ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Γ. Ζερενίδης: Δεν καταρρέει η ΔΕΥΑΞ.
Σ. Μελισσόπουλος: «Κανείς δεν μας αδικεί, μόνοι μας αδικούμε τον εαυτό μας»
Οι περισσότερες πτυχές της ΔΕΥΑΞ συζητήθηκαν στην συνεδρίαση – απολογισμό του Δημάρχου – το απόγευμα της Πέμπτης 12-12-24 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου όπου όπως ήταν φυσικό ο νέος πρόεδρος Γ. Ζερενίδης φώτισε πολλές πτυχές της μέχρι σήμερα διαχείρισης της ΔΕΥΑΞ. Όπως ήταν φυσικό η δικαστική διαμάχη της ΔΕΥΑΞ με τον δήμο Νέστου σχεδόν μονοπώλησε την συζήτηση.
Αυτό που τελικά που έμεινε ήταν ότι ο Δήμος Νέστου, παράνομα ή νόμιμα, φρόντισε για τα συμφέροντα των δημοτών του και απαίτησε υπέρογκά ποσά για το νερό που γίνεται χρήση από τον δήμο Ξάνθης και τους Ξανθιώτες.
Είναι γεγονός ότι εδώ και δέκα περίπου χρόνια, ο δήμος Νέστου έπιασε «μπόσικους» και στο «χαλαρό» τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΞ, όπου πλέον, τώρα να αναζητείται λύση μέσω της δικαστικής οδού και το κόστος, όπως είναι φυσικό, το επιβαρύνονται οι δημότες.
Άλλη μία σοβαρότατη πτυχή που ανέδειξε ο Πασχάλης Λύρατζης είναι ότι οι νυκοκυραίοι Ξανθιώτες, πληρώνουν τα ανείσπρακτα της ΔΕΥΑΞ, όπου σε μία κακώς νοούμενη δημοκρατία, καλούνται να πληρώσουν την κατανάλωση του νερού από τους γνωστούς ευάλωτους – Δροσερίτες – όπου στην τελική εμφανίζεται μία εικόνα να καταγράφονται ανείσπρακτα ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Γ. Ζερενίδη, η ιστορία ξεκινά από το 1982 όπου η ΔΕΥΑ Νέστου και η ΔΕΥΑΞ υπέγραψαν μία σύμβαση η οποία προέβλεπε ότι έως και ένα εκ. κυβικά νερού η ΔΕΥΑΞ θα πλήρωνε ένα τέλος, ένα διαφορετικό τέλος πέραν του 1 εκ. κυβικών, και ένα ενοίκιο για τον χώρο που παραχωρήθηκε από τον δήμο Νέστου προκειμένου η ΔΕΥΑΞ να κάνει τις εγκαταστάσεις της όπως αντλιοστάσια κ.λ.π. και οι τιμές θα αναπροσαρμόζονταν κάθε 2 χρόνια και η μη συμφωνία εκατέρωθεν, θα λυνόταν στα δικαστήρια και αυτό τηρήθηκε μέχρι τι 2003 και οι εκάστοτε διακυμάνσεις προς τα πάνω δεν ξεπερνούσαν την αύξηση 10 με 20%. Το 2005 η ΔΕΥΑ Νέστου, μονομερώς, αυξάνει το τιμολόγιο κατά 1200% επάνω. Μέχρι το 2018 η ΔΕΥΑΞ πληρώνει μόνο το πάγιο όπου η ΔΕΥΑ Νέστου τοποθέτησε υγρόμετρο και η ποσότητα ήταν γύρω στα 5 εκατομμύρια κυβικά νερού και τιμολογεί με αυτό το εξωφρενικό ποσό, που είναι και το επίδικο. Επόμενο είναι η ΔΕΥΑΞ να ξεκινήσει δικαστικές ενέργειες. Η ΔΕΥΑ Νέστου τιμολογεί και βεβαιώνει στη Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα την ανακοπή και τις αναστολές από την πλευρά της ΔΕΥΑΞ σε κάθε τιμολόγιο. Η ΔΕΥΑΞ το 2019 έρχεται σε συμφωνία, αποδέχεται το ποσόν και αποδέχεται να πληρώνει με δόσεις το τίμημα και μετά από δύο χρόνια, το 2021 η ΔΕΥΑΞ ανακαλεί αυτήν την απόφαση ως μη συμφέρουσα. Συνεχίζονται οι δικαστικοί αγώνες, ώσπου τον Σεπτέμβριο φέτος, βγαίνει δικαστική απόφαση η οποία αφήνει ανενεργή την ανάκληση της απόφασης της ΔΕΥΑΞ οπότε και συνεχίζεται η σύμβαση.
