Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ
Ίσως ήταν η σημαντικότερη τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου αυτή του Π. Λύρατζη, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με κύριο θέμα την συζήτηση την πορεία και την εξυγίανση της ΔΕΥΑΞ στον απολογισμό του δημάρχου.
Απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, ο Π. Λύρατζης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε η παράταξη του όταν στο τιμόνι του δήμου Ξάνθης ήταν δήμαρχος ο Μ. Τσέπελης, όπου επί 4 χρόνια, προσπαθούσαν να του πουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην ΔΕΥΑΞ και πρέπει να λάβει μέτρα η διοίκηση της αλλά … φωνή βοώντας εν τη ερήμω. Αναφέρει σχετικά.
«Να σημειώσουμε ότι η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία της παράταξης και πρόταση του Σ. Μελισσόπουλου για την λογοδοσία του δημάρχου. Εδώ και τέσσερα χρόνια η παράταξη μας προσπαθούσε να φέρει το θέμα της ΔΕΥΑΞ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλές φορές με απαγγελτικό λόγο από την στιγμή που δεν εισακουγόμαστε. Λέγαμε στον κ. Τσέπελη ότι τα προβλήματα της ΔΕΥΑΞ θα τα βρούμε μπροστά μας αλλά δεν εισακουστήκαμε. Η ΔΕΥΑΞ έχει σοβαρά προβλήματα και πολλές παθογένειες και φυσικά αυτά δεν δημιουργήθηκαν τώρα και είναι παθογένειες 20 – 25 ετών σχεδόν από το 2000. Και αυτές οι παθογένειες μεταφέρονται κάθε φορά στην επόμενη δημοτική αρχή και στην ουσία σκεπάζοντας τα προβλήματα με πρόσκαιρες λύσεις. Ίσα ίσα για να μπορέσει να επιβιώσει αυτή η επιχείρηση. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε το ακριβότερο νερό σχεδόν από όλη την Ελλάδα και δικαίως οι συνδημότες μας διαμαρτύρονται. Άρα λοιπόν και η συζήτηση από την δική μας πλευρά δεν ήταν να αναδείξουμε τα προβλήματα. Αυτά τα γνωρίζαμε. Εγώ αυτό που πρότεινα προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να πάψουμε πια να κάνουμε μικρές ενέσεις στην ΔΕΥΑΞ αλλά, να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας καταγράφοντας όλα τα οικονομικά δεδομένα, όλα τα προβλήματα και αυτοί οι εξειδικευμένες συνεργάτες να μας προτείνουν λύσης. Ο Δήμαρχος πρότεινε βέβαια να ξεκινήσουμε από τον εξορθολγισμό των δαπανών, να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες και είναι λογικό, και στο τέλος αντιπρότεινε και συμφωνήσαμε όλοι, να γίνει μία προγραμματική σύμβαση της ΔΕΥΑΞ με τον Δήμο Ξάνθης, ο δήμος Ξάνθης να αναπτύξει μία εταιρεία να κάνει μία μελέτη βιωσιμότητας να μας αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση της εταιρείας και ταυτόχρονα να μας προτείνει λύσης προκειμένου και εμείς να ελέγξουμε τα έξοδα αλλά και με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να γίνει αυτή η εταιρεία βιώσιμη σύγχρονη και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να μην πληρώνει το νερό ακριβά ο πολίτης».
