Η αγορά της Ξάνθης, το περίφημο εμπορικό κέντρο της πόλης μέσα στην καρδιά της, πρέπει να πούμε την αλήθεια, πνέει τα λοίσθια της, την στιγμή που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα δεν κάνουν «σεφτέ» και όσο για το «Ζ» της ημέρας, θυμίζουν το λαϊκό άσμα τραγουδιστή που λησμονώ το όνομα του «… και με πιάνουν τα κλάματα».
Με λίγα λόγια τα πράγματα στην αγορά της πόλης δεν πάνε ΚΑΛΆ και οι έμποροι και επαγγελματίες κρατούν την ανάσα τους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κυρίως προς το αδίστακτο, αδιάφορο, ασκώντας μία οικονομική πολιτική, στέλνοντας τις μικρές επιχειρήσεις του κέντρου με μαθηματική ακρίβεια στον Καιάδα.
ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ.
Ας τα πάρουμε ένα ένα.
Για το κράτος ληστή, αναφερθήκαμε στην αρχή του κειμένου.
Οι μικροέμποροι στο κέντρο της Ξάνθης έχουν να παλέψουν με έναν Γολιαθ της «πέτρινης» λογικής «αρμέξτε τους μικρούς γιατί αύριο δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν».
Αυτό τα λέει όλα.
Επόμενος και σοβαρός φταίχτης της ιστορίας είναι οι δήμαρχοι που διαχρονικά δεν έβαλαν πενιά για να φέρουν τον κόσμο της Ξάνθης και της Περιφέρειας στην αγορά.
Η άναρχοι δόμηση, η ελλιπής πεζοδρόμηση, κίνητρα για να ομορφαίνουν τα μαγαζιά τους οι έμποροι και φυσικά ο άναρχος τρόπος διαρρύθμισης των τραπεζοκαθισμάτων, η έλλειψη πεζοδρομίων και το κυριότερο όλων η στάθμευση χωρίς να κοστίζει μία περιουσία στον πολίτη – πελάτη που θα επισκεφτεί την αγορά, και μη μας φανεί περίεργο, αν ήταν δυνατόν ο πολίτης – πελάτης της αγοράς, να μπορεί να παρκάρει ακόμη και μέσα στο κατάστημα που προτίθεται να ψωνίσει.
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ
ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΘΝΩΝΙΑ
Ελλιπής έως ανύπαρκτη. Άραγε πώς θα έρθει ο κόσμος να ψωνίσει αν δεν μπορεί να έρθει.
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
– ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Αλήθεια που θα παρκάρει ο πολίτης πελάτης όταν τις περισσότερες θέσεις πάρκινγκ καταλαμβάνουν οι ίδιοι επαγγελματίες διώχνοντας στην ουσία τους πολίτες πελάτες.
ΑΦΗΣΑΝ «ΚΑΚΟ» ΟΝΟΜΑ
Αριθμός εμπόρων – καταστηματαρχών στα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας των δεκαετιών 80- 90 ,πουλούσαν με κέρδος 1000 %. Ποιος δεν θυμάται εκείνη την περίοδο τα μπλουζάκια «λακοστ» που στην Ξάνθη τα έβρισκες με 20 και 30.000 και στην Θεσσαλονίκη με 5.000 δραχμές. Η διαφορά τεράστια και οι τιμές που αναφέρουμε ενδεικτικές, αλλά δίνουν το στίγμα.
Τέλος, ευθύνες φέρει ο Εμπορικός σύλλογος και η Ομοσπονδία της Ξάνθης εκείνης της περιόδου που έβαλαν τα θεμέλια λειτουργίας των συνδικαλιστών του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ «ΤΑΚΊΜΙΑΣΑΝ» με τις εκάστοτε κομματικές καταστάσεις και μετέτρεψαν τα συνδικαλιστικά όργανα σε παραμάγαζα κομματικών δραστηριοτήτων, αντί να προβλέψουν το ζοφερό μέλλον που ερχόταν και να απαιτήσουν από την πολιτεία και τους έχοντες την ευθύνη να πράξουν τα αυτονόητα. Όπως προαναφέραμε εκείνες οι «λαμπρές» δεκαετίες, ήταν μία ψευδαίσθηση που πέρασε ανεπιστρεπτί.
Λεφτά υπήρχαν.
Ο λόγος πλέον σε όλους που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, Βουλευτές, Σύλλογοι, ομοσπονδίες και δήμαρχοι να κάνουν το αυτονόητο. Να κάνουν το εμπορικό κέντρο της Ξάνθης πάλι ελκυστικό.
Διαφορετικά, θα μετατρέψουν την Ξάνθη, σε πόλη φάντασμα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