άγονες προκηρύξεις θέσεων τα τελευταία χρόνια και παρέπεμψε τη λύση στο προσεχές μέλλον, όταν και εάν έχουν θετική κατάληξη οι νέες προκηρύξεις που έχουν γίνει με τα αυξημένα κίνητρα της άγονης περιοχής. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το νοσοκομείο της Δράμας έχει  προβληματική λειτουργία και για αυτό έγιναν οι εντολές της διοίκησης προς τις άλλες ειδικότητες.  Ο υπουργός έκανε έκκληση στους γιατρούς να  μην παραιτηθούν γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα όπως είπε και στο νοσοκομείο και την τοπική κοινωνία. Εξαπέλυσε όμως επίθεση εναντίον τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Εκβιασμούς το κράτος δεν δέχεται. Η διοίκηση έλαβε αυτή την απόφαση. Κατά τη γνωμη μου με καλόπιστη διάθεση και συνεννόηση  τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αλλά θα κλείσουμε το νοσοκομείο; Η απειλή είναι εντελώς παράλογη. Με τις νέες προκηρύξεις  οι γιατροί θα παίρνουν 7.200 ευρώ παραπάνω. Κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να εκβιάσει το κράτος. Την εκλαμβάνω ως κραυγή αγωνίας”.

Ανταπαντώντας ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων στον υπουργό: “Είναι αληθές ότι όσα έγιναν δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, είναι υποδεέστερα των αναγκών, Εάν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις απασχόλησης και αμοιβής των γιατρών, όσες προκηρύξεις και αν γίνουν, φοβάμαι ότι θα έχουν ανάλογη τύχη. Το κράτος δεν εκβιάζεται  κ. υπουργέ αλλά ακούει και όταν υπάρχει αυτή η μαζική αντίδραση των γιατρών που αφήνουν μια σιγουριά και μια σταδιοδρομία και λένε ότι φεύγουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο, σημαίνει ότι εσείς τους έχετε εξωθήσει. Οφείλετε άμεσα να κάνετε κάτι,  να δείτε σε βάθος το προβλημα, Είστε εκεί για να δίνετε λύσεις. Αν δεν μπορείτε θα βρεθεί άλλος. Περιμένουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα που σοβεί  εδώ και πολλά χρόνια στο νοσοκομείο της Δράμας”.