Στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, το κόμμα (CDU) υπέστη νέα ήττα, οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι με απώλειες, ενώ στην τρίτη θέση το ξενοφοβικό AfD με διψήφιο ποσοστό.
Μετά το πρώτο εκλογικό σοκ στις κάλπες της Δυτικής Πομερανίας-Μακλεμβούργου, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της μετά την Επανένωση.
Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων:
- Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 21,6% (-6,7%), 38 έδρες.
- Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), 31 έδρες
- Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9% ), 27 έδρες
- Πράσινοι: 15,2% (-2,4%), 27 έδρες
- Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% 25 έδρες
- Φιλελεύθεροι: 6,7% (+4,9%), 12 έδρες
Ο νυν δήμαρχος του Βερολίνο, Μίκαελ Μίλερ, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη θέση του, ωστόσο, το SPD θα χρειαστεί συμμαχίες με τους Πράσινους και την Αριστερά.
Το αποτέλεσμα στο Βερολίνο αντανακλά μια γενικότερη τάση: τα δύο μεγάλα κόμματα μετά βίας πλέον συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων, ενώ όλο και περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί έρχονται στο προσκήνιο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα της Γερμανίας να κυβερνηθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις του Afd με τον συμπρόεδρό της, Γεργκ Μόιτεν να δηλώνει ότι το κόμμα πάει πλέον για διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές του 2017.
Αντίθετα, στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης επικρατεί κατήφεια. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, o οποίος προέρχεται από το αδελφό κόμμα CSU, είπε ότι η κάλπη του Βερολίνου είναι το «δεύτερο καμπανάκι» σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
Ο Σέντερ συμπλήρωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική στο θέμα του προσφυγικού για να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους.
Η προεκλογική εκστρατεία για την ψήφο των 2,5 εκατομμυρίων βερολινέζων επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της στέγης, την κακή κατάσταση των σχολικών μονάδων και την ανασφάλεια των πολιτών.
Στο βάθος όλων αυτών έπεφτε βαριά η σκιά των χειρισμών στο προσφυγικό.
Από τις εκλογές στο Βερολίνο αναδείχθηκαν επίσης εκπρόσωποι για τα 12 δημοτικά διαμερίσματα. Η άνοδος του Afd σημαίνει ότι μέλη του θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν εκτελεστικές αποφάσεις για ζητήματα της καθημερινής ζωής που αφορούν αυτά τα διαμερίσματα.
«Αν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, θα έχουν πλέον τα μέσα να υλοποιήσουν το δικό τους όραμα για την κοινωνία. Οι άνθρωποι αυτοί αποκλείουν κοινωνικές ομάδες, λόγω προέλευσης και στρέφουν τη μία κατά της άλλης. Δεν θα ήθελα αποφάσεις για την Παιδεία, την Υγεία, τη Νεολαία και την Οικονομία να είναι στα χέρια τους» έλεγε στην ισπανική El Pais, ο δήμαρχος Μάρκους Σέντερ.
Όλα αυτά προτού ανοίξουν οι κάλπες.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης