Στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί. Πολίτες & επιχειρήσεις στον αστερισμό της δυσπραγίας

Δυστυχώς τα τελευταία 15 χρόνια οι πολίτες ξαναζούν τον εφιάλτη της δυσπραγίας, της ανέχειας της έλλειψης πόρων. Την φράση «Στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και οι Έλληνες φτωχαίνουν»  έρχεται να την επιβεβαιώσει η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας, όπου σε ανακοίνωση της με τίτλο

«Τα 10 επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας» προκαλούν μειδίαμα αν όχι κλάμα στους Έλληνες πολίτες του μόχθου, της νοικοκυροσύνης και της προκοπής. Συνεχίζει η ανακοίνωσή αναφέροντας:

 

Δέκα ευρωπαϊκές πρωτιές της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025:

 

Απασχόληση-ανεργία: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες δημιουργώντας 500.000 θέσεις εργασίας

Τώρα γιατί εμείς βλέπουμε τα καφέ και τα καφενεία γεμάτα από νέους κυρίως ανθρώπους που είναι στην ποιο παραγωγική τους ηλικία να κάθονται  επί 8 ώρες κάθε μέρα, να πίνουν τον καφέ τους, και αυτό  σε μία μικρή επαρχιακή πόλη που ζούμε προκαλεί λύπη στους σκεπτόμενους Ξανθιώτες.  Προφανώς ακόμη οι «επενδύσεις» δεν έφτασαν στην Ξάνθη και οι νέοι μας περιμένουν την ευκαιρία να πάει να τους βρει στον καφέ; Μάλλον  οι 500.000 θέσεις εργασίας δεν έφτασαν στην Ξάνθη που είναι μία χούφτα όλη κι όλη.

Ανάπτυξη: Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν πολλαπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ

Απλά να θυμίσουμε ότι στην Ε.Ε.  ο μέσος πολίτης πληρώνεται για την εργασία του με 2.500 ευρώ μέσο όρο τον μήνα και στην Ελλάδα μετά βίας ο Έλληνας εργαζόμενος πιάνει τα 800 ευρώ και σίγουρα θα πρόκειται περί θαύματος, αν κάποιοι δείκτες της οικονομίας επηρεάζονται θετικά με τα 800 ευρώ της συμβολής των Ελλήνων Εργαζομένων στον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Σίγουρα δεν είμαστε οικονομολόγοι, όμως αυτή η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, προφανώς αργεί να φτάσει στην Ξάνθη.

Επενδύσεις: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη σωρευτική αύξηση των επενδύσεων σε όλη την ΕΕ κατεύθυνση στην οποία συμβάλλουν και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σε αυτό το σημείο της αναφοράς, οι Ξανθιώτες μάλλον πρέπει να κλάψουν γιατί για παράδειγμα στην Ξάνθη, μετά το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων, δεν είδαν καμία επένδυση να λαμβάνει χώρα στον τόπο μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Εκτός αν μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα που εμείς δεν γνωρίζουμε και δεν αφορά την ξεχασμένη Ξάνθη.

Χρέος: Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Μόνο την περίοδο 2020-2023 είχαμε αποκλιμάκωση κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες

Το μόνο που δεν μας λένε οι κυβερνόντες τι ακριβώς θα γίνει στην Ελλάδα μετά το 2030 που τελειώνει η περίοδος χάριτος από τους «δανειστές» μας και θα πρέπει να πληρώνουμε κανονικά και τόκους και κεφάλαιο. Εκεί μάλλον θα κλάψουν πολλές μανούλες πολιτών. Και επειδή οι κυβερνόντες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έκαναν την «μπάζα» τους, θα κλάψουν οι μανούλες των πολιτών (και, παρακαλώ όλα τα «τσανάκια» όλων των αποχρώσεων να μη με χαρακτηρίσουν  λαϊκιστή).

Επιτόκια δανεισμού: Η αποκλιμάκωση του χρέους οδήγησε και στη μεγαλύτερη μείωση του spread έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου. «Τις τελευταίες ημέρες μέχρι και για τα 5ετή ομόλογα η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα – πέρα από την Ιταλία και από τη Γαλλία».

Μπορεί όπως αναφέρει η κυβέρνηση, η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα, αλλά δεν ρώτησε τους Έλληνες επιχειρηματίες αν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και κυρίως αν μπορούν να πάρουν «καθαρή» φορολογική ενημέρωση.

Τιμές: Από το 2019, πριν την διεθνή έκρηξη του πληθωρισμού, η Ελλάδα είχε τη μικρότερη αύξηση τιμών καταναλωτή στην ΕΕ.

Εισοδήματα: Τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού αφαιρέσουμε την επίπτωση του πληθωρισμού, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν καθαρή σωρευτική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 7,7% στην Ελλάδα έναντι 3,2% στην ΕΕ.

Εδώ μάλλον πρέπει να πάμε όλοι οι πολίτες στην πλατεία Κλαυθμώνος για να κλάψουμε. Ο λόγος είναι ότι σε αυτές τις φράσεις του υπουργού των οικονομικών αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι που διαβάζουν τα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Πάντως πρέπει να το ομολογήσουμε, ότι με αυτά που δηλώνουν και με αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα, δηλαδή ότι δηλαδή το μηνιάτικο του μέσου Έλληνα πολίτη, αυτοαπασχολούμενο ή εργαζόμενο, φτάνει δεν φτάνει για τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του μήνα.

Μάλλον πρέπει να βάλουμε τα κλάματα ή να τους … κυνηγήσουμε στις άλλες εκλογές.