Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας διεκδικεί και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «30.000 κενές οργανικές θέσεις με 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Αναφέρει, επίσης, ότι «τα νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα», με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει πως στις 11:00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Επίσχεση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ξεκινούν από σήμερα επίσχεση εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται, υποβάλλοντας το σχετικό παραστατικό στο Ταμείο τους.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε ότι «αποδέχθηκε με ενθουσιασμό από τις αρχές του έτους, την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να οργανώσει πλήρη εκκαθάριση με έλεγχο στα παραστατικά για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ώστε να αποπληρωθούν επιτέλους και οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012». Πρότεινε, όπως αναφέρει, τον έλεγχο της τριγωνικής συναλλαγής της συνταγογράφησης με εστίαση στη χρέωση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απεριόριστο δικαίωμα κυρώσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. «Η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, πολλά ερωτηματικά για την αδυναμία ανίχνευσης ασύδοτων επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο της Υγείας» αναφέρει.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το νομικό πλαίσιο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του ελεγκτικού μηχανισμού, πέρα από την απαράδεκτη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλογίζουν «αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας». Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι θίγει θεμελιώδη δικαιώματα των γιατρών, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης ή ατομικής έφεσης του όποιου αποτελέσματος, καθώς αυτό οδηγεί σε πάγωμα οποιασδήποτε πληρωμής. Όσον αφορά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι « αρκείται σε προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις έναντι του θεμελιώδους δικαιώματος τους να διεκδικούν τα συμφωνηθέντα».
Απεργούν και οι δάσκαλοι
Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου (εφαρμογή «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου, αύξηση του ελάχιστου αριθμού, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε παράλληλη στήριξη) δείχνει τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση.
Επιπλέον, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την 8η Ιουνίου «ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία», καθώς εκτός από την κήρυξη της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ., συγκέντρωση που θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ, για να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία μέχρι τη Βουλή.
Το πλήρες τηλεγράφημα της Ε. Φουσέκη και της Αθ. Καστρινάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.