Δυστυχώς για τους Έλληνες καταναλωτές η κυβέρνηση αποφάσισε να ενώσει τις δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης του νερού σε μία ενιαία επιχείρηση ανά Περιφέρεια και μετά τις αντιδράσεις αποφάσισε να γίνει αυτό ανά νομό και να της δώσει την δυνατότητα να μετατραπεί σε Α.Ε πράγμα που σημαίνει ότι θα μπούνε και ιδιώτες στο σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και φυσικά την αύξηση του κόστους στον καταναλωτή.
Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ότι οι ΔΕΥΑ λειτουργούσαν μέσω των τελών ύδρευσης ανταποδοτικά και στραβά κουτσά, όλα βάδιζαν και αν είχαμε την τύχη ο επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης να διαθέτει και λίγο φιλότιμο, τότε ο κοσμάκης πλήρωνε και πληρώνει μεν δύσκολα το νεράκι όμως πάντα βρισκόταν τρόπος και οι διοικήσεις των δήμων συμπεριφερόταν απέναντι στους χρήστες ως διαχειριστές ενός κοινωνικού αγαθού, οπότε στα παραπέντε οι αδύναμοι συμπολίτες μας δεν έλεγαν το νερό νεράκι.
Η δυσκολία στο να ενωθούν όλες οι ΔΕΥΑ της Ξάνθης σε μία, έχει τις εξής δύο δυσκολίες. Η πρώτη είναι η δίκαιη τιμολόγηση του νερού. Άλλα πληρώνει ο δημότης στον Δήμο Αβδήρων, άλλα πληρώνει στα χωριά στα ορεινά, και άλλα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης…
Η δεύτερη δυσκολία είναι, αν π.χ. η έδρα της εταιρείας είναι στην Ξάνθη, ποιος θα τρέχει για τις βλάβες;
Και τέλος το χειρότερο σενάριο όλων είναι να μετατραπεί σε Α.Ε. (προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαν τα «τσακάλια» της κυβέρνησης και η ιδιωτική συμμετοχή), πράγμα που σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά, θα αγοράσουν τις μετοχές και τότε θα γίνει η Χώρα μας σαν την Βολιβία που επιχειρήσεις αγόρασαν το νερό και οι πολίτες κάθε φορά που πίνουν νεράκι, σε δημόσια βρύση, βάζουν κέρμα. Ελπίζουμε να μην φτάσει στην Ελλάδα και αυτό το «φασούλι».