ΟΜΙΛΙΑ 27 οκτ.2016 (Δ)
Έπος 1940/1941 Ο Ηρωϊκός Αγώνας στη Β. Ήπειρο και το Υψ. 731
Ομιλητής : Υπτγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης
Έπος 1940/1941 Ο Ηρωϊκός Αγώνας στη Β. Ήπειρο και το Υψ. 731
(Δ) : ΑΦΙΣΑ
Σεβασμιώτατε, ,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριοι Βουλευτές
Στρατηγέ Διοικητά του Δ’ Σ.Στρατού,
Κύριοι Δήμαρχοι
Σοφολογιότατε
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι Δικαστικών, Πολιτικών και άλλων Αρχών
Αγαπητοί Διευθυντές Λυκείων & Γυμνασίων , αγαπητοί μαθητές ……..
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας καλωσορίζουμε στην αποψινή επετειακή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν Ξάνθης, με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ξάνθης και της Στρ. Μουσικής Δ’ Σ. Στρατού.
Παρακαλώ τον κ Αντιπεριφερειάρχη και το Στρατηγό Διοικητή Δ’ Σ. Στρατού και το Δήμαρχο Ξάνθης, να απευθύνουν τον Χαιρετισμό τους, για να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Μαθητές,
Η εκδήλωση που θα παρακολουθήσετε είναι συνδυασμός ιστορικών αφηγήσεων με ταυτόχρονη προβολή εικόνων και VIDEO, αλλά και εναλλαγή με επετειακά χορωδιακά κομμάτια, τη συνοδεία Μουσικών Οργάνων. Οι Ομιλητές-αφηγητές είναι (Δ) δύο (2 ) και είναι ιδιαίτερη η τιμή μας. Ο ομιλών (Δ), θα καλύψει τα διεθνή γεγονότα που προηγήθηκαν και σταδιακά κλιμακώθηκαν που οδήγησαν στην έκρηξη του Β’Π. Πολέμου, την επίθεση της Φασιστικής Ιταλίας εναντίον της Πατρίδας μας, την εμπλοκή και τη νίκη του Ελληνικού Στρατού, από την έναρξη του αμυντικού αγώνα στις 28 Οκτ 1940, μέχρι και πριν από την έναρξη των Επιθετικών Επιχειρήσεων του ΕΣ. Ο δεύτερος Ομιλητής (Δ)είναι ο Καθηγητής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αργύρης Διαμαντής ο οποίος θα καλύψει την περίοδο, από την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων του Ε.Σ από τις 14 Νοε.1940, την εκδίωξη του Ιταλικού Στρατού εκτός Ελλαδικού χώρου και θα εστιάσει στον ηρωϊκό αγώνα που επακολούθησε, για την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου. Θα γίνει ειδική περιγραφή για τον αγώνα για την απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης ( Επιχείρηση PRIMAVERA) των Ιταλών (που άρχισε στις 9 Μαρ.1941,μέχρι και 25 Μαρ.1941, όπως και τις επικές μάχες που έδωσαν οι μαχητές, με ιδιαίτερη έμφαση εκείνων στο Υψ. 731, που δέχτηκε και απέκρουσε τον όγκο των Ιταλικών Δυνάμεων. « τις σύγχρονες Θερμοπύλες, που δεν έπεσαν ποτέ »
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Μαθητές,(Δ)
Εορτάζουμε την Εθνική μας Επέτειο του ‘’ΟΧΙ’’ του 1940, εβδομήντα έξη (76) χρόνια, μετά τα ιστορικά γεγονότα του εκείνου του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε σήμερα εδώ (1) για να θυμηθούμε, πως κλιμακώθηκαν τα γεγονότα στο διεθνές περιβάλλον που οδήγησαν στον Β’ΠΠ, (2) να εξετάσουμε την προετοιμασία και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν μέχρι την εμπλοκή του ΕΣ (και των ΕΔ γενικότερα), όπως και τον Επικό Αγώνα που έδωσε, με σύμπνοια μαζί τους, σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός (3) να τιμήσουμε την γενεά ων των προγόνων μας, (4) να εμπνευσθούμε και να παραδειγματισθούμε από τα κατορθώματά τους, (5) να μάθουμε από εκείνη την γενιά, να συγκρίνουμε το τότε με το σήμερα και τέλος να προβληματιστούμε, για να την βέλτιστη πορεία της Χώρας μας, σ’ αυτή τη δύσκολη Οικονομική και όχι μόνο κρίση που διέρχεται η Πατρίδα και βιώνουν οι κάτοικοί της.
Για να αντιληφθούμε το κατόρθωμα των ηρωικών μας προγόνων και τη συνδρομή τους, θα ανατρέξουμε συνοπτικά στα κύρια διεθνή γεγονότα που προηγήθηκαν και κλιμακώθηκαν, που σταδιακά οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , ενώ στη συνέχεια θα αναφερθούμε στην κατάσταση που υπήρχε, στις κύριες προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν, μέχρι και τη Στρ. εμπλοκή της Χώρας μας. Συγκεκριμένα:
Μετά την λήξη του Α’ Π.Π., οι πέντε (5) Συνθήκες Ειρήνης (Βερσαλλιών, Αγ. Γερμανού, Νεϊγύ, Τριανόν, Σεβρών), οι οποίες υπεγράφησαν από το 1919 έως 1920, με κυριότερη αυτήν των Βερσαλλιών, εφύτευσαν τον σπόρο του Β’ Π.Π, αφού οι όροι τους, που υπήρξαν δυσβάστακτοι για τους ηττημένους, προέβλεπαν εδαφικούς διαμελισμούς στην Ευρώπη, δημιουργία νέων κρατών, πολλά των οποίων ήταν μη βιώσιμα ή με τεχνητά σύνορα.
Στον Β’ΠΠ πόλεμο, συνέβαλε επίσης η κόπωση, η μακαριότης και ο ρομαντισμός τα οποία διακατείχαν τους νικητές του Α’ Π.Π. Η ουτοπική δημιουργία της Κ.Τ.Ε. απέτυχε εν τη γενέσει της. Τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα όπως η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία και του ναζισμού στην Γερμανία, η επεκτατική πολιτική Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας στην Ευρώπη, την Αφρική και την Άπω Ανατολή, αντιμετωπίσθηκαν παθητικά με όρους κατευνασμού, παρά αποτροπής, από τις Ηγεσίες κυρίως Γαλλίας και Αγγλίας
(Δ). Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘30, τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να δημιουργούνται και σταδιακά προς το τέλος της, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταιγιστικές, στο χρονικό ρυθμό διαδοχής τους :
To 1933. Η ταπεινωμένη Γερμανία,(Δ) βρήκε τον Αρχηγό της, στο πρόσωπο του Χίτλερ ο οποίος υποσχέθηκε να οδηγήσει τον Γερμανικό λαό, στην ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας του, όπως και στην παγκόσμια κυριαρχία, έτσι ο ναζισμός γίνεται καθεστώς στην Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1934, δολοφονείται ( Δ) ο Αυστριακός Kαγκελάριος Ντόλφους από Αυστριακούς ναζί. Στις 26 Μάρτιου του 1935 οι Γερμανοί παραβιάζουν την ‘’Συνθήκη των Βερσαλλιών’’ εκδίδοντας διάταγμα με το οποίο η στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας αυξανόταν στις 36 μεραρχίες, επαναφέρουν την υποχρεωτική στρ. θητεία (16 Μαρ.1935),, που επιφέρει αύξηση των Ε.Δ. στις 750.000 άνδρες.(από 100.000 που καθοριζόταν). Ήταν η πρώτη σαφέστατη καταστρατήγηση της Συνθήκης, χωρίς να υπάρξει καμία διαμαρτυρία από την άλλη πλευρά (στα πλαίσια της «Πολιτικής του Κατευνασμού».
Τον Οκτώβριο του 1935, (Δ), οι Ιταλοί επιτίθενται στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία) και την καταλαμβάνουν σε επτά μήνες. Την 1η Νοεμβρίου 1936, κηρύσσεται ο άξονας Βερολίνου – Ρώμης. (Δ) Τον Μάρτιο του 1937, τα Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αυστρία. (ΧΑΡΤΗΣ).«Η συμφωνία του Μονάχου» (Δ) τον Σεπτέμβριο του 1938, παραχωρεί στην Γερμανία, την περιφέρεια των Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας,(ΧΑΡΤΗΣ),.ωστόσο, ο Χίτλερ, καταλαμβάνει ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία, έξι (6) μήνες αργότερα.
