Aνακοίνωση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Το Υπουργείο Παιδείας του κ.Φίλη ξανακτυπά…
Η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ κατέθεσε εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο νέες τροπολογίες «επίλυσης διαδικαστικών θεμάτων»!!! καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα του χώρου της εκπαίδευσης, όπως επίσης και την έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής.
Η στρατηγική του κ.Φίλη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση αποσκοπεί στην ικανοποίηση των ιδεοληψιών του πολιτικο-συνδικαλιστικού τους χώρου, αδιαφορώντας για την εκπαίδευση των μαθητών, για την πρόοδο και το μέλλον της χώρας μας.
Ο προσχηματικός διάλογος για την Παιδεία ολοκληρώνεται!!! και τα συμπεράσματα δημοσίως «εκτοξεύονται» από τον κ.Φίλη, την ώρα που δεν έχει συγκροτηθεί και φυσικά δεν έχει συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, την ώρα που τα ιδεοληπτικά νομοθετήματα και οι παρεμβάσεις ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης έχουν πάρει «κατακλυσμιαία» μορφή.
Πριν «στεγνώσει το μελάνι» δικών τους νομοθετημάτων, τα αλλάζουν. Καταργούν, τροποποιούν ή συμπληρώνουν πλήθος διατάξεων νόμου που οι ίδιοι εισηγήθηκαν και ψήφισαν πριν από 1 περίπου μήνα (ν. 4386/16). Χαρακτηριστική περίπτωση η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 71, που αναφέρεται στο πολύ σημαντικό θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής!
Αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής του Γενικού Διευθυντή της Σιβιτανιδείου Σχολής, ενώ πριν από 6 μήνες (30/12/1016) τοποθέτησαν στη θέση αυτή για 3 έτη.
Τροποποιούν τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών ΙΕΚ κλπ, ενώ «τρέχει» η διαδικασία επιλογής αυτών των στελεχών με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. Κανένας σεβασμός προς τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και τις διαδικασίες.
Επαναφέρουν την «γ΄ ανάθεση», με «ακραιφνώς επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια»,λες και δεν υπήρχαν αυτά, λίγες μέρες!!! μετά την υπογραφή της ΥΑ για την ανάθεση μαθημάτων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.
Θεσπίζουν τη λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων «από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης, μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή «παγώνουν» ψηφισμένες διατάξεις για τη λειτουργία τέτοιων τμημάτων στα πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Δημοκρίτειου Θράκης (άρθρο 73 ν. 4316/14).
Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο παρατείνουν τη θητεία των σχολικών συμβούλων, με την αιτιολογία ότι δεν υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την επιλογή τους, ενώ υπάρχει, αλλά δεν τους «αρέσει» και είναι αυτό του ν.3848/10 με το οποίο έγιναν οι επιλογές του 2011. Ενώ στην Αιτιολογική Έκθεση αναφέρουν την παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων μέχρι τη διαδικασία επιλογής των νέων, στις νομοθετικές ρυθμίσεις, στο άρθρο 52 παρ3. προβλέπουν την παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων έως 28.02.2017! Κοροϊδία, ασχετοσύνη ή εκβιασμός προς τα στελέχη της εκπαίδευσης;
Αυτή η πολιτική του κ.Φίλη πέρα από αδιέξοδη, είναι οπισθοδρομική και προσβλητική για όσους υπηρετούν χρόνια τώρα με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τον χώρο της εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί σε διχασμό την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, την ελληνική κοινωνία με ψευτοδιλήμματα και ψευτοεπαναστατικότητα.
Τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης λύνονται με σοβαρό διάλογο και σοβαρές πολιτικές. Δυστυχώς και οι δυο αυτές προϋποθέσεις απουσιάζουν από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.