Ακολούθως ο κ. Ζερενίδης αναφέρθηκε στην άλλη υπόθεση που αφορά το 2018 τον τηλεέλεγχο των δεξαμενών ύδρευσης δαπάνης 1,5 εκ. ευρώ. Έγινε η παραλαβή του έργου το 2020 και το 2023 η ελέγχουσα αρχή, καταλογίζει το ποσόν στο ταμείο της ΔΕΥΑΞ με την αιτιολογία ότι δεν πραγματοποιήθηκε το 30% περίπου του έργου. Η χρηματοδότηση έγινε από την Ε.Ε. και Εθνικούς Πόρους και το 1,5 εκ. ευρώ βεβαιώθηκε στην Δ.Ο.Υ. οφειλή. Η ΔΕΥΑΞ είναι σε επαφή με τον ανάδοχο προκειμένου να παρέμβει στις παρατηρήσεις και πριν το δικαστήριο να γίνει μία νέα έκθεση μήπως και η ΔΕΥΑΞ πέσει στα «μαλακά».
Αναφορικά με το τρίτο θέμα που έθεσε η αντιπολίτευση και αφορούσε την εργασία των υπερηλίκων υπαλλήλων της ΔΕΥΑΞ, ο κ. Ζερενίδης, ανέφερε ότι αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία και το θέμα θα διευθετηθεί όταν προσληφθούν οι 17 υπάλληλοι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου.
Ο κ. Ζερενίδης, αναφορικά με τις συνενώσεις επανέλαβε την απόφαση του Δ.Σ. που εκφράζει την αντίθεση του. Όπως ανέφερε, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο είναι ότι δεν θα γίνουν υποχρεωτικές οι συνενώσεις, θα προηγηθεί ένα χρονικό περιθώριο τριών ετών, όπου με πόρους από το υπουργείο θα γίνει η εξυγίανση των ΔΕΥΑ και αν δεν καταφέρουν να εξυγιανθούν, τότε θα γίνουν υποχρεωτικές οι συνενώσεις.
Τέλος ο κ. Ζερενίδης καθησύχασε το Σώμα, λέγοντας ότι δεν καταρρέει η ΔΕΥΑΞ. Μπορεί να έχει κάποια προβλήματα, αλλά δεν καταρρέει και θέλει καλύτερη οργάνωση και αναδιάρθρωση. Η μεγαλύτερη πίεση είναι το ενεργειακό και τα χρήματα που πρέπει να δοθούν στον καταλογισμό και την άδικη τιμολόγηση από την ΔΕΥΑ Νέστου.
Στην παρέμβασή του ο Π. Λύρατζης είπε τα πράγματα με το όνομά τους αναφορικά από το απενταγμένο έργο του 1,5 εκ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ευθύνη της νυν διοίκησης του δήμου, παρά τις προσπάθειες του πρώην προέδρου να πείσει το Σώμα για το αντίθετο κάτι που τελικά κάτω από την πίεση του Π. Λύρατζη, ο πρόεδρος Γ. Ζερενίδης ανέφερε ότι το διερευνά και η εισαγγελική αρχή αναφορικά ως προς την απόδοση των ευθυνών της απένατξης του έργου αλλά και των τυχών ευθυνών της διοίκησης. Ο Γ. Ζερενίδης παραδέχτηκε ότι παράλληλα με την εισαγγελική διερεύνηση, γίνεται και εσωτερική διερεύνηση για να καταλήξουν στο κοινό συμπέρασμα ότι στην ουσία το έργο απεντάχθηκε και το 1,5 εκ. είναι πλέον είναι απαιτητό με την επισήμανση του νυν προέδρου της ΔΕΥΑΞ να αναφέρει ‘ότι η ζημιά πλέον για την ΔΕΥΑΞ θα είναι μεγαλύτερη, διότι αν δεν λειτουργήσει, όχι μόνο ότι θα επιστραφεί το 1,5 εκ. ευρώ με βάση την απόφαση της Διαχειριστικής αρχής, αλλά πρέπει ως ΔΕΥΑΞ να καταβληθούν επι πλέον χρήματα για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα.
Ακολούθως ο Π. Λύρατζης έθεσε το ερώτημα αν η εταιρεία είναι ζημιογόνος. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι είναι ζημιογόνος αλλά είναι μία εταιρεία κοινής ωφέλειας οπότε δεν αποσκοπεί στο κέρδος.