Την 1 Νοεμβρίου 1936, γίνεται δημόσια αναφορά από τον Μουσολίνι .σε διακήρυξή του στο Μιλάνο, για τη δημιουργία του Άξονα Ρώμης-Βερολίνου, ένα διμερές μυστικό σύμφωνο που συνάφθηκε, στις 25 Σεπ.1936, μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.
Στις 25 Νοεμβρίου 1936, η Ναζιστική Γερμανία και η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία υπέγραψαν το λεγόμενο Σύμφωνο (Δ) κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Anti-Comintern Pact), που στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ιταλία (Δ) προσχώρησε στο Σύμφωνο αυτό στις 6 Νοεμβρίου 1937.
Τον Απρίλιο του 1939 (7-12 Απρ) οι Ιταλοί εισβάλουν στην Αλβανία (ΧΑΡΤΗΣ) και την καταλαμβάνουν, σχεδόν χωρίς αντίσταση, εντός 5 ημερών Οι συνολικές απώλειες και από τις 2 πλευρές ανήλθαν σε 13 νεκρούς !!!!!!.Η χώρα έγινε μέρος της Ιταλικής Αυτοκρατορίας, σε ‘’προσωπική ένωση’’ με το Ιταλικό στέμμα. Ο Βασιλιάς της Αλβανίας αυτοεξορίστηκε στην Ελλάδα , της οποίας η Κυβέρνηση φρόντισε να τον στείλει στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε περιπλοκή με την Ιταλία.
Στις 22 Μαϊ 1939, σημειώνεται κάτι βαρυσήμαντο για τον κόσμο οι Υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας, παρουσία του Χίτλερ, υπογράφουν το ‘’ Χαλύβδινο Σύμφωνο’’ (Δ) και κατά το επισημότερο «Γερμανο-Ιταλικό Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας», που ήταν κάτι βαρυσήμαντο για τον κόσμο, ήταν ένα Πολεμικό προοίμιο.
Σε απάντηση των προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων για την Ελλάδα του Στρατάρχη Μπαντόλιο, τρείς (3) μήνες μετά την υπογραφή του παραπάνω σύμφωνου, ο Μεταξάς θα διαμηνύσει στον Πρεσβευτή Γκράτσι ότι (Δ) « Η Ελλάς ουδεμία έχει διάθεση να ενεργήσει κατά της Ιταλίας και να έλθει εις πόλεμον μετ’ αυτής εκτός εάν η Ιταλία ήθελε θίξει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος και προπαντός την ακεραιότητα του εδάφους της. Δια την περίπτωση αυτή –σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε ότι η Ελλάς θα αμυνθεί της τιμής και της ακεραιότητας της μέχρις εσχάτων ». (ΤΕΡΖΑΚΗΣ, σελ15)
Στις 22 Αύγουστου του 1939, έκπληκτη η παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορείται την υπογραφή ‘’Συμφώνου μη Επιθέσεως’’ (Δ) μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ενώσεως, (ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ-ΜΟΛΟΤΩΦ), που περιείχε και μυστικούς όρους που αφορούσαν την Πολωνία, την Φινλανδία και τα Βαλτικά κράτη.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία, (ΧΑΡΤΗΣ), παραβιάζοντας την αμοιβαία δεκαετή συμφωνία ‘’μη επίθεσης’’ που είχε υπογράψει ο Χίτλερ στις 26 Ιαν.1934 .Η εισβολή πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του συμφώνου ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΦ – ΜΟΛΟΤΩΦ μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ενώσεων (17 ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, στα πλαίσια του συμφώνου αυτού, ακολούθησε η σοβιετική εισβολή. Στις 6 Οκτωβρίου 1939, η Πολωνία είχε πλέον υποταχθεί πλήρως.
Την 30η Νοεμβρίου 1939, η Σοβιετική Ένωση εισβάλει στη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ και την καταλαμβάνει (ΧΑΡΤΗΣ) ( σημείωση μέχρι Φεβ.1940)
Ο Β’ Π.Π. αρχίζει, η Γαλλία και η Αγγλία στις 3 Σεπ. 1939, κηρύσσουν τον Πόλεμο κατά της Γερμανίας. Μέχρι το καλοκαίρι του 1940, βρήκε τον άξονα να επικρατεί παντού. ( ΧΑΡΤΗΣ). Η Γερμανία καταλαμβάνει την Νορβηγία, την Ολλανδία το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία, τρέποντας τους Άγγλους σε φυγή στην Δουγκέρκη.
Στις 10 Ιουν1940, η Ιταλία κηρύσσει τον Πόλεμο, κατά της Γαλλίας (που είχε ήδη καταληφθεί από τη Γερμανία) και της Αγγλίας.
Στις 27 Σεπ.1940, Υπογράφεται το ‘’Τριμερές Σύμφωνο’’ (Δ) Γερμανίας –Ιταλίας –Ιαπωνίας.
Στις 7 Οκτ. 1940 τα Γερμανικά Στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρουμανία. ( ΧΑΡΤΗΣ)
Οι Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν ακόμη ουδέτερες.
Ο Μουσολίνι (Δ), οραματιζόταν μία ισχυρή Ιταλία, εμπνέουσα δέος και σεβασμό, με ρυθμιστικό ρόλο στην Ευρώπη και με επέκταση των κτήσεών της στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Α. Μεσόγειο. Δείγματα των βλέψεων αυτών, κατά τα προηγούμενα έτη, υπήρξαν, η κατάληψη της Δωδεκανήσου (1923), η διείσδυση & κατάληψη της Αλβανίας, ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας, ως αντίποινα ενός εγκλήματος που είχαν διαπράξει οι ίδιοι (Ιταλοί).
Ποια ήταν όμως, από διπλωματική άποψη, η θέση της Ελλάδος και σε τι εξωτερικούς συνδυασμούς μπορούσε να βασίζεται η Χώρα. Σε ποιές ενέργειες προέβη η Ελλάδα;;
- Στις 10 Απρ.1940,( μετά την είσοδο των Ιταλών στην ΑΛΒΑΝΙΑ) ο Ιταλός επιτετραμμένος ΦΟΡΝΑΡΙ, επισκέπτεται, κατ εντολή του Μουσολίνι, τον Πρωθυπουργό Ι. Μεταξά, και του ανακοινώνει (Δ) «Πας γενόμενος ή γενησόμενος θόρυβος περί δήθεν Ιταλικής ενεργείας; κατά της Ελλάδος, είναι ψευδής και προέρχεται από καλοθελητάς. Η φασιστική Ιταλία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να σεβαστεί κατά τον μάλλον απόλυτο τρόπο την ηπειρωτική και νησιωτική ακεραιότητα της Ελλάδος. Η φασιστική Ιταλία έχει την θέληση να διατηρήσει και αναπτύξει ολοέν περισσότερον τας εγκαρδίους φιλικάς σχέσεις, αι οποίαι ενώνουν τας δύο χώρας και είναι πρόθυμος όπως παράσχει πάσαν σαφή απόδειξιν της θελήσεως ταύτης» Ο Έλλην Πρωθυπουργός, για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη προέβη στην ακόλουθη διπλωματική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ( Δ). « Προς άρσιν πάσης ανησυχίας της Ελληνικής κοινής γνώμης, η Ελληνική Κυβέρνησις δηλοί ότι έχει πάντα τα στοιχεία ώστε να είναι εις θέσιν να διαβεβαιώσει τον Ελληνικό Λαό περί της απολύτου εξασφαλίσεως της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ελλάδος. Ο Ελληνικός λαός δύναται ήσυχος να συνεχίσει τα ειρηνικά αυτού έργα με την βεβαιότηα ΄’ότι η κυβέρνησις του, αγρυπνεί διαρκώς δια ην ασφάλεια και την τιμήν του» ( Διον. Κόκκινος σελ1382).
- Στις 14 Απρ.1939, ( ΧΑΡΤΗΣ). Αγγλία και Γαλλία, με τους Πρωθυπουργούς τους Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ, δίνουν εγγυήσεις για την ‘’ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Ελλάδος και της Ρουμανίας’’,(οι οποίες περιέχοντο αποσπασματικά σε διάφορες αγορεύσεις και δηλώσεις) .Σήμερα κρίνοντας με την πείρα του ιστορικού χρόνου άν και ήταν συναισθηματικά παρήγορες, στην πράξη είχαν ακαδημαϊκή μόνο σημασία .
