Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Το φορολογικό τσεκούρι του Μητσοτάκη θα πονέσει την αγορά της Ξάνθης το 2025. Τότε θα φανεί η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης στην πράξη.

Φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, λίγο πολύ, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι στην Ξάνθη, δούλεψαν.

Ο καλός καιρός, η απόφαση των καταναλωτών, βασισμένη στην λογική ότι λόγω της ακρίβειας χαΐρι δεν έχει, το «έριξαν λίγο παραπάνω έξω», τονώθηκε η κατανάλωση και οι τζίροι των καταστημάτων «κουνήθηκαν».

Αν και τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές κινηθούν σε αυτή την λογική, για την αγορά το 2024 θα είναι μία καλούτσικη χρονιά και θα κλείσει με το όποιο μικρό θετικό πρόσημο.

Όχι ότι φτάνει για να βγούνε τα «σπασμένα» της δεκαπενταετούς ύφεσης, αλλά τουλάχιστον, βγήκαν τα τρέχοντα έξοδα και ότι απέμεινε θα πληρώθει η Α.Α.Δ.Ε. και την φορομπηχτική οικονομική πολιτική του Μητσοτάκη, που θέλει να ενισχύσει τους μεγαλοεπενδυτές από την φορολογία των μικρομεσαίων, και μοιραία αυτή η υστέρηση των επιχειρήσεων θα αποτυπωθεί στα ταμειακά υπόλοιπα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σε απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι αν το 2025 πάει όπως το 2024, τότε κάτι θα γίνει και οι επαγγελματίες θα μπορέσουν επάνω στην δουλειά τους να απλώσουν λίγο παραπάνω το «πάπλωμα».

Αν δεν πάει το ίδιο και πέσει στα χειρότερα, τότε μία από τα ίδια.

Ο μόνος κίνδυνος σε αυτή την ιστορία είναι ο Μητσοτάκης και ο ανεπάγγελτος με τα δεκάδες σπίτια, υπουργός των οικονομικών του, γυρίσουν σε μεγαλύτερη «τούμπα» σε βάρος των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αυτό το σημείο, ο Θεός να βάλλει το χέρι του.

ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.

Αυτοί που δεν δούλεψαν όσο θα έπρεπε, είναι οι επιπλάδες της Ξάνθης, και σε αυτό το σημείο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν τα οικονομικά των Ξανθιωτών που προς το παρών αδυνατούν να στηρίξουν όλες τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι Ξανθιώτες, έμμεσα, στηρίζουν μία πολυεθνική η οποία και τα κέρδη της τα πηγαίνει εκτός Ξάνθης με αποτέλεσμα η τοπική αγορά επίπλου, να παρουσιάζει μία στασιμότητα.

Όπως μας λένε επαγγελματίες του κλάδου, γνωστή πολυεθνική εταιρεία που κατοικοεδρεύει στο Εμπορικό Κέντρο και μπορεί να μην πουλάει την αντίστοιχη ποιότητα με τους ντόπιους επιπλάδες
έχει όμως ανταγωνιστικές τιμές, πράγμα που οδηγεί τους Ξανθιώτες, των οποίων, επίσης τα έσοδα είναι «μετρημένα», και μοιραία στηρίζουν επιχειρήσεις που τα κέρδη τους, δεν τα μοιράζουν στην τοπική αγορά.

Αν όμως κοιτάξουμε τα υπόλοιπα καταστήματα και ειδικότερα την εστίαση και τα μπίτσ μπαρ, η χρονιά κύλισε καλά.

Μας ανέφερε αντιπρόσωπος γνωστής Θρακιώτικης Εταιρείας διανομής ποτών και αναψυκτικών, η κατανάλωση όλη την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή σαιζόν κύλισε καλύτερα από την προ κορωνοιού εποχή.

Στον χώρο των οικοδομικών υλικών, όπως μας λένε τοπικοί επαγγελματίες, η χρονιά «κουνήθηκε» καλύτερα από πέρυσι.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένα αχνό χαμόγελο στους επιχειρηματίες της Ξάνθης. Συγκρατημένο μεν, αλλά υπάρχει.

Εκείνο που τους πονάει, είναι το θολό φορολογικό τοπίο που έχουν θεσπίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας επαγγελματίας δεν θέλει να είναι φοροφυγάς. Ίσως μία λογική φορολογική επιλογή της κυβέρνησης, να γέμιζε περισσότερο τα κρατικά ταμεία. Αλλά …