Αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδας: μια ιστορία σε εικόνες»
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου – Κυριακή 17 Ιανουαρίου
ΑΙΘΟΥΣΕΣ Α & Β
(Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός)
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ορισμένους από τους πιο σπάνιους «θησαυρούς» της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στον κινηματογράφο έχουν μέχρι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου οι σινεφίλ και όχι μόνο. Αντιπροσωπευτικές ταινίες Ελλήνων δημιουργών των προηγούμενων δεκαετιών προβάλλονται από το Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες», που παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Cinéma du réel».
Η είσοδος είναι 5 ευρώ, ενώ την Κυριακή οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μεταξύ άλλων και για τα προνόμια που έχουν τα μέλη της «Μικρής Λέσχης», του θεσμού που αναβιώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετά από πολλά χρόνια.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, με τους θεατές να έχουν την ευκαιρία να δουν μεταξύ άλλων σπάνιες εικόνες της Αθήνας του ’20 μέσω της ταινίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ», του Ζόζεφ Χεπ (1924, 22′ 40”), σε μουσική επένδυση του Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Η λεωφ. Συγγρού να θυμίζει αγροτικό δρόμο και μια jazz μπάντα του Μισισιπί να παίζει μουσική στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο του Π. Φαλήρου ήταν ορισμένες μόνο από τις σπάνιες εικόνες της παλιάς Αθήνας που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν χθες στον Κεραμεικό.
Οι περιπέτειες του Βιλλάρ
Παράλληλα, προβλήθηκαν οι ταινίες:
– «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη»/ Θόδωρος Αγγελόπουλος (1983, 43′)
– «Αθήναι»/ Εύα Στεφανή (1995, 36′).
Το σημερινό πρόγραμμα προβολών:
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
ΑΙΘΟΥΣΑ Β
19.00
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ [2]
Η ηλικία της θάλασσας – Τάκης Παπαγιαννίδης (1978, 100′)
Προλογίζει ο σκηνοθέτης Τ. Παπαγιαννίδης
21.30
ΜΟΡΦΕΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μοναστηράκι-Γκαίη Αγγελή (1976, 19′)
Ημερολόγια αμνησίας-Στέλλα Θεοδωράκη (2012, 104′)
Προλογίζουν οι σκηνοθέτιδες Γ. Αγγελή και Σ. Θεοδωράκη
Το Αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδας: μια ιστορία σε εικόνες»
Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει εμπλουτιστεί και με άλλες ταινίες, που είχαν επιλεγεί, αλλά δεν προβλήθηκαν στο «Cinéma du réel», λόγω περιορισμένου χώρου στο συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το έργο της Ταινιοθήκης αναδεικνύεται μέσα από ένα πρόγραμμα 17 ντοκιμαντέρ, μιας ταινίας μικρού μήκους και της παλαιότερης σωζόμενης ταινίας της συλλογής, ελληνικής παραγωγής, από το 1924 έως το 2012, χωρισμένων σε 8 θεματικές ενότητες:
1# Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983), Αθήναι (Εύα Στεφανή, 1995).
Οι εκατό ώρες του Μάη
2# Από τις ταξικές πολιτικές στις πολιτικές της ταυτότητας: Μέγαρα (Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976).
Μπέττυ
3# Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Γράμματα από την Αμερική (Λάκης Παπαστάθης, 1972), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011).
Αλουμίνιον της Ελλάδος