Την πεποίθηση όλων στην Ευρώπη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε λίγες μέρες μετέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.
»» Τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Μπάιντεν-Ολάντ
Στην ομιλία του στην ΚΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά σε 6 χρόνια η χώρα διαπραγματεύεται και υπάρχει ομοφωνία Αθήνας-δανειστών ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απομένει για να κλείσει η αξιολόγηση.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαντητική επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά διαχώρισε τη στάση ορισμένων αξιωματούχων του Ταμείου, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη.
«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ‘ανόητοι’» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.
Θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ διά του οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ μίλησε για το λάθος πολλαπλασιαστή. «Τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013.
» Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου ‘Κασίδη το κεφάλι’».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ καταρχήν για το θέμα της Εξεταστικής για τα capital controls, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls την καλώ να καταθέσει την πρόταση της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ή όπου αλλού θέλει. Ενόχους στην Ελλάδα για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βρει όσο και αν ψάξει.»
Την κατηγόρησε επίσης ότι ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ, «που θέλουν να μας βάλουν να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Και έχουν λόγους να το κάνουν»:
«Διότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δεινή θέση είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα στο παρελθόν.
» Είναι ευνοϊκότερη και δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιλαμβάνει τις ακραίες δεσμεύσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ ήδη από την περίοδο της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος Σαμαρά-Βενιζέλου.»
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε και εξακολουθεί να απαιτεί
ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις,
απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την πρόβλεψη για λοκ άουτ
πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών
νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα
επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ και του συνόλου των υποδομών της χώρας
«Όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τα είχε συμφωνήσει. Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκίνησε η δική μας διαπραγμάτευση. Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό της περσινής χρονιάς κερδίσαμε πολλά. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της Συμφωνίας την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας».
Για τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περιμένει, αν δεν επιδιώκει, να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτός είναι ο πόθος τους. Μέσα στην μεγάλη τους ανάγκη να παλινορθώσουν το καθεστώς τους φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής αποτυχίας να προχωρήσει η Συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, αλλά δεν θα δώσουμε τίποτε παραπάνω και αυτό περιμένουμε και από όλους τους υπόλοιπους: να σεβαστούν ό,τι υπέγραψαν».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπόθεση των offshore στον Παναμά, σε σχέση με τη ΝΔ και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε όμως και ανησυχία για θέματα ασφάλειας, για να αναρωτηθεί: «υπάρχει καμιά λίστα φοροφυγάδων που δεν είναι μέσα ο κ. Παπασταύρου;»
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο και θα δικαιωθεί και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 22 Απριλίου.
Newsroom ΔΟΛ