- Από το μέρος των γειτονικών κρατών η κατάσταση δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική. Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, κρατούσε επαμφοτερίζουσα στάση, αφού από τον Ιανουάριο του 1937, είχε υπογράψει ‘’Σύμφωνο Διαρκούς Φιλίας’’ με τη Βουλγαρία, .δεδομένο που χαλάρωνε τη συνοχή της Βαλκανικής Συνεργασίας, ενώ η ΤΟΥΡΚΙΑ, που συνδεόταν με την Ελλάδα με τις Συμφωνίες 1930 και 1933, δεν ήταν πρόθυμη να συνάψει αντίστοιχες Στρατιωτικές Συμβάσεις με την Ελλάδα. Μόνο στην περίπτωση Βουλγαρικής επιθέσεως είχε την ανειλημμένη υποχρέωση να βοηθήσει την Ελλάδα.
- Ενώ η κατάσταση στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σκοτείνιαζε η Ελλάδα ξεμοναχιασμένη, δίχως ουσιαστική συμπαράσταση από πουθενά, ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει για πολλοστή φορά μέσα στην Ιστορία, τη μοίρα της, την πάλη κατά του δεσποτισμού
- Από την ημερομηνία υπογραφής του ‘’Χαλύβδινου Συμφώνου’’( 22 Μαϊ 1939), αλλά εντονότερα από της κήρυξης του Πολέμου κατά Γαλλίας –Αγγλίας( 10 Ιουν.1940) η Ιταλία καταργεί τα Προσχήματα και τις δικαιολογίες, για την Επίθεση κατά της Ελλάδος.
Κατά την προηγηθείσα του πολέμου 20ετία, η χώρα μας προσπαθούσε να οργανωθεί και να ανορθωθεί από τα ερείπια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Άμεση επίλυση ζητούσαν τα μεγάλα προβλήματα :η ενσωμάτωση 1,5 εκατομμυρίου ομογενών προσφύγων από την Ανατολική Θράκη (Δ), και την Μ. Ασία, η βελτίωση της οικονομίας και η ομαλοποίηση της εσωτερικής Πολιτικής καταστάσεως ( 15 μείζονα κινήματα μέχρι 1935). Η ανασυγκρότηση όμως και οι Αμυντικές δαπάνες των ΕΔ, δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων ( Ελλάδα 10%, Βουλγαρία 19% και Τουρκίας 26% ), με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί δραματικά το αξιόμαχο τους. Σε όσους διαμαρτύρονταν, για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ, η απάντηση ήταν στερεότυπη «δεν υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου ».( Παπαφλωράτος σελ 97,111,125 )
.
Ειδικότερα στην τετραετία που προηγήθηκε του Πολέμου (1936 –1940), παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ,η κυβέρνηση :
- Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, διαθέτοντας πιστώσεις ύψους 7 δις δραχμών,( ποσό 5-πλάσιο των διατεθέντων, κατά την δωδεκαετία 1923–1935, ύψους 3 δις δραχμών ).
- Κατασκεύασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, την περίφημη οχυρωματική «γραμμή Μεταξά», (Δ), συνολικού μήκους 300 χλμ, που προκαλεί τον θαυμασμό ακόμη και σήμερα, Παρήγγειλε στις αρχές του 1939, 4 Α/Τ στην Αγγλία, εκ των οποίων πρόλαβαν και παρελήφθησαν τα δύο.(«Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και «Β. ΟΛΓΑ»), ενώ το 1938 είχε παραλάβει και 4 ναρκαλιευτικά.
- Ανέλαβε την βελτίωση της δεινής καταστάσεως, από πλευράς υλικού, της Πολεμικής Αεροπορίας ( Δ), και μέχρι το τέλος του 1939 παρελήφθησαν 128 πολεμικά Α/Φ, καθώς και 75 εκπαιδευτικά. Σε εράνους στους οποίους προέβη η κυβέρνηση το 1935 και κυρίως το 1937, προς τον σκοπό αυτό, υπήρξε πάνδημη ανταπόκριση του ελληνικού λαού καθώς και της Ελληνικής Ομογένειας.
- Παρά την ομολογουμένως σημαντική προσπάθεια ενισχύσεως των Ε.Δ., οι παραμονές της 28ης 1940, εύρισκαν τις Ιταλικές Ε.Δ. να υπερτερούν σημαντικά τόσο σε αριθμούς, όσο και σε ποιότητα: ( Δ/ Πίνακας ).
- Στα αλβανικά σύνορα 35.000 έλληνες με 40 πυρ/ρχίες,θα αντιμετώπιζαν 000 Ιταλούς, 135 πυρ/ρχίες,150 άρματα, 18 ίλες ιππικού.
- Ο ελληνικός Στόλος έχοντας συνολικά 17 πολεμικά Πλοία ( 1 παλαιό Θ/Κ, 10 Α/Τ και 6 Υ/Β) , έναντι 222 ιταλικών ( 8 Θ/Κ, 8 βαρέων καταδρομικών 26 ελαφρών καταδρομικών, 61 Α/Τ και 119 Υ/Β ,σχεδόν όλα καλύτερης τεχνολογίας από τα ελληνικά.
- Συνολικά 143 ελληνικά αεροσκάφη διώξεως-βομβαρδισμού και παρατηρήσεως, ετίθεντο απέναντι σε 400 ιταλικά Α/Φ πρώτης γραμμής.
Παρά τις δηλώσεις περί σεβασμού της ακεραιότητας της Ελλάδος, η Ιταλία προέβη σε σειρά επισήμων κατηγοριών και στρατιωτικών προκλήσεων, με αποκορύφωμα την άνανδρη και ιταμή καταβύθιση του Ευδρόμου «ΕΛΛΗ»,(Δ), στις 15 Αυγ.40, ευρισκομένου στην Τήνο, για απόδοση τιμών στον εορτασμό της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η καταβύθιση του «ΕΛΛΗ», από Υ/Β ‘’αγνώστου’’ εθνικότητος, όπως για ευνόητους λόγους ανακοινώθηκε ( η αλήθεια δόθηκε στις 30 ΟΚΤ ότι ήταν το ιταλικό «DELFINO»), προκάλεσε τη θλίψη για αυτή την απώλεια και την οργή ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση αποφάσισε (στις 23 Αυγ) την παράταση της Στρ.Θητείας των Κλάσεων που υπηρετούσαν και ταυτόχρονα την μυστική προεπιστράτευση των Μονάδων (VIII και IX MΠ και μιας Ταξιαρχίας) που βρίσκονται απέναντι από την Αλβανία ( στο έδαφος της οποίας ήδη βρίσκονται 5 Ιταλικές μεραρχίες. και 65 Πυροβολαρχίες που έχουν προωθηθεί στα σύνορα με το πρόσχημα ‘’μεγάλα γυμνάσια’)
Την 15η Σεπτεμβρίου 1940, (ΧΑΡΤΗΣ), ο Ιταλός Πρέσβης εκόμισε γραπτή πρόταση πέντε σημείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνετο και η ανανέωση του Ελληνοϊταλικού συμφώνου φιλίας που είχε υπογραφεί το 1928, μεταξύ Βενιζέλου και Μουσολίνι. Ο Μεταξάς λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ενδεχόμενες αντιδράσεις Αγγλίας και Γαλλίας, εχειρίσθη το θέμα με διπλωματική δεξιοτεχνία, δεν ανανέωσε το σύμφωνο και τελικώς εξεδόθη συμβιβαστικό κοινό ανακοινωθέν περί αμοιβαίας αποσύρσεως των στρατευμάτων από τα αλβανικά σύνορα κατά 20 χλμ.
25 Οκτ. 1940 Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Γκράτσι κάλεσε τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Θέατρο για να παρακολουθήσει την πρώτη επίσημη παράσταση το μελόδραμα του Πουτσίνι (Δ) « Μαντάμ Μπάτερφλαϊ » (Δ), στην οποία θα ερχόταν από την Ιταλία ο γιός του διάσημου συνθέτη και την επομένη 27 Οκτ. σε δεξίωση στην Ιταλική Πρεσβεία, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών. Ο Ιωάννης Μεταξάς, τον ενημέρωσε «ότι δεν θα παραστεί, ούτε και η Κυβέρνηση» και εξηγούσε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν, αν η Ιταλία ήθελε πραγματικά να αποκατασταθούν οι σχέσεις.
