“Ο Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ ζήτησε με ερώτηση-παρέμβαση την αποδέσμευση της Ελλάδας από τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ , κ. Αναδιώτης, με ερώτηση του προς την ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με το θέμα των συνεχών παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Πρόεδρο του κράτους των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ανοίγει το θέμα της επώδυνης για τον Ελληνικό Λαό της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ευρωβουλευτής της «ΝΙΚΗΣ», Νικόλαος Αναδιώτης, κατέθεσε αρμοδίως ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των συνεχών παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Πρόεδρο του κράτους των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Ο κ. Αναδιώτης τόνισε ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πασιφανής και κατάφωρη, καθώς η κυρία Σιλιάνοφσκα προσπαθεί να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία» τουλάχιστον σε 500 έως σήμερα καταγεγραμμένες περιπτώσεις από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες επιδιδόταν μετά από κάθε συνάντηση με Πρέσβεις Κρατών-Μελών και εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ΟΑΣΕ/OSCΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS).
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν συστηματικές «ουσιώδεις παραβιάσεις» κατά τη διεθνή ορολογία, που, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, του 1969, δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει τη λύση και κατάργηση της Συμφωνίας (άρθρο 60 παράγραφος 1).
Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Αναδιώτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο:
Περιφρόνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον δώδεκα πρέσβεων της ΕΕ και τεσσάρων εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων
4.10.2024
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001967/2024
προς το Συμβούλιο
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Νικόλαος Αναδιώτης (NI)
Η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, από την ημέρα της ορκωμοσίας της (12.5.2024) έως σήμερα, επιδίδεται, ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας», στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την επομένη ήδη των συναντήσεών της στην πόλη των Σκοπίων, με πρέσβεις κρατών μελών (Τσεχίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Βελγίου, Σλοβακίας, Γερμανίας, Κροατίας, Σουηδίας) και εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων [Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), ΟΑΣΕ/OSCΕ, Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS)], μεταξύ άλλων, εξέδωσε επίσημες ανακοινώσεις ονομάζοντας τη χώρα της «Μακεδονία».
Έχουν καταγραφεί 500 περιστατικά αυτού του είδους, τα οποία δεν είναι απλές παραβιάσεις, αλλά συνιστούν συστηματικές «ουσιώδεις παραβιάσεις» κατά τη διεθνή ορολογία[1]. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, του 1969, σε μία διμερή συνθήκη, όταν το ένα μέρος την «παραβιάζει ουσιωδώς», το άλλο μέρος δικαιούται να ζητήσει τη λύση και κατάργησή της (άρθρο 60 παράγραφος 1).
Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται το Συμβούλιο:
- Έχει αντιληφθεί την περιφρόνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών, από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, αρχηγού κράτους, και μάλιστα χώρας υποψήφιας προς ένταξη;
- Πώς σκοπεύει να εκφράσει επισήμως τη δυσαρέσκειά του;
[1] https://www.epitropiellinismou.gr/post/3080″