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΙΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ;
«Ρώτησα τον δήμαρχο, για ποιο λόγο ο οικισμός των Κιμερίων δεν πληρώνει τέλη αποχέτευσης και επίσης για ποιο λόγο δεν έχει διευρυνθεί το δίκτυο της ΔΕΥΑΞ και στην στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Σταυρούπολης και δεν υπάρχει δίκτυο εκεί και δεν υπάρχουν υδρομετρητές και να βγαίνει κάποιος λογαριασμός αυθαίρετος με λίγα λόγια ζήτησα τον εκσυγχρονισμό και είναι προς τιμήν όλου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Δημάρχου που συμφώνησαν όλοι κα που εκτιμήθηκε η πρότασή μας και την εμπλούτισε ο δήμαρχος»
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ
Στην συνέχεια τόνισε την ανάγκη, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, μακριά από μικροπολιτικές να στηρίξουν την ΔΕΥΑΞ. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει;
«Επιτέλους, πιστεύω για πρώτη φορά όλοι μαζί ενωμένοι μακριά από μικροπολιτικές να μπούμε γερά στο παιγνίδι, ούτως ώστε και η εταιρεία να σωθεί και να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στον πολίτη αλλά και ταυτόχρονα να μην πάμε σε αύξηση τιμολογίων. Είμασταν κάθετα αντίθετοι από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα πληρώσει το μάρμαρο και πάλι ο πολίτης ο οποίος δεν φταίει σε τίποτα και επιτέλους, να πληρώνουν όλοι οι πολίτες το νερό. Δεν μπορεί να υπάρχουν τα κορόιδα που πληρώνουν το νερό και αυτοί που αναλαμβάνουν το νερό».
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ
Ακολούθως ο Π. Λύρατζης, τόνισε την ανάγκη, η κεντρική διοίκηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική σε διάφορες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αν θέλει να το πράξει να χρηματοδοτήσει την ΔΕΥΑΞ.
Μία πολύ σημαντική τοποθέτηση και φυσικά στην τελική αποδείχθηκε ότι το Δροσερό εξ αιτίας της «ευαισθησίας» της κεντρικής διοίκησης δεν πληρώνει, με αποτέλεσμα το νερό να το πληρώνουν τα νοικοκυριά.
Αναφέρει σχετικά: «Να γίνει μία πλήρη καταγραφή, να δούμε ποιοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν, τα εισοδήματά τους, τα πόθεν έσχες, τα πάντα. Να αναθέσουμε στις υπηρεσίες του δήμου να ελέγξουν τα πάντα. Όπως επίσης, μιλήσαμε για ευπαθείς ομάδες. Ναι να δείξουμε κάποια συμπάθεια στις ευπαθείς ομάδες όμως ο ρόλος μας, δεν είναι να δείξουμε μόνο κοινωνικό πρόσωπο. Το κράτος αν θέλει, μπορεί να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο σε αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να επιχορηγήσει με ποσά την ΔΕΥΑΞ ούτως ώστε να ασκεί κοινωνική πολιτική. Δεν μπορεί λοιπόν να ασκεί κοινωνική πολιτική αυθαίρετα η ΔΕΥΑΞ, κατά το δοκούν θα πω εγώ, πληρώνοντας το μάρμαρο όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Γνωρίζεται τι έγινε επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, επιχορήγησε το 2017, αν θυμάμαι καλά, την δημοτική επιχείρηση Πάτρας γιατί χρωστούσε 1.7 εκ. ευρώ σε επιχειρηματίες και προμηθευτές και δεν μπορούσε να κάνει το καρναβάλι. Μπορούμε λοιπόν, με παρόμοιες τέτοιες ενέσεις η κεντρική διοίκηση, να επιχορηγήσει και την ΔΕΥΑΞ με ένα συγκεκριμένο ποσόν, προκειμένου να ασκεί κοινωνική πολιτική. Στο τέλος, πρέπει να δούμε ποιος αποφασίζει στην ΔΕΥΑΞ σε ποιόν θα κόψουν το νερό και σε ποιόν όχι.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
«Επίσης πρέπει να δούμε που υπάρχουν οι παράνομες συνδέσεις. Υπάρχουν συστήματα που μπορούν να καταγράψουν τις παράνομες συνδέσεις.
Πολλές φορές μιλάμε για λειψυδρία. Μονίμως θα υπάρχει πρόβλημα επειδή υπάρχουν οι παράνομες συνδέσεις. Γιατί δεν το κάνουν. Όλες λοιπόν αυτές οι παθογένειες να καταγραφούν και οι παρεμβάσεις να είναι καίριες και αποφασιστικές. Εγώ σαν σύμβουλος, θα στηρίξω πρωτοβουλίες της διοίκησης που θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