Η εξέλιξη των γεγονότων και των Ιταλικών ενεργειών, μέχρι του τέλους του θέρους του 1940, (ΧΑΡΤΗΣ), έπειθαν όλο και περισσότερο τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ο Πόλεμος ευρίσκεται προ των πυλών. Οι διπλωματικές πληροφορίες όριζαν και ημερομηνίες. Μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης», αποφάσισε την εκτέλεση νυκτερινής υπηρεσίας σε όλα τα υπουργεία και σχέδιο ανακλήσεως όλων των υπαλλήλων, ώστε αν παραστεί ανάγκη να δύνανται να κληθούν αμέσως. Στο τακτικό,( κάθε Παρασκευή) Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Οκτ.1940, ο Πρωθυπουργός έκανε την αποκαλυπτική δήλωση (Δ) « Αι υπάρχουσαι πληροφορίαι είναι ότι εις μίαν από τις τρείς ερχομένας ημέρας θα μας επιτεθεί η Ιταλία. Απεφασίσαμε να αντισταθώμεν». Το Υπουργικό Συμβούλιο έμεινε σύμφωνο με την κατηγορηματική αυτή δήλωση, ενώ έλαβε απόφαση να δοθεί εντολή στις εφημερίδες να εκδοθούν και κυκλοφορήσουν κατά την πρωΐαν της Δευτέρας, ώστε αν εκραγούν γεγονότα να είναι δυνατόν να αναγγελθούν εις το λαόν και να δημοσιευτούν τα επιβαλλόμενα διατάγματα ( Διον. Κόκκινος σελ.1410,1411)
Στις τρείς παρά δέκα ξημερώνοντας η 28η Οκτωβρίου 1940( **), ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, (Δ), επισκέπτεται τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του και του επιδίδει το ακόλουθο μακροσκελές τελεσίγραφο (Δ) « Η Ιταλική Κυβέρνηση ηναγκάσθη επανειλημμένως να διαπιστώσει ότι, κατά την εξέλιξη της παρούσης συρράξεως η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε και τήρησε στάση η οποία αντίκειται όχι μόνον προς τας ομαλάς σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών, αλλά και προς τα καθορισμένα καθήκοντα τα απορρέοντα δια την Ελληνική Κυβέρνηση εκ της ιδιότητάς της ως ουδετέρου κράτους και απαιτεί να εισέλθουν στον Ελλαδικό Χώρο τα Ιταλικά Στρατεύματα, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία , προκειμένου να διασφαλίσουν την ουδετερότητά της. Αν δε συναντήσουν αντίσταση ή αντίδραση, αυτή θα καμφθεί δια των όπλων από την 06:00 το πρωί ».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ( **)
Η παράγραφος είναι απόσπασμα από το Βιβλίο « Η Ελληνική Εποποιία 1940-1941», εκδόσεως 1964 (σελ35-38) του Ακαδημαϊκού Άγγελου Τερζάκη ( ο οποίος επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο Μέτωπο) και Διον. ΚΟΚΙΝΟΣ 1414)
Ο διορατικός Κυβερνήτης της Χώρας, Ιωάννης Μεταξάς, μόνος του, υπόλογος απέναντι στην Ελλάδα, εντολοδόχος της ενώπιον της Ιστορίας απηχώντας πλήρως το λαϊκό αίσθημα, έχοντας ως ισχυρό δεδομένο την έγκαιρη προς πόλεμο προπαρασκευή της Χώρας, που σχεδόν είχε ολοκληρώσει, έδωσε χωρίς κανένα δισταγμό, στη Γαλλική γλώσσα της Διπλωματίας επί λέξει την απάντηση « alors,c’est la guerre», ώστε έχουμε πόλεμο». Ήταν η ώρα 03:15 όταν δόθηκε η δωρική αυτή απάντηση, που ερχόταν σαν συνέχεια της ιστορικής παρακαταθήκης του «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα, του «Ου φεισόμεθα της ζωής ημών» του Κ. Παλαιολόγου και του «Ελευθερία ή Θάνατος» του 1821 .
ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ( χαμήλωμα φώτα, σιωπηρή είσοδος). (Δ: ΜΑΥΡΟ)
Ο πεπειραμένος Πρωθυπουργός, με την βαθειά επιτελική του μόρφωση, δεν αντέδρασε παρορμητικά ή συναισθηματικά ή υπό την πίεση κάποιων παραγόντων. Όπως αναφέρει η «Έκθεση επί της Δράσεως του Βασιλικού Ναυτικού κατά τον Πόλεμο 1940 – 1944», ο Μεταξάς είχε επιλέξει την πλευρά με την οποία θα συμμαχούσε η χώρα μας από το 1936, όταν σε σχετική ερώτηση του τότε Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Οικονόμου, κατά την διάρκεια εμπιστευτικής συνεδριάσεως του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, αυτός διευκρίνισε ότι « εφ’ όσον η Ελλάς εμπλακεί στην διαφαινομένη σύρραξη μεταξύ του Αγγλικού και Γερμανικού συγκροτήματος, η θέση της είναι στο πλευρό της Αγγλίας». Η ένταξη της Ελλάδος στο ίδιο στρατόπεδο με την εκάστοτε μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Μεσογείου, αποτελούσε πάγια επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.(ΧΑΡΤΗΣ),
(Παπαφλωράτος σελ.170)
Ενημέρωσε αμέσως τους Αρχηγούς των ΓΕ, τον Βασιλέα, τον Άγγλο Πρέσβη Πάλλερετ για αίτηση βοήθειας (από Αγγλία) και ταυτόχρονα συνεκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο (Δ) στο ΥΠΕΞ, όπου αφού εξιστόρησε τη νυκτερινή επίσκεψη, ομοθύμως αποφάσισαν και κάνοντας τον Σταυρό τους λέγοντας ταυτόχρονα «Ο Θεός σώζοι την Ελλάδα», υπέγραψαν διαδοχικά τα σχετικά διατάγματα ‘’της Γενικής Επιστρατεύσεως’’, και ‘’της Κηρύξεως της Χώρας σε Κατάσταση Πολιορκίας’’ Ήταν η ώρα 06:00 και έξω ξημέρωνε η 28η Οκτωβρίου 1940, όταν ξαφνικά ήχησαν οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας, αφού τα Ιταλικά Στρατεύματα επιτέθηκαν στην προκάλυψη από τις 05:00 (πριν ακόμη εκπνεύσει τελεσίγραφο. Ο λαός αφυπνίστηκε ακούγοντας από τα ραδιόφωνα διαγγέλματα του ΜΕΤΑΞΑ, του Βασιλέως Γεωργίου Β’ και τα Πολεμικά Ανακοινωθέντα (Δ: VIDEO). 1ο Ανακοινωθέν του ΓΕΣ, πληροφορήθηκε και από τις έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων, (Δ) την απάντηση του Κυβερνήτη, την οποία σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός ,από την ίδια στιγμή την έκανε σύμβολο, με τη λέξη ‘’’ ΟΧΙ’’, την έκανε Εποποιία.
Η είδηση του πολέμου σηματοδότησε την αρχή του έπους του 1940.
- Ο ενθουσιασμός του κόσμου μετετράπη σε παραλήρημα και πάνδημη μέθη, αν και γνώριζε ότι, δίχως ουσιαστική εξωτερική βοήθεια, θα αναμετρηθεί με μία μεγάλη δύναμη. (Δ),
- Η λαϊκή μανία (Δ), της συμμετοχής στον πόλεμο αυτό, τον οποίο δεν προκάλεσε η χώρα μας, είχε να κάνει με την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός υπερήφανου έθνους. Ο λαός γνώριζε ότι η ειρήνη είναι σημαντικό αγαθό, εφ’ όσον όμως δεν παραβιάζεται η ελευθερία και η ακεραιότητα της χώρας του. ( Δ).
- Ο ατομικισμός και οι όποιες διαφωνίες, έδωσαν την θέση τους στην υπέρβαση, το φιλότιμο, το πείσμα, την αδελφοσύνη και την λεβεντιά. Ο λαός δεν αρκέσθηκε στις ενθουσιώδεις διαδηλώσεις ,αλλά πρόθυμα οι άνδρες έτρεξαν στο μέτωπο, .(Δ), πρόθυμα οι ηπειρώτισσες ( Δ), ανέβαιναν στα χιονισμένα βουνά, μεταφέροντας στις πλάτες τους πυρομαχικά και εφόδια για τον στρατό, πρόθυμα άλλες γυναίκες προσέφεραν εθελοντική εργασία με πλήρη συνείδηση των ιστορικών εκείνων στιγμών.
(Τ1) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΕΣ ( 3:13) + (VIDEO xωρίς φωνή )
(Στίχοι ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Μουσική Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ).
Στο σημείο αυτό καλωσορίζουμε την Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ξάνθης, που θα τραγουδήσουν συνολικά 7 επετειακά τραγούδια με συνοδεία μουσικών από τη Στρ. Μουσική του Δ΄Σ.Στρατού
Το 2ο τραγούδι είναι:
(Τ2) ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ (*)+ (Δ)
(Στίχοι: Γιώργος ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Μουσική: ELDO di LAZZARO).
Σχόλιο Το τραγούδι αυτό παραφράστηκε με νέους στίχους στην ίδια μουσική μελωδία από ιταλικό τραγούδι ‘’Μικρή χωριατοπούλα‘’ που είχε κυκλοφορήσει πριν από τον Πόλεμο και τραγουδηθεί και στην Ελλάδα.
(VIDEO xωρίς φωνή )
Η ιταλική προέλαση σταμάτησε, σχεδόν αμέσως, στην στενή δίοδο μεταξύ Καλπακίου και Γκραμπάλας.(Δ), Το Γ.Ε.Σ. είχε στείλει (τέλος αυγούστου). μήνυμα στην VIII Μεραρχία, που έγραφε «… αναγνωρίζεται η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται η Μεραρχία. Η κυβέρνηση δεν αναμένει βεβαίως εκ της Μεραρχίας νίκας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, αναμένει όμως εκ ταύτης να σώσει την τιμή των ελληνικών όπλων », αλλά ο Μέραρχος της, Χαρ.Κατσιμήτρος είχε διαβεβαιώσει με αυτοπεποίθηση το ΓΕΣ, ότι οι Ιταλοί δεν θα περάσουν. Και δεν πέρασαν. Όλες οι απανωτές γενικές επιθέσεις των Ιταλών, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αποτυγχάνουν. Στα ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ φαίνεται η Διάταξη του Ε.Σ στην τοποθεσία Αμύνης στις 28 Οκτ (Δ), στον Τομέα ……. (Δ) στον τομέα …… (Δ) και στο ……………….(Δ),
Το 3ο τργούδι είναι :
(Τ3) ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ( 3:13) + (VIDEO xωρίς φωνή )
(Στίχοι και Μουσική: Βαγγέλης ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)
- Ο Συνταγματάρχης Δαβάκης, .( Δ), επικεφαλής του αποσπάσματος της Πίνδου, με τους 2000 άνδρες του, που έχει καθηλώσει τις 15000 άνδρες επίλεκτων της περίφημης Μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια» και όταν λαμβάνει τις πρώτες ενισχύσεις, την 1η Νοεμβρίου διενεργεί επιτυχή αντεπίθεση, η οποία και απετέλεσε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Το 4ο τργούδι είναι
(Τ4) ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ+ (VIDEO xωρίς φωνή )
(Στίχοι : ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Μουσική: Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ)
Το 5ο τργούδι είναι
(Τ5) ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΩΡΙ + (VIDEO xωρίς φωνή )
(Στίχοι ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Μουσική Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ)
- Ο Ελληνικός στρατός, αφού ολοκλήρωσε 6 ημέρες ενωρίτερα την επιστράτευση και οι έφεδροι συμπλήρωσαν τις Μονάδες του, ( η δύναμη ανήλθε σε 232.000 και 60 στο μέτωπο με Βουλγαρία), αντεπιτέθηκε από 14 Νοεμβρίου για να εκδιώξει τους Ιταλούς από το πάτριο έδαφος, με την ξιφολόγχη και την κραυγή «αέρα» και στη συνέχεια να απελευθερώσει την Β. Ήπειρο γράφοντας νέες σελίδες δόξης. Όπως θα σας τα περιγράψει ο β ’Ομιλητής.
(Δ)
Β’ ΜΕΡΟΣ
Ομιλητής : Αργύρης Διαμαντής
Επιθετικές Επιχειρήσεις Ο Επικός Αγώνας στη Β. Ήπειρο και το Υψ.731»
Βιντεο 1
Στο χάρτη βλέπετε την διάταξη των ελληνοϊταλικών δυνάμεων την 13η Ιανουαρίου 1941. Βόρεια η διάταξη ήταν σχεδόν παράλληλη με τα γεωγραφικά σύνορα, αφού δεν υπήρξε σχεδόν καμιά δραστηριότητα, νοτιότερα όμως στην περιοχή Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας οι Ιταλοί βρίσκονταν εντός του ελληνικού εδάφους αφού ως γραμμή άμυνας επιλέχθηκε η τοποθεσία Ελαίας-Καλαμά.
Αμέσως μετά δηλαδή από την 14η Νοεμβρίου 1940 και έως την 6η Ιανουαρίου 1941 ο Ελληνικός Στρατός ανέλαβε γενική αντεπίθεση για την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους, προελαύνοντας στο έδαφος της Βορείου Ηπείρου. Την περίοδο αυτή οι ιταλικές δυνάμεις στο βορειοηπειρωτικό Θέατρο Επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 15 μεραρχίες Πεζικού και 1 μεραρχία Τεθωρακισμένων έναντι 11 μεραρχιών Πεζικού, 1 ταξιαρχίας Πεζικού και 1 μεραρχίας Ιππικού των ελληνικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, στον νότιο τομέα, το Α΄ Σώμα Στρατού, εξορμώντας από την περιοχή της Ηπείρου, προέλασε στη γενική κατεύθυνση Ιωάννινα – Αργυρόκαστρο – Τεπελένι – Αυλώνας και απελευθέρωσε στις 6 Δεκεμβρίου τους Άγιους Σαράντα και στις 8 Δεκεμβρίου το Αργυρόκαστρο. Συνέχισε επιτυχώς την προέλασή του και κατάφερε μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 1941 να καταλάβει τη Χιμάρα δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της προέλασης προς τον Αυλώνα.
Στον κεντρικό τομέα, το Β΄ Σώμα Στρατού, με αφετηρία την περιοχή της Πίνδου, προέλασε προς την κοιλάδα του Αώου ποταμού. Στις 3 Δεκεμβρίου απελευθέρωσε την Πρεμετή και, συνεχίζοντας την προέλασή του, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, έφτασε ανατολικά της Κλεισούρας.
Στον βόρειο τομέα, το ΤμημαΣΔΜ, ξεκινώντας από τη βορειοδυτική Μακεδονία, προέλασε προς Κορυτσά. Στις 21 Νοεμβρίου κατέλαβε τον ορεινό όγκο Μόροβα – Ιβάν και στις 22 Νοεμβρίου απελευθέρωσε την Κορυτσά. Τα ελληνικά τμήματα συνέχισαν την προέλασή τους σε βάθος σαράντα χιλιομέτρων και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου κατέλαβαν το όρος Κάμια και το Πόγραδετς, εξασφαλίζοντας από δυτικά και βορειοδυτικά το υψίπεδο της Κορυτσάς.
Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι ο ελληνικός στρατός επέλεγε επίτηδες να κινηθεί σε ορεινά δρομολόγια δεδομένου ότι δε διέθετε μηχανοκίνητες μονάδες ενω σε πολλές περιπτώσεις συνελάμβανε αμαχητί Ιταλούς οι οποίοι πίστευαν ότι δε θα μπορούσαν να ανέλθουν σε αυτά Έλληνες υπ αυτές τις καιρικες συνθήκες. Οι μάχες που δόθηκαν στην Κάμια, στη Σκουτάρα και στο ιβαν ήταν πραγματικά ομηρικές.
Το επόμενο διάστημα, από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 1941, λόγω προβλημάτων εφοδιασμού, αλλά και λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπηκε η ελληνική προέλαση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασχολήθηκαν με την αμυντική οργάνωση των εδαφών που είχαν καταλάβει. Παράλληλα, εκτελούσαν και επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα, για τη διατήρηση του επιθετικού πνεύματος των τμημάτων. Εξαίρεση αποτέλεσε το Β΄ Σώμα Στρατού, που συνέχισε τις επιθετικές του επιχειρήσεις, επιδιώκοντας την κατάληψη του συγκοινωνιακού της Κλεισούρας κάτι που έλαβε χώρα τις 9 Ιανουαρίου 1941.
ΒΙΝΤΕΟ 2Ο
Η 15 μεραρχία επανδρωνόταν κυρίως από πόντιους μαχητές. Στις μάχες για την καταληψη της κλεισουρας και συγκεκριμενα στο μάλι γαρονιν (μαλι στα αλβανικά σημαινει βουνο) η 15 μεραρχια πολέμησε με την πανισχυρη ιταλικη μεραρχια λυκοι της τοσκανης την οποια αποδεκατίσε.Μετά από αυτήν την εξελιξη η 15 μεραρχία άτυπα ονομάστηκε λύκοι του πόντου.
Η προέλαση του Ελληνικού Στρατού πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, απόρροια της υπεροχής του αντιπάλου σε πολεμικά μέσα, του δύσβατου εδάφους, των μεγάλων προβλημάτων ανεφοδιασμού και της δριμύτητας του πρόωρου χειμώνα. Τα ελληνικά τμήματα όμως κατάφεραν να απωθήσουν τους Ιταλούς εντός του βορειοηπειρωτικού εδάφους σε βάθος από 30 έως 80 χιλιόμετρα, εκπληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή τους.
Έτσι λήγει η δεύτερη φάση του πολέμου γνωστή και ως Ελληνική αντεπίθεση.
Οι αλλεπάλληλες επιτυχίες του ελληνικού στρατού δημιούργησαν σοβαρές ανησυχίες στην ιταλική ηγεσία. Στις 26 Νοεμβρίου ο αρχηγός του ιταλικού γενικού επιτελείου στρατού Στρατάρχης Μπαντόλιο υποβάλει την παραίτησή του, ενώ ο αρχηγός των ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία Στρατηγός Σοντού εξέφρασε κατηγορηματικώς τη γνώμη, οι Ιταλοί να επιδιώξουν ανακωχή με τους Έλληνες. Οι Γερμανοί προτείνουν στους Ιταλούς βοήθεια, την οποία οι Ιταλοί δε δέχονται. Ο Χίτλερ αντιλαμβανόμενος την εξέλιξη της κατάστασης αρχίζει να προετοιμάζει το σχέδιο «Μαρίτα» βάσει του οποίου θα εκστράτευσει εναντίον της χώρας μας.
Το 6ο τραγούδι είναι :
(Τ6)ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ (04:35) ) + (VIDEO xωρίς φωνή
(Στίχοι: Οδυσσέας ΕΛΥΤΗΣ Μουσική: Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)
Βιντεο 3
Για τον Μουσολινι μια νικη κατά της ελλαδας δεν ηταν απλα ένα θεμα γοητρου αλλα θέμα υπαρξης και υπολογισμου της ιταλιας ως ουσιαστικου –και όχι ως δορυφορου συμμαχου της Γερμανιας.
Βιντεο 4
Οι Ιταλοι αποφάσισαν να επιτεθουν στο κεντρικό τμημα της Αλβανιας σε μήκος 6000 μέτρων έχοντας τρομακτική ισχύ πυρός. Αντιστοιχουσε περίπου ένα πυροβόλο ανα 15 μέτρα προσβαλλόμενου εδάφους ενω χιλιάδες ξεκούραστοι άντρες θα ρίχνονταν στη μαχη. Ο αντικειμενικός σκοπός της επίθεσης ήταν να χωρίσει την ελληνική παράταξη σε δυο ξεχωριστά συγκροτήματα δηλαδη το βορειο και το νοτιο, στη συνέχεια να τα προσβάλλει ώστε να τα αποκοψει από τις βάσεις τους και να τα εξαναγκασει σε σύμπτυξη ώστε να μην κυκλωθουν.
Όμως η κατεχομενη από τις ελληνικες δυναμεις γραμμη παρουσιαζε ορισμενες επικινδυνες εξέχουσες προς τους Ιταλους. Μια από αυτές ηταν το υψωμα 731.
Το ύψωμα 731 αποτελούσε κομβικό σημείο ανάσχεσης για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από βορά προς νότο, στο κεντρικό τομέα της Αλβανίας. βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας μεταξύ δύο ορεινών συγκροτημάτων Τρεμπεσίνας και Τομόρι των αλβανικών Άλπεων οι οποίες εκτείνονται παράλληλα με τις κοιλάδες των ποταμών Αώου και Άψου . Όσο το 731 παρέμενε σε ελληνικά χέρια, κάθε προσπάθεια των Ιταλών ήταν καταδικασμένη.
Οι Έλληνες μαχητές που πολεμούσαν για μήνες με τα ελάχιστα υπάρχοντα μέσα οργανώθηκαν αμυντικά,και περίμεναν την λυσσώδη ιταλική επίθεση. Έπρεπε πάση θυσία να κρατήσουν το ύψωμα. Μπενιτο μουσολινι εναντιον υποστρατηγου Βασιλειου Βραχνου. Ιταλικη πολεμικη μηχανη εναντιον ελληνικης ψυχης..
Η μεγάλη μάχη στο ύψωμα 731 ξεκινά στις 9 Μαρτίου 1941.
Βιντεο 5
Η πρώτη μέρα έληξε με μονη απωλεια, το ελαχιστης τακτικης σημασιας υψωμα 717 που βρισκεται λιγο βορειοτερα από το 731.
Το βράδυ της ενάτης Μάρτιου δεν σημειώθηκε κάτι το ιδιαίτερο. Ο διοικητής της πρώτης μεραρχίας ζητά να μην ισχύσουν οι περιορισμοί κατανάλωσης στη χρήση βλημάτων κάτι που έγινε αποδεκτό. Οι έλληνες στρατιωτες αντί για φαγητό ζητούν χειροβομβίδες.
2 Ημερα
Το πρωί της 10ης Μαρτίου άρχισε να βρέχει. Ο αέρας φυσούσε παγωμένος και το ανασκαμμένο από τους βομβαρδισμούς έδαφος λασπωμένο πλεον από την βροχή, δυσκόλευε κάθε κινηση . Στις 06.45 το πρωι το ιταλικό πυροβολικό βάλλει εναντίων των ελληνικών θέσεων. Ο καταιγισμός των πυρών πρωτοφανής. Το ύψωμα λαμπάδιασε η γη ανασκάφτηκε τα συρματοπλέγματα σκόρπισαν σαν άχυρα. Στις 8.50 ορμά το Ιταλικό πεζικό. Οι Έλληνες βγαίνουν από τις αλεπότρυπες και παίρνουν τις θέσεις τους. Οι Ιταλοί κατά συμπαγείς ομάδες ορμούν, αλλά θερίζονται κυριολεκτικά από τα ελληνικα πολυβόλα. Παρ όλα αυτά οι ιταλικές διμοιρίες προελαύνουν συνεχώς και πίσω ακολουθούν άλλες και πιο πίσω περισσότερες. Την επίθεση υποστηρίζουν και όλμοι που προξένησαν μεγάλη ζημιά στην ελληνικη αμυντική γραμμη . Φτάνουν 50 μέτρα από την αμυντική γραμμή. Οι Έλληνες πετώντας χειροβομβίδες ορμούν σαν δαιμονισμένοι φωνάζοντας ΑΕΡΑ με την λόγχη εφ όπλου. Η σύγκρουση που ακολουθεί είναι τρομακτικά άγρια και σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκε σε μάχη σωμα με σωμα.Στις 10.00 το πρωι οι Ιταλοί υποχωρούν.
Οι πλαγιές αρχιζουν γεμίζουν με νεκρούς Ιταλούς. Όμως πολλές απώλειες έχουν και οι Ελληνες. Το δεύτερο τάγμα του 5 συντάγματος πεζικού αποδεκατίστηκε. Η αποτυχία της Ιταλικής επίθεσης οφείλεται στην αδυναμία των Ιταλών να πολεμήσουν σώμα με σώμα.
Στις 1800 νέα επίθεση αποκρούεται ξανά.
Το βράδυ η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει χωρίς να επιφέρει καμιά απώλεια. Μαζί ρίχνει προκηρύξεις καλώντας τους Έλληνες να υποχωρήσουν προκαλώντας ένα ελαφρύ μειδίαμα στα χείλη των πολεμιστών .
Τριτη ημερα.
Η 11 Μαρτίου πρέπει να θεωρείται από τους Έλληνες σαν μια από τις πιο ένδοξες ημέρες της μακραίωνης ιστορίας τους. Κατά την ημέρα αυτή οι Ιταλοί υπέστησαν πανωλεθρία.
Έχοντας καταλάβει οι Ιταλοί στρατηγοί ότι με μετωπική επίθεση το ύψωμα δεν πέφτει πραγματοποίησαν ελιγμό με σκοπό να το κυκλώσουν.
Βίντεο 6
Στις 4.30 το πρωί αποστέλλεται ένα ιταλικό τάγμα για μετωπική επίθεση ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν κυκλωτικό ελιγμό μέσω της χαράδρας Προθ Μαθ εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και την πυκνή ομίχλη. Οι Έλληνες όμως τους έχουν αντιληφθεί και επίτηδες τους αφήνουν να εισέλθουν στην χαράδρα. Στη χαράδρα του θανάτου….
Ο αιφνιδιασμός των Ιταλών ήταν απόλυτος. Η κοιλάδα γέμισε και αυτή πτώματα. Τραγικές όμως είναι και οι στιγμές των προσκλητηρίων στους Ελληνικούς λόχους. Όσοι είναι παρόντες απαντούν με ένα παρών, ενώ για τους άλλους που σκοτώθηκαν ή λαβώθηκαν απαντά ένας βαθμοφόρος. Μα είναι και μερικοί που απουσιάζουν χωρίς να ξέρει κανείς πού βρίσκονται. Είτε γιατί τους λιάνισε μια έκρηξη, είτε γιατί θάφτηκαν κάτω από τόνους χώμα τις στιγμές των μεγάλων βομβαρδισμών.
Τα κόκαλά τους παραμένουν ακόμα εκεί. Περίπου 7500 είναι οι πολεμιστές στη βορειοηπειρωτική γη που περιμένουν να βρουν την ηρεμία….
7ο βίντεο
Τέταρτη μέρα.
Αποβραδίς βρέχει χωρίς διακοπή. Αφού οι μετωπικές επιθέσεις απέτυχαν και οι πλευρικοί ελιγμοί οδήγησαν σε πανωλεθρία το Ιταλικό στρατηγείο αποφασίζει να προσβάλλει το ύψωμα βράδυ με εντελώς ξεκούραστες δυνάμεις. Από την άλλη οι έλληνες μαχητές κατάκοποι από τον τριήμερο ασταμάτητο αγώνα προσπαθούν μέσα στη βροχή να φτίαξουν ορύγματα και να οργανώσουν αμυντικά την τοποθεσία έχοντας ελάχιστα μέσα.
Οι αστραπές στον ουρανό εναλλάσσονται με τα τροχιοδεικτικά. Μα στο πηκτό σκοτάδι κινούνται σαν φαντάσματα ομάδες πολεμιστών της μεραρχίας Μπάρι.
Στις ελληνικές γραμμές αγρυπνουν οι πάντες γιατί περίμεναν ότι οι Ιταλοι θα εκτελέσουν νυχτερινή επιθεση.
Στις 0045 ξεκινά η μάχη.
Η νύχτα προσδίδει μια εξαιρετική αγριάδα στον αγώνα αυτό και οι αντίπαλοι μάχονται χωρίς κανένα έλεος συμπλοκή μετατρέπεται σε χωριστές ατομικές μονομαχίες και μόνο με τη χρήση λόγχης. Δυο ώρες κράτησε η ανθρωποσφαγή. Στις 3 το πρωί στο 731 βρίσκονταν μονάχα έλληνες πολεμιστές.
Βίντεο 8
Την έκτη και έβδομη ημέρα άλλες 6 επιθέσεις της ίδιας έντασης αποκρούστηκαν παρά τους συνεχεις βομβαρδισμους της ιταλικης αεροποριας που ξεπέρασαν τις 300 εξόδους την ημέρα. Η 15 μαρτιου επισφράγησε την παταγωδη αποτυχια της εαρινης επιθεσης των ιταλων και οδηγησε στη βαθμιαια αναστολη των επιχειρησεων.
Την 8 9 και 10 μέρα επικράτησε σχετική ηρεμία στο μέτωπο.
Την ενδέκατη μέρα οι Ιταλοί έκαναν την τελευταία τους κίνηση. επιτεθηκαν στο ύψωμα με άρματα και επιλεκτα τμηματα της μεραρχιας σιεννα.
Βίντεο 9
Οι έλληνες αποστέλλουν υπολοχαγό στο καθορισμένο σημείο συνάντησης με τους ιταλούς για να συζητήσουν τους όρους της ανακωχής. Αυτός διαπίστωσε την τρομερή φθορά που είχαν υποστεί οι ιταλοί. Η γη σε μήκος 1000 μέτρων και πλάτος 150 μέτρων καλυμμένη με πτώματα σε σωρούς και αποκομμένα μέλη τεμαχισμένων πολεμιστών .Αντίστοιχα ένας ιταλός στρατιωτικός ιερέας βλέποντας αυτό το θέαμα κάλυψε το πρόσωπο του με τα χέρια του φωνάζοντας τεριμπιλ και κατελήφθη από σοκ. Χρειάστηκε μεγάλη δόση κονιάκ για να αποκτήσει την ηρεμία του.
Οι οροί που έθεσαν οι έλληνες δεν έγιναν δεκτοί. Η αλήθεια είναι πως δεν επιθυμούσε η ελληνική πλευρά να γίνουν δεκτοί δεδομένου ότι η θέα των διαμελισμενων πτωματων είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχολογία των επιτιθέμενων ιταλών.Ετσι ο αγωνας ξαναρχισε κυριως με εντατικο βομβαρδισμό προφανως σε αντιποινα για την μη αποδοχη της εκεχειριας προς ενταφιασμο των νεκρων.
Στις 25 Μάρτιου η πριμαβερα σταμάτησε. Παρ όλα αυτά οι Ιταλοί προσπαθούσαν να καταλάβουν το ύψωμα μέχρι την 15 Απριλίου του 1941. Τα κατάφεραν .
Και τα κατάφεραν γιατί το βρήκαν ανυπεράσπιστο . Οι έλληνες μετά την γερμανική εισβολή υποχρεώθηκαν σε σύμπτυξη και υποχώρηση για να μην κυκλωθούν.
Οι συνολικές απώλειες των ελληνων ανηλθαν σε 47 αξιωματικους και 1135 οπλιτες νεκρους σε 144 αξιωματικους και 3872 οπλιτες τραυματιες.
Οι αντιστοιχες απωλειες των ιταλων ξεπερασαν τους 13000 νεκρους και τραυματιες και 189 αξιωματικους και 7645 οπλιτες αιχμαλωτους.
Το ύψωμα λογω του ανηλεών βομβαρδισμων έχει υποβιβαστει υψομετρικά κατά 5 μέτρα.
Αν επιχειρήσουμε μια αντιπαραβολή των κλασσικων μαχων της αρχαιοτητας με μάχες του ελληνοιταλικου πολέμου θα βρουμε αρκετές ομοιότητες. Η μάχη ελαία Καλαμά είχε πολλά κοινά με την μάχη του Μαραθώνα. Οι ελληνικές δυνάμεις και στις δυο περιπτώσεις είχαν ενισχυμένα τα κέρατα και λιγότερο το κέντρο τους , εκμεταλλεύτηκαν τα έλη των ποταμών και στο τέλος εκτέλεσαν κυκλωτικό ελιγμό τύπου ηλάγρας.
Η μάχη στο 731 παρουσιάζει πολλά κοινά με την μάχη των Θερμοπυλών . Θα ήταν ενδιαφέρον να τα βρείτε. Υπάρχει όμως και μια διαφορά. Το 731 δεν έπεσε ποτέ.
Βίντεο 10 + Βίντεο 11
Ο Περικλής στον Επιταφιο Λόγο του για τους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου είπε μεταξύ άλλων: «το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον», δηλαδή ο ευτυχισμένος είναι ο ελεύθερος και ο ελεύθερος είναι ο γενναίος. Αυτοί οι σπουδαίοι άνδρες ήταν ελεύθεροι γιατί ήταν γενναίοι. Έπεσαν για τα ιδανικά τους, για τη θρησκεία τους και για τις οικογένειές τους.
Σε εποχές που οι λέξεις πατρίδα πατριωτισμός χρέος ιδανικά ηχούν παρωχημένες προσίδει η παράφραση του παραπάνω αποσπάσματος ως εξης
Οι κακοδαίμονες εισιν οι ανελεύθεροι οι δε ανελεύθεροι εισιν οι ριψάσπιδες.
Σας ευχαριστώ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η μικρή Ελλάς υπήρξε η μοναδική χώρα που αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ( της Ιταλίας, Αλβανίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας) αντιστεκόμενη επί 216 ημέρες, όταν η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη διάρκεια αντιστάσεως ήταν οι 61 ημέρες της Νορβηγίας. Οι νεκροί Έλληνες .( Δ/Πίνακας), των Ε.Δ. ανήλθαν σε 13.676 και οι τραυματίες σε 62.700. Οι συνολικές δε απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού ανήλθαν για τους Έλληνες στο 10% (750.000), όταν για την Ε.Σ.Σ.Δ. ήταν 2.8%.
Μια άγνωστη, στους πολλούς, πτυχή της Ιστορίας μας, είναι ότι απ’ αυτούς τους ήρωες, οι 7976 έπεσαν στα πεδία των Μαχών της Β .Ήπείρου και σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, (Δ) σε ομαδικούς τάφους( Δ) ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών(1400 στην Πρεμετή,600 στην Κλεισούρα, κ.α.), καθώς και σε οστεοφυλάκια, (Δ) περιμένοντας την έγκριση για την ταφή τους !!!!!
Είναι απορίας άξιον, πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα, σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί, να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 75 ολόκληρα χρόνια !!!!.
Είναι χρέος, της Πολιτείας να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών,. αλλά και ηθικό χρέος του καθενός από μας ξεχωριστά, είναι να μην τους ξεχνάμε. Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης, ως ελάχιστη απότιση Τιμής στη Μνήμη τους πραγματοποίησε 2 προσκυνηματικά ταξίδια το 2015 ( Δ), (Δ), (Δ),(Δ) και το 2016 ( Δ), (Δ), (Δ), (Δ),(Δ) ,στους ιερούς αυτούς τόπους της Θυσίας τους ενώ από φέτος, προσδοκά στην ανταπόκριση σας και προσκαλεί την Κοινωνία να συμμετέχει, για να καθιερωθεί η ΕΤΗΣΙΑ διοργάνωση τους, ενέργεια που θα αναδείξει το θέμα πανελλαδικά. Το επόμενο ταξίδι έχει ήδη προγραμματιστεί και άρχισαν οι δηώσεις συμμετοχής (12-15 Οκτ2017 )
. Προβολή VIDEO την κ. Ερμιόνη ΜΠΡΙΓΚΟΥ (τότε 9 χρονη ,σημερα ‘’Μάνα της Χιμάρας’’ ).
Το 7ο τραγούδι είναι
(Τ7) ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ( 02:25) + (VIDEO xωρίς φωνή )
(Στίχοι – Μουσική Σπύρος Καψάσκης)
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
- Το αποκαλούμενο ‘’θαύμα’’ του 1940, .(Δ/αφίσα), ήταν το αποτέλεσμα της έγκαιρης- ρεαλιστικής σχεδίασης και ουσιαστικής προπαρασκευής. Η τότε παγκόσμια κρίση και οι απειλές κατά της χώρας μας, βρήκαν τον ελληνικό λαό ενωμένο, με υψηλό φρόνημα, έτοιμο να ανταποκριθεί και να θυσιασθεί, παρά να ατιμασθεί. Η κοινή γνώμη, προετοιμαζόταν συστηματικά από το κράτος, το σχολείο και την οικογένεια, γινόταν κοινωνός των απειλών, οι δε νέοι διδάσκονταν την ιστορία δίχως στρογγυλεύματα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις, παρά και τα τότε οικονομικά προβλήματα, είχαν προετοιμασθεί ποσοτικά και ποιοτικά κατά τον βέλτιστο τρόπο.
- Οι καιροί όμως, οι ευκαιρίες, όπως και οι κίνδυνοι δεν περιμένουν. Εκείνο που χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ, από τους εκάστοτε Κυβερνόντες και το Λαό της Χώρας, είναι η πίστη στις ικανότητές μας, η ενεργοποίηση του ελληνισμού όπου γης, η επανεμβάπτιση σε παραδοσιακές διαχρονικές αρετές, αξίες και πρότυπα, μέσω της Οικογένειας της Εθνικής Παιδείας και της Θρησκείας, η κοινωνική αλληλεγγύη ,πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι η συντεχνιακή. Η αύξηση της Στρ. Θητείας είναι μονόδρομος, για την ενίσχυση των Μονάδων ΕΔ με το απαραίτητο προσωπικό, για την επαύξηση της στρατιωτικής ισχύος της δύναμης αποτροπής, έναντι των κινδύνων και τη ακατάπαυστη ρευστότητα που επικρατεί στο εγγύς περιβάλλον, όπως και τη σωρεία θεμάτων που το πιθανότερο δυνατόν να προκύψουν από την επιβαλλόμενη συσσώρευση και εγκατάσταση-φιλοξενία μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη Χώρα.
- Το έπος του 1940, πρέπει να μας παραδειγματίσει, αναφορικά με τη σχεδίαση και για τις συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης και Ελληνικού Λαού, που οδήγησαν στην κατανίκηση του Ιταλού εισβολέα και να μας φρονηματίζει όλους, γιατί σήμερα η Ελλάδα διέρχεται μία πολύ δύσκολη και δυσβάστακτη για το Λαό της Οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα απειλείται ευθέως και προκλητικά από τον ίδιο τον ο Πρόεδρο της γειτονικής και ‘’Συμμάχου’ Χώρας, η οποία έχει επιδοθεί, σε εξοπλιστικά προγράμματα σε φρενήρεις ρυθμούς.
- Είναι Εθνικά επικίνδυνο να επιτρέψουμε να εξελιχθεί η οικονομική κρίση, σε κρίση εθνικής ασφαλείας, για να μην επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της Χώρας, να μη θιγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, κανένας τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να αποδώσει και όλες οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ανασυγκρότηση θα πέσουν στο κενό. Ο οποιοσδήποτε εθνικός σχεδιασμός για να πετύχει, απαιτεί έγκαιρη πρόβλεψη, Ισχυρές ΕΔ, ενότητα και αισιοδοξία, σύμπνοια και αγωνιστικότητα, ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα.
- Την 28η Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα πολέμησε γενναία και βροντοφώναξε‘’ ΟΧΙ’’ στο Μουσολίνι και τον Άξονα : « Δεν θα ποδοπατηθούν οι Εθνικές μας αρετές και Αξίες : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ& ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ,που περνάνε σε αυτό τον τόπο, από γενιά σε γενιά εδώ και 5.000 χρόνια.». Με το ίδιο ΟΧΙ, έχουμε χρέος να απαντήσουμε ξανά μονιασμένοι και ομόθυμοι και εμείς οι νεοέλληνες, σε κάθε ατιμωτική ξενοκίνητη πρόκληση εμποτισμένοι με το Ιστορικό κατόρθωμα της 28ης Οκτ.1940. Έλληνες ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. !!!!
.Ζήτω η εθνική επέτειος της 28ης Οκτ.1940
Ζήτω το διαχρονικό ΟΧΙ των Ελλήνων.
Ζήτω το ΕΘΝΟΣ .
Ζήτω οι ΕΔ και το Δ’Σ.Στρατού.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ (01:00) : (VIDEO ΣΗΜΑΙΑ)
Κλείσιμο Εκδήλωσης:
Παρακαλώ το Σεβασμιώτατο, αφού τον ευχαριστήσουμε θερμά που μας τίμησε με την παρουσία του, να κλείσει την εκδήλωση.
Ευχαριστίες ( Δ)
Περιφέρεια Α.Μ.Θ./ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ
Δ’ Σ. Στρατού
Δήμο Ξάνθης/Κέντρο Πολιτισμού
ΜΜΕ
Καθηγητή Αργύρη Διαμαντή
Χοράρχη και Χορωδία Δήμου Ξάνθης
Στρατιωτική Μουσική Δ’ΣΣ
Ταξχο ε.α Ιωάννη Κουτσαιμάνη, Αντιπροεδρο ΕΑΑΣ Ξάνθη
Ταξχο ε.α.Αργύρη Ανδριώτη
Τχη ε.α .Κ.Κρουσταλλάκη
ΔΕΑ Αναστάσιο Μουστάκα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Εκδόσεις ΓΕΣ/ Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.
Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος, Διον. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Εποποιία 1940-41, Άγγελος ΤΕΡΖΑΚΗΣ
Ιστορία του Ε.Σ.(1833-1949), Ιωάννης ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