Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού
Ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού κόλπου φιλοδοξεί να «στήσει» η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας, οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι, θα εκτίθενται στους επισκέπτες που θα βουτάνε σε 15 με 20 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να θαυμάσουν τα έργα. Πρόκειται για το καινοτόμο ερευνητικό έργο «Ύφαλος Τέχνης» (project Art Reef).
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, Αλέξιος Λόλας, «αυτήν την ιδέα την έχω σκεφτεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν είχα δει ένα υποβρύχιο μουσείο με γλυπτά από έναν καλλιτέχνη που το έχει κάνει στο Μεξικό. Ήταν κάτι συναρπαστικό και τότε σκέφτηκα να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη, θελήσαμε να προχωρήσουμε στην εκτίμηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιδράσεων ενός θεματικού τεχνητού υφάλου.
Στόχος είναι να τοποθετηθεί σε αμμώδη βυθό που είναι έρημος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ένα υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, να μπορούν να ζήσουν και ψάρια και να δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα. Με τον ύφαλο τέχνης, όπως το ονομάσαμε, επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την τέχνη με την επιστήμη» τονίζει ο κ. Λόλας και διευκρινίζει ότι «θέλουμε να μελετήσουμε κατά πόσο θετικά επιδρά στο οικοσύστημα, αλλά και να μπορέσουμε να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος».