«Η ελευθερία έχει τελικά πολύ… ιδιαίτερη γεύση. Δεν ξέρω αν μου αρέσει αυτή η γεύση…».
Από τους σημαντικότερους Ρουμάνους δημιουργούς, ο 72χρονος σήμερα Μιρτσέα Ντανελιούκ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «συστήνει» στους σινεφίλ το εν πολλοίς άγνωστο έργο του με το αφιέρωμα που διοργανώνει στο πλαίσιο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»).
Πρωτοπόρος σκηνοθέτης της γενιάς του ’70, άφησε το στίγμα του με ταινίες ανατρεπτικές, που κατάφεραν να αποφύγουν τη λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου και, στη συνέχεια, να καταγράψουν την απελπισία και την ηθική κατάσταση της κοινωνίας μετά την επανάσταση, επηρεάζοντας τόσο τους σκηνοθέτες της εποχής του όσο κι εκείνους του νέου ρουμάνικου κύματος.
«Πιστέψαμε πως μετά την επανάσταση θα ήμασταν ελεύθεροι… Δεν ήμασταν. Η επιχορηγούμενη τέχνη μπορεί να δώσει καρπούς, αν η επιχορήγηση δίνεται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Κατά την εποχή του Τσαουσέσκου -όπως σε κάθε άλλη δικτατορία, το κράτος ‘ρίχνει’ χρήματα στην Τέχνη προκειμένου να την εκμεταλλευθεί ως μέσο προπαγάνδας. Ήταν μεγάλες οι πιέσεις και μεγάλα τα …ρίσκα. ‘Δουλειά’ του σκηνοθέτη – δύσκολη δουλειά ομολογουμένως- ήταν να προσπαθεί να κάνει καλές ταινίες και να “αντιμετωπίζει” μόνος του -με τα δικά του μέσα- τη λογοκρισία. Η ελευθερία έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση…» απαντά στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρουμάνος σκηνοθέτης.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του Ντανελιούκ το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβάλλει συνολικά πέντε ταινίες του σκηνοθέτη.
Το πλήρες τηλεγράφημα της Β. Χαρισοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.