ΚΚΕ ΑΜΘ: απαράδεκτη κατάσταση των Φοιτητικών Εστιών στην ΑΜΘ.
Ανοίγει το θέμα των προβλημάτων στις φοιτητικές Εστίες στην ΑΜΘ η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία και ζητά από τον περιφερειάρχη να παρέμβει.
Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρέμβασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Σεπτέμβρη 2024 ανέδειξε το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και φοιτητές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Με τα πολύ υψηλά ενοίκια να εξανεμίζουν τα ήδη λεηλατημένα από φόρους και ακρίβεια εισοδήματα, με το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης και της βραχυχρόνιας μίσθωσης να οδηγούν σε στεγαστική κρίση.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αντί για προγράμματα εργατικής-λαϊκής κατοικίας, δίνει ένα ετήσιο επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την τρομακτική πορεία αύξησης των ενοικίων, το οποίο προέρχεται από την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας με τους τεράστιους έμμεσους και άμεσους φόρους των λαϊκών στρωμάτων με βάση και τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ιδιαίτερα οι φοιτητές του ΔΠΘ, του «τρίτου μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας», είναι αντιμέτωποι με την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία δωρεάν φοιτητικής στέγης, με 1500 κλίνες για 40000 φοιτητές, ενώ ελάχιστοι είναι οι δικαιούχοι επιδόματος στέγασης ύψους πολύ μικρότερου από το πραγματικό κόστος στέγασής τους.
Στην συνέχεια αναφέρει την κατάσταση των υπαρχουσών εστιών: Συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα υπάρχουν 80 δωμάτια. Στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχουν εστίες και το ΔΠΘ νοικιάζει 60 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία, με τις συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές να μπορούν να θεωρηθούν. Τους χειμωνιάτικους μήνες μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων απαιτούν από τους φοιτητές να μην χρησιμοποιούν θερμαντικά μέσα! Στην Κομοτηνή από τα 690 δωμάτια τα 100 δεν είναι κατοικήσιμα! Στην Ξάνθη από τα 568 δωμάτια τα 208 είναι μη κατοικήσιμα και σφραγισμένα λόγω ανακαίνισης που διαρκεί 2 χρόνια και ακόμα δεν έχουν παραδοθεί! Στην Καβάλα όλα τα δωμάτια είναι δίκλινα και από το σύνολο των 224 είναι κατοικήσιμα τα 160. Στη Δράμα δεν υπάρχει εστία!
Ιδιαίτερα στην Καβάλα η κατάσταση των εστιών είναι πλέον επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των φοιτητών. Υπάρχουν ψευδοροφές που στάζουν, τα μισά μπάνια είναι μη λειτουργικά, ενώ αυτά που λειτουργούν είναι σε άκρως ανθυγιεινή κατάσταση, με μούχλα και σκουριά στις ντουζιέρες. Οι μονώσεις στα κτίρια είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να περνάει αέρας και νερό όταν βρέχει. Υπάρχουν γυμνά καλώδια στους διαδρόμους, ενώ δεν υπάρχουν καν μέτρα πυρασφάλειας. Επίσης δεν υπάρχει φύλακας, ούτε επαρκής φωτισμός στον χώρο του πανεπιστημίου γενικότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά άτομα που δεν διαμένουν στις εστίες εντός του χώρου των εστιών.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι φοιτητές συνεχίζουν να απειλούνται να μείνουν «εκτός εστίας» αν δεν πληρώσουν το «χαράτσι» των 200 ευρώ.
Για να καταλήξει κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη για αδράνεια αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση: Θυμίζουμε ότι ο κύριος Περιφερειάρχης, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων κατά τη διαμαρτυρία τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τη μία δήλωσε αναρμόδιος, από την άλλη μίλησε για «στήριξη του ΔΠΘ με μία σειρά χρηματοδοτήσεων που αφορούν κρίσιμες υποδομές για τους φοιτητές σε όλη την ΑΜΘ».
Από ότι φαίνεται η Περιφέρεια διαθέτει πόρους αλλά όχι για να διευκολύνει τους φοιτητές που πασχίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους για να σπουδάσουν.
Ο κύριος Περιφερειάρχης είναι υπόλογος απέναντι στους φοιτητές γιατί εκτός από «τσάι και συμπάθεια» δεν έκανε τίποτα έστω για να πιέσει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΔΠΘ, αν και υποσχέθηκε «διαμεσολάβηση»!
Ποιες παρεμβάσεις ζητά να γίνουν: Να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να είναι ασφαλείς και σύγχρονες για τη διαμονή των οικότροφων.
– Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των διακοσίων ευρώ, η διαμονή στις δημόσιες φοιτητικές εστίες να είναι απολύτως δωρεάν.
– Να ανεγερθούν σύγχρονες και ασφαλείς εστίες που να καλύπτουν το σύνολο των φοιτητών και των φοιτητριών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.
Η διοίκηση της Περιφέρειας, αντί να «λιβανίζει» την κυβέρνηση, θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα αιτήματα και να συμβάλει νοικιάζοντας δωμάτια ξενοδοχείων για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη και δεν τους παρέχεται δωμάτιο σε εστία;