Μια νέα δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στη Λέσβο βρίσκεται στα «σκαριά» από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Το όνομα αυτής: «To Σπίτι του Καναδά και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής για τα παιδιά». Ταυτόχρονα, ο οργανισμός ξεκινάει καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας δομής.
«To Σπίτι του Καναδά και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής για τα παιδιά» βρίσκεται σε μια αρχοντική οικία στα περίχωρα της πόλης της Μυτιλήνης, που έγινε δωρεά από την Νέλλυ Μπίνου στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Μετά την ανακαίνιση του σπιτιού, ο οργανισμός σκοπεύει να φιλοξενήσει περισσότερα από 25 παιδιά μικρής ηλικίας.
Κατ’ αρχή, η δομή στοχεύει στην προστασία των παιδιών που είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, κυρίως στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες μικρής ηλικίας, που ζουν πίσω από συρματοπλέγματα ή σε πρόχειρους καταυλισμούς στη Λέσβο.
Στο επόμενο στάδιο «To Σπίτι του Καναδά και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής για τα παιδιά» θα αποτελέσει μέρος του δικτύου Σπιτιών Φιλοξενίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα, που είναι ευρέως γνωστά για την υποστήριξη στα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί, ως αποτέλεσμα της κακοποίησης, της κακομεταχείρισης ή άλλων τραυματικών εμπειριών.
Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με μια αρχική σημαντική δωρεά του πρώην πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, εκπληρώνοντας τη βούληση του αποβιώσαντος μέλους της οικογένειάς του, της ‘Ελεν Κούπερ από το Μόντρεαλ. Ο κ. Πεκ, συνοδευόμενος από την Ομάδα του «Το Χαμόγελου του Παιδιού» επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Μυτιλήνη, όπου χθες, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποφάσισε να ονομάσει τη νέα δομή «To Σπίτι του Καναδά και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής για τα παιδιά», ως αναγνώριση της καναδικής γενναιοδωρίας και του πρωταγωνιστικού ρόλου του Καναδά σε αυτή την πρωτοβουλία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να προσεγγιστούν εν δυνάμει δωρητές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και σε άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει θέσει ως αρχικό στόχο τη συγκέντρωση 140.000 καναδικών δολαρίων (CAD), ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επισκευών και ανακαίνισης, ενώ το τελικό κόστος για τη λειτουργία του Σπιτιού θα είναι της τάξης των 700.000 καναδικών δολαρίων (CAD