Στην ερώτηση προς τον πρόεδρο από τον Π. Λύρατζη αν η εταιρεία έχει δάνεια, ο κ. Ζερενίδης απάντησε πώς υπάρχουν αλλά είναι στο τέλος της αποπληρωμής τους και η πλήρης εικόνα των οικονομικών της ΔΕΥΑΞ θα εμφανισθεί στον ισολογισμό. «Αυτό που μπορώ να πω, σημείωσε ο πρόεδρος κ. Ζερενίδης, είναι ότι όπως όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, έτσι και η δική μας είναι ότι δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις από την ενέργεια που είναι περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως, έτσι όπως βλέπω την εικόνα θα μπούμε μέσα ως ΔΕΥΑΞ 2,5 εκ. ευρώ περίπου», διευκρινίζοντας ότι το 1,5 εκ. ευρώ είναι του καταλογισμού.
Σ. Μελισσόπουλος: «Κανείς δεν μας αδικεί, μόνοι μας αδικούμε τον εαυτό μας»
Ο επικεφαλής των «ΜΠΡΟΣΤΑ» Σ. Μελισσόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του που το ερώτημα που έθεσε στο Σώμα για την ΔΕΥΑΞ, στάθηκε η αφορμή να γίνει διεξοδική και πολιτισμένη πολιτική συζήτηση.
Διατύπωσε την γνώμη του λέγοντας ότι αυτά που παρουσιάστηκαν στην συζήτηση, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Χαρακτήρισε την ΔΕΥΑΞ σαν έναν βαρύ ασθενή. «Για το πρώτο σκέλος της συζήτησης, πληρώναμε στην ΔΕΥΑ Νέστου 10.000 ευρώ, πληρώνουμε 400.000 ευρώ. Για το δεύτερο κομμάτι 1,45 εκ. ευρώ υπήρχε και υπάρχει καταλογισμός».
Ακολούθως κάνοντας αναφορά στην έκθεση της Διαχειριστικής Αρχής ανέφερε ότι το έργο είχε σοβαρότατες ελλείψεις. Για ξαφνικό θάνατο της ΔΕΥΑΞ έκανε λόγο ο Σ. Μελισσόπουλος, επικαλούμενος τον ισολογισμό του 2022. Μιλώντας για τα έσοδα της επιχείρησης, είπε ότι είναι γύρω στα 7 εκ. ευρώ και τα έξοδα είναι περισσότερα κατά 1,1 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΞ μπαίνει μέσα κατά 1,1 εκ. ευρώ κάθε χρόνο μέσα. Έκανε αναφορά στην ενεργειακή κρίση η οποία στάθηκε η αφορμή για τον κατήφορο της ΔΕΥΑΞ και μιλώντας για συσσωρευμένες ζημιές, της ΔΕΥΑΞ, ανέφερε ότι αυτές ανέρχονται στα 12,4 εκ. ευρώ συν 1,1 εκατομμύριο που μπαίνει μέσα κάθε χρόνο, έθεσε το ερώτημα αν αυτή η επιχείρηση έχει μέλλον.
Αιτία όπως ανέφερε είναι ότι η πολιτεία χρεώνει την ΔΕΥΑΞ με οικιακό τιμολόγιο σφυρίζοντας αδιάφορα. Μισθολογικό κόστος και οι λάθος χειρισμοί που έγιναν από το 2005 και μετά από συγκεκριμένες διοικήσεις, αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι της δυσπραγίας της ΔΕΥΑΞ.
Ακολούθωςέκανε αναφορά στα ανείσπρακτα που όπως είπε από το 2000 και μετά, αγγίζουν τα 4,5 εκ. ευρώ και στον νέο ισολογισμό τα ανείσπρακτα θα είναι λιγότερα γιατί παραγράφονται τα προηγούμενα έτη και από αυτά που δεν πληρώνονται επιμερίζονται σε όλους μας.
Τέλος, καυτηρίασε την συμπεριφορά της πολιτείας η οποία δεν παρεμβαίνει για να ισορροπήσει την κατάσταση.
Όσο για την εξυπηρέτηση των δανείων, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΞ πληρώνει 400.000 ευρώ κάθε χρόνο και στον δήμο 5.000 ευρώ που ήταν εγγυητής για τα δάνεια και όσο για τα έργα, απαιτείται ίδια συμμετοχή και αφού δεν έχει χρήματα ξαναδανίζεται γιατί δεν γίνεται αλλιώς, θα χάσει έργα και έτσι και κάθε μήνας επιβαρύνετε, άρα, δεν έχει έργα, για να συμπληρώσει. Δεν γνωρίζουμε το κόστος άντλησης για να δούμε το κόστος κατανάλωσης «και όσο για την ποιότητα του νερού, δεν έχω να πω τίποτε, σας θέσαμε όμως, το θέμα του νερού των Κιμερίων που έχει αυξημένα νιτρικά», για να καταλήξει λέγοντας. «Λυπάμαι αν έγινα δυσάρεστος, όμως, η πρόθεσή μου είναι να είμαι χρήσιμος».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